Aν ο Ντράζεν Πέτροβιτς είχε ακούσει τον πατέρα του, δεν θα είχε πάει ποτέ σε εκείνο το ματς της Εθνικής Κροατίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ στην Πολωνία. «Κάτσε, πρέπει να ξεκουράσεις το πόδι σου, να είσαι έτοιμος για το Ευρωμπάσκετ». Δεν τον άκουσε…
Αν ο Ντράζεν είχε ακούσει τον Στόγιαν, δεν θα είχε πάει ποτέ με το αυτοκίνητο. «Έλα μαζί μας. Μην ταλαιπωρείσαι. Μπες στο αεροπλάνο». Δεν τον άκουσε…
Αν ο Ντράζεν είχε δει νωρίτερα το δίπλωμά του, θα το είχε ανανεώσει και θα οδηγούσε εκείνος. Δεν το έκανε…
Αν δεν είχε αποφασίσει να περάσει από το Μόναχο προκειμένου να τσεκάρει κάποιους τραπεζικούς λογαριασμούς εν όψει της επόμενης μεταγραφής του, δεν θα ήταν ποτέ σε εκείνη τη Mercedes. Δεν το έκανε…
Αν, αν, αν… Ένας θάνατος γεμάτος αν, γεμάτος αδικία. Ένας θάνατος που στοίχειωσε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνο τον μπασκετικό… Ένας θάνατος που ακόμα και σήμερα, 25 χρόνια μετά, θα πίστευε κανείς πως αποτέλεσε ένα κακόγουστο αστείο ενός Γερμανού αστυνομικού… Αλλά δεν ήταν. Ο Ντράζεν Πέτροβιτς, στις 7 Ιουνίου 1993 ήταν νεκρός… Και ο πλανήτης σίγησε…
Ένα δίπλωμα που είχε λήξει κι ένα πτώμα που αναγνωρίστηκε μετά από 7 ώρες
Ήταν 17:20 της 7ης Ιουνίου 1993 στην εθνική οδό Νυρεμβέργης – Μονάχου, περίπου 24 χιλιόμετρα από το Ίγκολσταντ. Διερχόμενο φορτηγό προσέκρουσε και εισχώρησε στη διαχωριστική νησίδα. Ο οδηγός προσπάθησε να αποφύγει τη σύγκρουση με μια Μercedes, έχασε τον έλεγχο του δικού του οχήματός και προσέκρουσε στο οδικό διάφραγμα για να σταματήσει τελικά και να μπλοκάρει και τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας.
Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 23χρονη Κλάρα Ζαλάντζι «καρφώθηκε» με ταχύτητα στο φορτηγό. Ο Ντράζεν, που δεν πήρε το τιμόνι στα χέρια του επειδή το δίπλωμά του είχε λήξει εκείνη την ημέρα, είχε αποκοιμηθεί στη θέση του συνοδηγού, δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Η αγαπημένη του και η Τουρκάλα μπασκετμπολίστρια, Χιλάλ Εντεμπάλ, επίσης 23 χρόνων, που βρισκόταν στο πίσω κάθισμα σώθηκαν.
Πέρασαν περισσότερες από 7 ώρες και το πτώμα δεν είχε ακόμα αναγνωριστεί. Οι δύο γυναίκες που σώθηκαν δεν μπορούσαν να μιλήσουν για να πουν ποιος ήταν ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στο κάθισμα του συνοδηγού. Τελικά την αναγνώριση έκανε ένας Γερμανός αστυνομικός, που γνώριζε από μπάσκετ.
«New York Knicks, Nets, Panathinaikos»
Πλησίασε το πτώμα στο νεκροτομείο, το κοίταξε και το ανακοίνωσε: «Είναι ο Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο μεγάλος σταρ του μπάσκετ». Στις τσέπες του Ντράζεν βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο πάνω του είχε γραμμένες τρεις ομάδες και δίπλα σε κάθε μία είχε τρία ψηφία: New York Knicks, Nets, Panathinaikos. Ήταν οι τρεις προτάσεις που είχε στα χέρια του ο Πέτροβιτς. Είχε σχεδόν αποφασίσει πως θα επέστρεφε στην Ευρώπη και θα έκανε δεκτή την πρόταση του Παναθηναϊκού.
Ο αστυνομικός που τον αναγνώρισε ήταν κι εκείνος που ανέλαβε το τεράστιο βάρος να τηλεφωνήσει στο σπίτι του και να το ανακοινώσει στους γονείς του, Τζόλε και Μπιζέρκα. Το σοκ ήταν μεγάλο και τα ερωτήματα πολλά: γιατί ο Ντράζεν επέλεξε να φύγει οδικώς από την Πολωνία; Γιατί δεν μπήκε στο αεροπλάνο; Γιατί δεν οδηγούσε εκείνος, όπως έκανε πάντα;
«Στόικο, you fly, you die»
Ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, μία μέρα μετά τον θάνατο του Ντράζεν, έκανε μια αποκάλυψη που ακόμα και σήμερα τη διαβάζεις και ανατριχιάζει ολόκληρο το κορμί σου: «Έλα μαζί. Που θα πηγαίνεις τώρα με το αυτοκίνητο;», θα του πει ο Βράνκοβιτς, λίγο πριν αναχωρήσει για το αεροδρόμιο με την υπόλοιπη αποστολή της Κροατίας. «Στόικο. You fly, you die (σ.σ. εσύ πετάς, εσύ πεθαίνεις). Θα τα πούμε στο Ζάγκρεμπ», ήταν η απάντηση του Ντράζεν. Λίγες ώρες μετά ο Ντράζεν βγαίνει νεκρός από το δυστύχημα.
Λίγες μέρες μετά, στην κηδεία του, θα βρεθεί όλος ο μπασκετικός πλανήτης. Μαζί και 100.000 άνθρωποι. Ναι, 100.00 άνθρωποι θα πουν το «αντίο» στον μεγάλο Ντράζεν, τον άνθρωπο που στα 17 του, όταν αγωνιζόταν στη Σιμπένκα, ήταν αρχηγός, παρά το ότι οι συμπαίκτες του ήταν μεγαλύτεροι. Ακολούθησε η Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ, η Ρεάλ Μαδρίτης, το όνειρο του NBA (Μπλέιζερς, Νετς), η καταξίωση, η διεθνής αναγνώριση. Και ο θάνατος εκείνο το απόγευμα της 7ης Ιουνίου. Ο θάνατος που ακόμα και σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο άδικους στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Ξέρετε ότι…
– το ρολόι του Ντίνο Ράτζα, σε ένα κάδρο στον τοίχο του σπιτιού του, θα δείχνει για πάντα μια συγκεκριμένη ώρα: 17:20. Εκείνη την ώρα ο κυβερνήτης της Lufthansa που μετέφερε την αποστολή της Κροατίας ζήτησε από τους επιβάτες να δέσουν τις ζώνες τους. Ο καιρός είχε χαλάσει και υπήρχαν αναταράξεις. Εκείνη την ώρα χάθηκε ο Ντράζεν…
– «ήταν μία ηλιόλουστη μέρα, καλοκαιρινή. Κάποια στιγμή όμως στο αεροπλάνο βλέπαμε καθαρό ουρανό από πάνω και τεράστια μαύρα σύννεφα από κάτω. Δεν θα ξεχάσω την στιγμή που ο πιλότος μας λέει ότι έχουμε μία ασυνήθιστη καταιγίδα κι εγώ κοιτάζω το ρολόι που δείχνει λίγο μετά τις 5. Είναι η ώρα που μας άφησε ο Ντράζεν…» θυμάται ο Ράτζα.
– η Κλάρα Ζαλάντζι, η τότε σύντροφος του Ντράζεν, που οδηγούσε το αυτοκίνητο, νοσηλεύτηκε στην εντατική για μία εβδομάδα. Δεν μίλησε ποτέ για το τροχαίο δυστύχημα. Πάνω από το αριστερό της φρύδι υπάρχει μια ουλή που θα της θυμίζει για πάντα εκείνη τη μέρα. Επέστρεψε στο μόντελινγκ και το 2001 παντρεύτηκε τον Γερμανό ποδοσφαιριστή, Όλιβερ Μπίρχοφ.
– η Χιλάλ Εντεμπάλ, η Τουρκάλα παίκτρια του μπάσκετ που ήταν στο πίσω κάθισμα, παρουσίαζε για χρόνια απώλειες μνήμης. Οι γιατροί φοβόντουσαν πως είναι ικανή να βάλει τέλος στη ζωής της. Εντεμπάλ και Ζαλάντζι συναντήθηκε μερικά χρόνια μετά στο Μόναχο, όμως κανείς δεν ξέρει τι συζήτησαν μεταξύ τους…
Πηγή: pagenews.gr
🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ