Επικαιρότητα

Νέα μόδα: Τι είναι οι deinfluencers του TikTok, που μας λένε τι να μην αγοράσουμε

Νέα μόδα: Τι είναι οι deinfluencers του TikTok, που μας λένε τι να μην αγοράσουμε

Οι δημιουργοί περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα στο TikTok συμβουλεύουν όλο και περισσότερο τους ακολούθους τους κατά των ακριβών αγορών.

Όλο και περισσότεροι δημιουργοί περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απορρίπτουν την παραδοσιακή κουλτούρα των influencers και γίνονται αντ’ αυτού «deinfluencers», σύμφωνα με τους ειδικούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι influencers ιστορικά πωλούσαν κάτι στους χρήστες. Είτε πρόκειται για το νεότερο trendy λιπγκλός είτε για το viral «it» φόρεμα, τα προϊόντα -που συχνά διατίθενται με έκπτωση, χρησιμοποιώντας τους ειδικούς κωδικούς των influencers- θεωρούνται ότι παρέχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, έναν τρόπο που είναι αισθητικά ευχάριστος και σύμφωνος με την τάση.

Ωστόσο, ένα διαφορετικό είδος viral τάσης έχει αρχίσει να καταλαμβάνει χώρο στα social media. Οι δημιουργοί περιεχομένου επηρεάζουν τους χρήστες, δίνοντας συμβουλές σχετικά με το ποια διαφημιζόμενα προϊόντα δεν αξίζουν, ή τους λένε ευθέως τι να μην αγοράσουν. Deinfluencers TikTokers λένε τι να μην αγοράσετε Η 25χρονη Bita, ή @bbybeets, δημοσίευσε ένα βίντεο στο TikTok, όπου απαριθμεί αντικείμενα που δεν θα μπορούσε να επηρεαστεί για να αγοράσει, επειδή «δεν είναι οικονομικά προσιτά

Στο βίντεο, το οποίο είχε περισσότερες από 58.000 προβολές, η Bita λέει ότι οι άνθρωποι με ένα μέσο μισθό δεν μπορούν οικονομικά να αντέξουν αντικείμενα όπως οι παντόφλες Ugg Tasman, αξίας 95 λιρών, και τα ακουστικά Apple AirPods Max, τα οποία κοστίζουν περίπου 550 λίρες, αλλά αισθάνονται πιεσμένοι να τα αγοράσουν για να παραμείνουν στη μόδα.

Μίκαελ Σουμάχερ: Διέρρευσε μετά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του
POPULAR NOW Μίκαελ Σουμάχερ: Διέρρευσε μετά την πρώτη δημόσια εμφάνισή του

«Όλες οι μάρκες που ανέφερα χρεώνουν εκατοντάδες λίρες ανά αντικείμενο», είπε. «Για να αγοράσεις πολλά από αυτά τα trendy αντικείμενα θα πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο εισόδημα, το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν, και αυτό ισχύει και για μένα»

»Προσωπικά, αγαπώ τις μάρκες που έδειξα, αλλά υπενθυμίζω στο κοινό μου ότι στην πραγματικότητα δεν είναι φυσιολογικό να έχει κανείς αυτά τα πράγματα. Είναι προνόμιο και πολυτέλεια». Στο Tik Tok, το hashtag #deinfluencing έχει περισσότερες από 159,6 εκατομμύρια προβολές. Η δημοτικότητα της τάσης οφείλεται στο timing και στο ότι οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να τους λένε ότι πρέπει να αγοράζουν συνεχώς κάτι, σύμφωνα με τον Jago Sherman, επικεφαλής στρατηγικής της εταιρείας μάρκετινγκ κοινωνικών μέσων Goat.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο κρίσιμης μάζας όσον αφορά τον καταναλωτισμό», δήλωσε. «Οι άνθρωποι έχουν κατά κάποιον τρόπο βαρεθεί να μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να τους λένε “χρειάζεσαι αυτό και αυτό”, ειδικά με το κόστος ζωής σήμερα».

Για τη Valeria Fridegotto, 22 ετών, φοιτήτρια και δημιουργό περιεχομένου μερικής απασχόλησης, η οποία ζει στο Σικάγο του Ιλινός, το οικονομικό κλίμα την ώθησε να φτιάξει ένα βίντεο για προϊόντα που θεωρεί υπερεκτιμημένα.

«Με το οικονομικό κλίμα στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί σε τι ξοδεύουν τα χρήματά τους», δήλωσε. «Νιώθω ότι έλκονται φυσικά από ανθρώπους που τους αποθαρρύνουν από το να αγοράζουν πραγματικά ακριβά αντικείμενα.

Η Fridegotto κατονόμασε κάποια προϊόντα που «δεν αξίζουν τη διαφημιστική εκστρατεία» που έχουν λάβει από άλλους δημιουργούς περιεχομένου. Το βίντεό της είχε περισσότερες από 1,3 εκατ. προβολές και εκατοντάδες σχόλια.

Ο αλγόριθμος του Tik Tok «μπορεί να είναι follower agnostic», οπότε χρήστες με σχετικά μικρό αριθμό followers μπορούν να γίνουν viral, γεγονός που έχει τροφοδοτήσει την τάση, δήλωσε ο Sherman.

«Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη επίδραση, επειδή ο κόσμος σχολιάζει», είπε.

«Ένας μεγάλος influencer, χωρίς προτροπή, είναι λιγότερο πιθανό να ξεκινήσει μια τάση που είναι “deinfluencing”. Αυτή η τάση θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από πολλούς μικρούς δημιουργούς περιεχομένου και ουσιαστικά έχει διαρρεύσει μέχρι τους μεγαλύτερους influencers, επειδή οι μικρότεροι δημιουργοί έχουν λιγότερα να χάσουν από τη δυσφήμιση προϊόντων».

Η επιτυχία του deinfluencing τροφοδοτεί την ευρύτερη αφήγηση «φάτε τους πλούσιους», που παρατηρείται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, σε ταινίες όπως το «The Menu» και τηλεοπτικές σειρές όπως το «The White Lotus», δήλωσε ο Paul Greenwood, επικεφαλής τμήματος στο πρακτορείο κοινωνικής δικτύωσης We Are Social.

«Έχουμε δει πολλούς δημιουργούς να υιοθετούν αυτή την προσέγγιση του ειδικού για την εξοικονόμηση χρημάτων», δήλωσε. «Θα μιλήσουν για την αξία του προϊόντος, για το αν μπορείτε να το βρείτε φθηνότερα οπουδήποτε αλλού, για το αν μπορείτε να αγοράσετε διαφορετικά προϊόντα που κάνουν το ίδιο πράγμα. Γνωρίζουν το κοινό τους καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, οπότε, αν γνωρίζουν ότι το κοινό τους αισθάνεται την πίεση, θα αντιδράσουν σε αυτό για να προσπαθήσουν να παραμείνουν στο πλευρό τους».

Ενώ ορισμένοι χρήστες στα σχόλια κάτω από το βίντεο της Fridegotto συμμερίστηκαν τις απόψεις της σχετικά με τα προϊόντα, η ίδια δήλωσε ότι ανησυχεί πως το γεγονός ότι ανοίχτηκε έτσι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στο μέλλον.

«Σε έναν τέλειο κόσμο, θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι οι μάρκες θα το έπαιρναν ως ανατροφοδότηση, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να θέσει σε προκατάληψη πιθανές συνεργασίες

»Θα συνεχίσω να ενημερώνω τους ανθρώπους: “Έι, έχω αυτό το viral πράγμα”, επειδή θα συνεχίσουν να υπάρχουν viral προϊόντα, αλλά θα τους αφήσω να πάρουν τη δική τους απόφαση», είπε.

Για τον Sherman, αυτή η τάση δεν πρόκειται να πάει πουθενά. «Υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που είπαν: “Είναι το deinfluencing το τέλος της επιρροής;”. Στο οποίο απαντάω: “Το deinfluencing είναι influencing”, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα”», δήλωσε. «Δεν βλέπω κανέναν λόγο γιατί έξι μήνες αργότερα δεν θα είναι ακόμα εδώ».

Πηγή: iefimerida.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ