Πολύ μεγάλος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έντονων πλημμυρικών φαινομένων σε μια σειρά περιοχών της χώρας, τόσο προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όταν περιμένουμε νέες ισχυρές βροχοπτώσεις, όσο και αργότερα μέσα στο χειμώνα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Υδρογεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βουδούρη, ο κίνδυνος έντονων πλημμυρών είναι πολύ μεγάλος στα περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, σε τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου τα μπαζωμένα ρέματα αποτελούν τον κανόνα, αλλά και σε περιοχές με έντονη αστικοποίηση.
Έντονος φόβος για τις πυρόπληκτες περιοχές
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις καμένες εκτάσεις, ο φόβος για πλημμύρες είναι πολύ έντονος σε Βόρεια Εύβοια, Ηλεία, Κορινθία, Λακωνία και άλλες περιοχές που σημειώθηκαν μεγάλες πυρκαγιάς, ενώ ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την Αττική. Αυτό διότι οι καμένες εκτάσεις σε Δυτική και Βόρεια Αττική βρίσκονται ουσιαστικά στους πρόποδες ορεινών περιοχών με κλίση, όπου οι μεγάλες ποσότητες βρόχινου νερού κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ο χρόνος να απορροφηθούν από το έδαφος ή να κατευθυνθούν ομαλά προς τη θάλασσα.
«Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε άμεσα κάποια πράγματα, ώστε να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα στα 1,2 εκατομμύρια στρέμματα που κάηκαν πρόσφατα. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει κάποια έργα, αλλά, δυστυχώς, φαίνεται ότι δεν έγινε τίποτα το ιδιαίτερο και τώρα το πληρώνουμε. Έπρεπε να έχουν ήδη τοποθετηθεί από… χθες κορμοφράγματα ή κλαδοφράγματα για να ανακόπτουν τη μεγάλη ροή των υδάτων. Δυστυχώς, είμαστε λίγο της τελευταίας στιγμής και τώρα που αναμένουμε έντονες βροχοπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βουδούρης.
Πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές
Κατά τον ίδιο, εκτός από τις καμένες εκτάσεις διαχρονικός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και σε πεδινές περιοχές και κυρίως παραθαλάσσιες τουριστικές, όπου έχουν μπαζωθεί ρέματα, με αποτέλεσμα οι μεγάλοι όγκοι νερού να μην μπορούν να βρουν ομαλή διέξοδο προς τη θάλασσα.
«Υπάρχει κίνδυνος για πεδινές οικιστικές περιοχές, από τις οποίες διέρχονται ρέματα. Σε αυτές πρέπει να έχει ήδη γίνει καθαρισμός της κοίτης των ρεμάτων από φερτά υλικά και εκβάθυνσή τους, για να μπορεί να φεύγει ευκολότερα το νερό. Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος σε παραθαλάσσιες περιοχές με μπαζωμένα ρέματα. Οι πλημμύρες έχουν αιτία και αφορμές. Η αφορμή είναι οι έντονες βροχοπτώσεις με τις μεγάλες ποσότητες νερού σε μικρό χρονικό διάστημα. Αιτίες είναι οι ανθρώπινες παρεμβάσεις. Οι πυρκαγιές, τα μπαζώματα των ρεμάτων και η τσιμεντοποίηση από την έντονη αστικοποίηση, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το έδαφος να απορροφήσει τους μεγάλους όγκους νερού. Πλημμύρες γίνονταν από την αρχαιότητα, αλλά πλέον το φαινόμενο έχει ενταθεί από την τσιμεντοποίηση και την αστικοποίηση. Υπάρχουν και οι δασικές πυρκαγιές, οι οποίες επιτείνουν περαιτέρω το πρόβλημα», τονίζει ο κ. Βουδούρης.
Περιοχές σε κίνδυνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, εκτός από τις καμένες εκτάσεις της Αττικής, σε μεγάλο και άμεσο κίνδυνο έντονων πλημμυρικών φαινομένων βρίσκονται διαχρονικά και άλλα σημεία του νομού. Σε αυτά περιλαμβάνονται κυρίως η ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου, λόγω της μορφολογίας του εδάφους, αλλά και η λεκάνη απορροής του Κηφισού ποταμού.
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του κατηφορικού του εδάφους και του Σέιχ – Σου, οι κίνδυνοι για πλημμύρες είναι μικρότεροι. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο, κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη, με πιο επίφοβη την ευρύτερη περιοχή του Δενδροποτάμου.