Επικαιρότητα

EMA – Μετάλλαξη Δέλτα: Θα κυριαρχήσει κατά 90% τον Αύγουστο στην Ευρώπη

EMA – Μετάλλαξη Δέλτα: Θα κυριαρχήσει κατά 90% τον Αύγουστο στην Ευρώπη

«Καμπανάκι» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Την ίδια ώρα οι ειδικοί στην Ελλάδα στέλνουν σήμα κινδύνου για την κατάσταση στη χώρα με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες για τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος, με τον εμβολιασμό να αποτελεί βασικό όπλο για να μετριαστούν οι συνέπειες.

Έως και 20.000 κρούσματα τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Καθημερινά οι ειδικοί επισημαίνουν τις δυσοίωνες προβλέψεις και την εκθετική τάση που διακρίνουν. Χαρακτηριστικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας εκτίμησε ότι αν αυτή η πορεία συνεχιστεί, τότε τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 20.000.

«Η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα. Στα μέσα προς τέλη Αυγούστου με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα. Αν συνεχιστεί αυτή η εκθετική τάση μπορεί να φτάσουμε στα 15.000 και 20.000 κρούσματα. Και αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 4ο κύμα της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Σύψας στον ΣΚΑΪ.

«Παναθηναϊκός για Καμπράλ»!
POPULAR NOW «Παναθηναϊκός για Καμπράλ»!

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ ανέφερε και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μη εμβολιασμένοι καθώς όπως σημείωσε, από τη στιγμή που οι νέοι λόγω του καλοκαιριού θα πάνε στα χωριά θα υπάρξει διασπορά του ιού με αποτέλεσμα όπως τόνισε ο κ. Σύψας: «τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολιάστοι θα μολυνθούν και δε θα υπάρξει καμία εξαίρεση».

Ανάλογη και η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη ο οποίος εκτίμησε πως αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και μπορεί να φτάσουμε και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως, Μάλιστα επισημαίνει ότι η μεταδοτικότερη μετάλλαξη Δέλτα διαχέεται σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για το επιδημιολογικό φορτίο στην Κρήτη και την Ήπειρο. Παράλληλα τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με πλειάδα στελεχών υψηλής μεταδοτικότητας και όχι μόνο με τη μετάλλαξη Δέλτα. Παράλληλα, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι, την ίδια χρονική περίοδο.

Mετάλλαξη Δέλτα – H αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Νέα επικαιροποιημένα δεδομένα φέρνει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021, μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα έναντι των αντισωμάτων των εμβολίων. Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, συνοψίζει τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή τη δημοσίευση.

Η ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα μελετήθηκε έναντι μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκεκριμένων για φαρμακευτική χρήση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει και έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί μετά από εμβολιασμό. Σε εργαστηριακό επίπεδο, η μετάλλαξη δέλτα βρέθηκε ότι είναι ανθεκτική έναντι ορισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Όσον αφορά ανθρώπους που είχαν νοσήσει, παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων έως τέσσερις φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα.

Τα ποσοστά ανοσίας που πετυχαίνουν τα εμβόλια σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα

Μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε Astra Zeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης δέλτα. Αντίθετα, μετά από δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων δημιουργείται ικανή άμυνα σε υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης δέλτα, 3 έως 5 φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα.

Γενικά οι μεταλλάξεις του ιού χαρακτηρίζονται από μεταλλάξεις σε ορισμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας, έτσι ώστε τα αντισώματα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν και να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση σχετικά με τη μετάλλαξη δέλτα, που εξαπλώνεται ταχέως στη χώρα μας. Ο έγκαιρος πλήρης εμβολιασμός, αλλά και η χρήση της προστατευτικής μάσκας, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Πηγή: Ethnos.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο