Επικαιρότητα

Το παρελθόν και το μέλλον του Παναθηναϊκού συναντήθηκαν στο Ζάππειο

Το παρελθόν και το μέλλον του Παναθηναϊκού συναντήθηκαν στο Ζάππειο

Καθηλωτικές ομιλίες, ανατρεπτικές αποκαλύψεις, συγκινητικές βραβεύσεις, τραγούδια, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Η παρουσίαση των βιβλίων της Εκδοτικής Belle Époque, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. στο Ζάππειο στις 18 Σεπτεμβρίου, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Καθηλωτικές ομιλίες, ανατρεπτικές αποκαλύψεις, συγκινητικές βραβεύσεις, τραγούδια, ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Η παρουσίαση των βιβλίων της Εκδοτικής Belle Époque, που τελέστηκε υπό την αιγίδα του Παναθηναϊκού Α.Ο. στο Ζάππειο στις 18 Σεπτεμβρίου, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Πλήθος επισήμων και απλών φιλάθλων γέμισαν τις θέσεις της σκηνής 1 του 49ου Φεστιβάλ Βιβλίου, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν όρθιοι την εκδήλωση. Άλλωστε, τα ονόματα και μόνο των τιμώμενων προσώπων επαρκούσαν για να μαγνητίσουν κάθε διερχόμενο πλησίον της σκηνής.

Παρουσιαστής ήταν ο φιλόλογος και επιμελητής των έργων της εκδοτικής, Γιάννης Κοκοβιάδης, ενώ μαζί του στο πάνελ κάθονταν ο καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κωνσταντίνος Φίλης και ο συγγραφέας και εκδότης των «πράσινων» βιβλίων Ανδρέας Οικονόμου.

Το σύνθημα της έναρξης έδωσε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. Τάκης Μαλακατές, με έναν σύντομο χαιρετισμό. Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Φίλης, με μία ιστορική αναδρομή στη σχέση του ίδιου με τον Σύλλογο – καθώς υπήρξε για σειρά ετών αρχηγός της ομάδας μπάσκετ σε τμήματα υποδομών. Στην ομιλία του ανέπτυξε τις αξίες που πρεσβεύει το Τριφύλλι και τη σημαντικότητα της έκδοσης των παναθηναϊκών βιβλίων.

Ο αντιπρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο. Δημήτρης Βρανόπουλος και ο αρσιβαρίστας του Ομίλου Θοδωρής Ιακωβίδης ήταν οι δύο πρώτοι βραβευθέντες με αναμνηστική πλακέτα. Στη συνέχεια, ο μυθικός τερματοφύλακας του Γουέμπλεϊ, Τάκης Οικονομόπουλος, μίλησε για τα ένδοξα χρόνια κατά τα οποία αγωνιζόταν, ενώ αποκάλυψε ότι λίαν συντόμως θα κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του. Τη σκυτάλη πήρε ο συγγραφέας, Βαγγέλης Μελέκογλου, ο οποίος, αφού πρώτα είπε δύο κουβέντες για τη βιογραφία του Γιώργου Καλαφάτη, σημείωσε την αναγκαιότητα θέσπισης αγώνων στη μνήμη του Ιδρυτή.

Μίκαελ Σουμάχερ: Διέρρευσε μετά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του
POPULAR NOW Μίκαελ Σουμάχερ: Διέρρευσε μετά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του

Ο Παναθηναϊκός στηρίζει εμπράκτως τον αθλητισμό ΑμεΑ και έχει την ευλογία να βρίσκονται στις τάξεις του πρόσωπα που, όχι απλώς είναι εξαιρετικοί αθλητές, αλλά και σπάνιοι άνθρωποι. Ένας από αυτούς είναι ο παρολυμπιονίκης στην ξιφασκία Πάνος Τριανταφύλλου, ο οποίος βραβεύτηκε για τις τεράστιες διεθνείς διακρίσεις του.

Αμέσως μετά, ακούστηκε το όνομα ενός μυθικού προσώπου της Λεωφόρου: του Νότη Αφεντάκη. Πρόκειται για έναν λαϊκό άνθρωπο που διαχειριζόταν το κυλικείο του γηπέδου από τα προπολεμικά χρόνια μέχρι και τη δεκαετία του ’70. Πέρασε όλη του τη ζωή στο «σπίτι» του Τριφυλλιού και φρόντισε για τη διαβίωση των αθλητών σε πολύ δύσκολες περιόδους. Ο γιος του, ο Νικόλαος Αφεντάκης, σπούδασε στην ιατρική, έγινε διευθυντής στο Γεννηματάς και τώρα, πλέον συνταξιοδοτημένος, ταξίδεψε στην Αθήνα από την Άνδρο, για να μιλήσει για τον αείμνηστο πατέρα του και να λάβει αναμνηστική πλακέτα.

Επόμενος βραβευθέντας ήταν ο αγαπητός ηθοποιός Δημήτρης Βασματζής, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Τριφύλλι (ως αθλητής, τακτικό μέλος του Ομίλου και αρθρογράφος) από τα «χρόνια του Απόστολου Νικολαΐδη». Με εμφανή συγκίνηση μίλησε –και τραγούδησε– για τον άλλοτε κραταιό σύλλογο που σάρωνε σε όλα τα πρωταθλήματα και υποστήριξε ότι, αν κάθε φίλαθλος του Παναθηναϊκού γραφόταν μέλος στον Ερασιτέχνη, τότε θα επιστρέφαμε στις δοξασμένες εκείνες εποχές.

Τελευταία τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο καθηγητής ιστορίας στο Κολλέγιο Χάβερφορντ της Πενσυλβανία, Αλέξανδρος Κιτροέφ, και η Ιωάννα Μεσσάρη, ανιψιά του θρυλικού Άγγελου Μεσσάρη. Τους δύο τους τούς ενώνει το «ένδοξο ’30», καθώς τότε ο παππούς του πρώτου, Γεώργιος Γιαννουλάτος, ευεργέτησε τον Παναθηναϊκό για τη μεγάλη ανακατασκευή της Λεωφόρου, ενώ την ίδια περίοδο «έλαμψε» στο γήπεδο ο θρυλικός «ξανθός Άγγελος».

Η βραδιά έκλεισε με τη διαχρονική σύνδεση «Αθήνας-Παναθηναϊκού», με τον Ανδρέα Οικονόμου να μιλάει για το ιστορικό γήπεδο επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, αποκαλύπτοντας –για πρώτη φορά– το ιστορικό ντοκουμέντο της παραχώρησης της Περιβόλας στους «πράσινους» το 1922!

Υ.Γ. Θα ακολουθήσουν, μέσα στην εβδομάδα, βίντεο από όλες τις ομιλίες και τις βραβεύσεις.

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ