Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για την υποχρέωση που έχει ο Παναθηναϊκός να κάνει πρωταθλητισμό και για το «πρέπει» που φεύγει από την Ευρώπη και έρχεται στην Ελλάδα
Ήταν στόχος «do or die» η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League. Δεν υπήρχε το παραμικρό περιθώριο αποτυχίας, διότι τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον σύλλογο. Το έβλεπες στα μάτια των παικτών, από την περίοδο της προετοιμασίας κιόλας, πως είχε… φυτευτεί μέσα τους η ιδέα. Η λέξη πρόκριση ακουγόταν παντού. Με κάθε τρόπο, με ή χωρίς καλό ποδόσφαιρο.
Εκείνος, ο καλοκαιρινός στόχος, ήταν τις μέρες που γινόταν η «υποχρέωση». Πλέον, με την ομάδα στους ομίλους, γίνεται η «διασκέδαση». Πριν βιαστούν πολλοί να κατηγορήσουν τη λέξη διασκέδαση, να τονίσω πως όταν διασκεδάζουμε δεν σημαίνει πως δεν ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα της διασκέδασης. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δει την Ευρώπη σαν την ευκαιρία για να επανέλθει στο υψηλό επίπεδο που τον είχαμε συνηθίσει, αλλά χωρίς το άγχος του Ιουλίου και του Αυγούστου. Το «πρέπει» εκείνων των τεσσάρων αγώνων με τους Σκανδιναβούς της ΑΪΚ και της Μπρόντμπι μεταφέρεται στα δικά μας. Τα εντός συνόρων. Στις Λιβαδειές, στα Γιάννινα, στους Πλατανιάδες και στις Κέρκυρες. Πρέπει (χωρίς εισαγωγικά) ο Παναθηναϊκός να τους κερδίζει. Πρέπει να παίρνει νίκες. Πρέπει να τους δείχνει ότι είναι κυρίαρχος. Πρέπει να κάνει πρωταθλητισμό. ΠΡΕΠΕΙ να κατακτήσει τον τίτλο. Τελεία και παύλα.
Θυμήθηκα τις τελευταίες μέρες ένα «πανί» των οπαδών του Παναθηναϊκού πριν από μία δεκαετία τέτοιες μέρες. Στα τέλη του Αυγούστου του 2006, όταν οι «πράσινοι» έκαναν πρεμιέρα στο Αιγάλεω και οι οπαδοί το είχαν απλώσει στις κερκίδες (φώτο). «Παίξτε κάθε Κυριακή σαν να είναι τελικός». Αυτό ακριβώς είναι η φετινή χρονιά για τους παίκτες του Στραματσόνι. Κάθε Κυριακή κι ένας… τελικός. Μια υποχρέωση. Εξετάσεις που πρέπει να δίνονται Κυριακή με Κυριακή. Τις Κυριακές η υποχρέωση, τις Πέμπτες η διασκέδαση.
Και κάθε ματς διαφορετικό από το προηγούμενο και από το επόμενο. Εκείνο το βαρετό και μονότονο «βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά», τούτη τη φορά πρέπει να γίνει νόμος εντός των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού. Κάθε ματς και μια νέα μάχη, κάθε χαμένος πόντος και μια κλωτσιά προς τα κάτω, που μπορεί στο τέλος να σου στερήσει τον τίτλο. Διαφωνώ απόλυτα με όσους λένε πως πρέπει να μείνει… χαμηλά η μπάλα μετά τα περσινά. Εντελώς λανθασμένη λογική για σύλλογο όπως ο Παναθηναϊκός. Ο Παναθηναϊκός οφείλει – όχι απλά να λέει αλλά – να φωνάζει πως μοναδικός του στόχος είναι το πρωτάθλημα. Δεν πάει να «κλέψει» κάτι. Ντρέπεται μονάχα εκείνος που πάει να κλέψει. Και ο Παναθηναϊκός δεν έχει μάθει να κλέβει, αλλά να κερδίζει δίκαια και ξάστερα μέσα στα γήπεδα. Αντίθετα, τον κλέβουν. Αν καταφέρει να ξεπεράσει και αυτό τη φετινή σεζόν, τότε όχι μόνο θα διεκδικήσει, αλλά θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.
 
            Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: Το «ψαράκι» του Μπορέλι που έκρινε το πρωτάθλημα (Vid)
 
            Το show του Μπεργκ και το 18ο κύπελλο του Παναθηναϊκού! (Pics, Vid)
 
            Όταν ο Σαραβάκος «κάρφωνε» την Γιουβέντους (Vid)
 
            Ρετρό: Το απόλυτο θρίλερ στο ΟΑΚΑ και η μεγάλη «πράσινη» εξάρα (Pics, Vid)
 
            ΡΕΤΡΟ: Οταν ο Γιώργος Δώνης σκόραρε με τον Παναθηναϊκό (vid)
 
            Σαν σήμερα: Όταν ο Παναθηναϊκός έκανε… πλάκα στην Γιουβέντους στο πυρακτωμένο ΟΑΚΑ (vid)
 
            Βαζέχα: Τα «χρόνια πολλά» στον κορυφαίο των κορυφαίων! (Pics, Vids)
 
            Όταν ο Λυμπερόπουλος «κάρφωσε» τη Βασίλισσα! (Pics, Vid)
 
            Όταν ο Γκάλης “σκότωσε” τον Άρη (Vid)
 
            Φωτογραφία από τα ένδοξα Παναθηναϊκά χρόνια – Πράσινη τρέλα στο Μιλάνο (pic)
 
            Μπασινάς: «Έτσι έφυγα από τον Παναθηναϊκό – Το ματς στη Ριζούπολη με ξένο διαιτητή δεν θα ξεκίναγε ποτέ»! (Vid)
 
            Παναθηναϊκός για Ζιλμπέρτο Σίλβα: «Χρόνια πολλά πράσινο αόρατο τείχος»! (Pic)
 
            Οε, οε, οε… 30αρά μέσα στο παλέ! (vid)
 
            H μοναδική επίσκεψη του Μπόμπι Τσάρλτον στη Λεωφόρο (Pic +Vid)
 
            Ο γύρος του θριάμβου μέσα στο «Καραϊσκάκη» για το αήττητο πρωτάθλημα (vid)
 
            «The Human Highlight Film» στο Παλέ ντε Μπερσί και… φουλ για κούπα! (vid)
 
            Χουάν Ραμόν Βερόν: Η «μάγισσα» που σαγήνευε με την μπάλα στα πόδια (Pics, Vid)
 
            Derby stories: Το λιμάνι… και ο Καπουράνης! (vid)
 
            Όταν ο Βαζέχα πάγωσε… το Άμστερνταμ (vid)
 
            Το ΕΠΟΣ της Μπολόνια (Pics, Vids)
 
     
  
 






