Μηχανή του χρόνου

Ιρισμέτοφ: Ένα «παλτό» διαφορετικό απ’ τα άλλα!

Ιρισμέτοφ: Ένα «παλτό» διαφορετικό απ’ τα άλλα!

Τον Ιανουάριο του 1998 οι φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν πολλές προσδοκίες, ο Τύπος έγραφε για τους Γιόβισιτς και Στάνκοβιτς, όμως ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, έκανε την έκπληξη και προτίμησε τη λύση από το Ουζμπεκιστάν! Η «Μηχανή του χρόνου» σας παρουσιάζει τον Ουζμπεκό άσο, που φόρεσε τη φανέλα με το «τριφύλλι».

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης άρχισε και η ποδοσφαιρική καριέρα του Τζαφάρ Ιρισμέτοφ, ενός παίκτη με πολλά σωματικά προσόντα και υποσχέσεις για μεγάλη καριέρα. Με τις δυο ομάδες της Τασκένδης, Πολιτοντέ, Ντούντλικ πέτυχε 81 γκολ και τα «πράσινα» ραντάρ σήμαναν συναγερμό.

Με γρήγορες διαδικασίες το Γενάρη του 1998 ο Παναθηναϊκός τον έφερε στην Αθήνα, με τις πρώτες προπονήσεις του Ουζμπέκου φορ να προκαλούν ενθουσιασμό στις τάξεις του «τριφυλλιού».

Η συνέχεια πάντως ήταν… καταστροφική, αφού εκτός από προπονήσεις και μόλις… μισό ματς πρωταθλήματος ο Ιρισμέτοφ δεν έκανε σεφτέ στην Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός… λούστηκε το παλτό και μετά από λίγους μήνες το γύρισε πίσω! Μέσα σε δυο χρόνια… κατάφερε να αλλάξει τέσσερις ομάδες, Ντούντλικ, Τσερνομόρετς, Ντιναμό Σαμαργκάντ και ξανά Ντούντλικ, με τον Ιρισμέτοφ να πετυχαίνει 73 γκολ!

Η απόδοσή του θα του δώσει το «διαβατήριο» για τη Ρωσία και τη Σπαρτάκ, όμως στα δύσκολα έμεινε… μεταξεταστέος. Σε 8 συμμετοχές δεν πέτυχε ούτε ένα τέρμα και σύντομα άφησε τη Μόσχα για τη Μοζίρ, όπου έμεινε για μισή σεζόν σκοράροντας 3 φορές.

Ο Ιρισμέτοφ θα μείνει στη Ρωσία, θα αλλάξει ομάδα, όμως ούτε στην Ανζί θα συνάψει δεσμό… με τα δίχτυα. Η μοίρα του όμως δεν ήταν για μεγάλα πρωταθλήματα, έτσι επέστρεψε στη χώρα του και με την Παχτακόρ έπαιξε μόλις πέντε ματς και προσπάθησε να παίξει το τελευταίο του καλό χαρτί στην Ουκρανία και την Κρίβμπας.

Ούτε εκεί όμως έδειξε τα προσόντα του και το Αλμάτι του Καζακστάν ήταν το νέο του Λιμάνι, και με την φανέλα της Καϊράτ και έπειτα της Αλμάτι πέτυχε 56 γκολ σε δυο χρόνια.

Παράλληλα, έκανε μεγάλα ματς με την Εθνική Ουζμπεκιστάν, όπου σε 33 εμφανίσεις σκόραρε 18 φορές. Από το 2008 άρχισε ξανά την… περιπλάνηση, Ακτόμπε, Αλμάτι και από το 2010 στην Ντιναμό Σαμαργκαντ, όπου δείχνει ένα καλό πρόσωπο!

Από που να αρχίσεις και που να… τελειώσεις για την ελληνική περιπέτεια του Τζαφάρ Ιρισμέτοφ που κατέληξε σε… τραγωδία.

Μια από τις πιο δυνατές δηλώσεις που απεικόνισαν το μέγεθος του «ναυαγίου» ήταν αυτή του Γιάννη Γκούμα, ο οποίος φέρεται να έχει πει για την έλευση του Ουζμπέκου φορ: «Εγώ έμαθα ότι αυτόν ο Βαρδινογιάννης τον είχε σε ένα καράβι του, στο μηχανοστάσιο, και επειδή έβραζε ο κόσμος τότε να πάρουμε ένα φορ, ο «Καπετάνιος» μας έφερε αυτόν».

Ο Τζαφάρ αναδείχθηκε δυο φορές πρώτος σκόρερ στο Καζακστάν, πήρε ένα πρωτάθλημα με την Καϊράτ, ένα κύπελλο με την Αλμάτι και οι Καζάκοι επειδή δεν έβρισκαν κάποιο παρατσούκλι του «κόλλησαν» κάτι… πρωτότυπο, τον αποκαλούσαν «Μαραντόνα του Καζακστάν».

Στόμα είχε, όμως τη φωνή του δεν την άκουσε κανείς στην Παιανία, ο Ιρισμέτοφ μιλούσε μόνο τη διάλεκτο του Ουζμπεκιστάν, δεν ήξερε ούτε λέξη αγγλικά και πολλοί συμπαίκτες του επικοινωνούσαν μαζί του στη νοηματική… Αυτό που είχε πει όταν ήρθε στην Αθήνα ήταν «Δεν ήρθα για δηλώσεις…»

Στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ Κιέβου ήταν από τους καλύτερους του Παναθηναϊκού, οι «πράσινοι» το πήραν πάνω τους και μιλούσαν για μια πολύ καλή επένδυση που έκανε ο σύλλογος. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα ο παίκτης είχε παίξει μόλις 22 λεπτά στο ματς με τον ΟΦΗ (6-2) και δεν μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω.

Τι και αν στις πρώτες προπονήσεις ξεχώριζε για την τεχνική του κατάρτιση και την ευχέρεια στο σκοράρισμα η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη προκαλώντας γέλια στους αντιπάλους και… κλάματα στους «πράσινους».

Κάποιες κακές γλώσσες έκαναν λόγο πως του έλειπε η γυναίκα του, ο ίδιος ήταν… άκεφος για μπάλα και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να εγκλιματιστεί. Μάλιστα, μετά από δυο μήνες περίπου ζητούσε να φύγει, αφού ήθελε να επιστρέψει στο Ουζμπεκιστάν προκειμένου να παντρευτεί.

Ο Ιρισμέτοφ δεν μπορούσε να κάνει τη διαφορά, όμως ο Βασίλης Δανιήλ τον στήριζε και έλεγε: « Δεν ξέρει τίποτα άλλο από Ουζμπέκικα. Χρειάζεται μεγάλο χρόνο προσαρμογής».

Εκτός από τον Δανιήλ για τον… Ισμιλντένοφ (έτσι τον αποκαλούσαν στην αρχή, αφού το όνομά του δεν ήταν γνωστό…) καλά λόγια έλεγαν και οι συμπατριώτες του. Με τη δήλωση της εποχής ν’ ανήκει στον Στεφάν Αταγιάν της Προοδευτικής που τόνιζε πως: «Είναι χαρισματικός σκόρερ, θα βοηθήσει αρκετά τον Παναθηναϊκό».

Ήταν τόσο… μοναχικός που κάποιοι στον Παναθηναϊκό ανησυχούσαν μήπως… κάνει κάποια απερίσκεπτη ενέργεια. Ενδεικτική άλλωστε είναι η συνομιλία του Στράτου Αποστολάκη με τον Στεφάν Αταγιάν. Ο Ουζμπέκος διεθνής μεσοεπιθετικός της Προοδευτικής ζήτησε από τον Αποστολάκη να μεταβιβάσει τους χαιρετισμούς στον Τζαφάρ. Η αντίδραση του Αποστολάκη ήταν η εξής: «Θα του πω να σε πάρει τηλέφωνο, είναι τόσο μόνος που σε λίγο τον βλέπω να… αυτοκτονεί!».

Ο ίδιος είναι αρκετά χαρούμενος για τα όσα έχει πετύχει, μα περισσότερο για το γεγονός πως κατάφερε να προσφέρει στην οικογένειά του υλικά αγαθά που τόσο τα είχε στερηθεί. Η μητέρα του έχει χτίσει ένα σπίτι, ενώ όλη η οικογένειά του έχει αυτοκίνητα.

⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ