Θέματα / Αφιερώματα

Πράσινο ζευγάρι με… ιστορία (pics)

Ο Παναθηναϊκός σε λίγες ώρες αναμετράται με την Ζαλγκίρις στο Κάουνας, με το «πράσινο» αυτό ζευγάρι να έχει… πολύ και γεμάτο παρελθόν.

Παίζει με Ζαλγκίρις … παίρνει κούπα

Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση δεν λένε; Για του λόγου το αληθές, η παράδοση αυτό αποδεικνύει. Στον δρόμο για τα τρία από τα έξι Ευρωπαϊκά του Παναθηναϊκού, η πορεία άρχισε από τον ίδιο παρανομαστή. Τη Ζαλγκίρις Κάουνας.

Στο δρόμο για το 1ο, ντεμπούτο Ντομινίκ

Πιο συγκεκριμένα, τη σεζόν ’95-’96, ο Παναθηναϊκός θα ξεκινήσει την πορεία του για το Παρίσι, από το Κάουνας, κερδίζοντας τη Ζαλγκίρις με 59-56. Το ματς αυτό ντεμπουτάρισε ο καλύτερος παίκτης που έχει έρθει ποτέ από την άλλη άκρη του Ατλαντικού στην Ευρώπη, ο Ντομινίκ Ουίλκινς.

Ο «Human highlight film» στις 28/9/1995, έκανε το ντεμπούτο του, αγωνιζόμενος για 28 λεπτά, σκοράροντας 9 πόντους, μαζεύοντας και 6 ριμπάουντ.

Ίδια αφετηρία, ίδια κατάληξη…

23 Σεπτεμβρίου του 1999, ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται στο Κάουνας, για την πρώτη φάση της Ευρωλίγκας εκείνης της σεζόν. Οι «πράσινοι» κερδίζουν τη Ζαλγκίρις με 82-66 (Ρέμπρατσα και Ρότζερς από 17 πόντους) στην αρχή για το 2ο αστέρι.

Τρίτωσε το… καλό

Η συνήθεια που έγινε… λατρεία, συνεχίστηκε και το 2009. Πρεμιέρα στη διοργάνωση με αντίπαλο τη Ζαλγκίρις, εντός έδρας αυτή τη φορά, νίκη με 78-51, για τον Παναθηναϊκό, 5ο αστέρι στο Βερολίνο στο τέλος της σεζόν.

Το ντεμπούτο του «Μιχάλη»

Ένα όνομα… μια ιστορία. Ο λόγος για τον «μπουλντόζα» Μάϊκ Μπατίστ. Ο «Μιχάλης» έκανε το ντεμπούτο του… στέλνοντας το μήνυμα για το τι θα επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Ο Μπατίστ θα αγωνιστεί απέναντι στην Ζαλγκίρις (όπως και ο Ντομινίκ…) για πρώτη φορά με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, στις 6/11/2003, στην μοναδική ήττα του «τριφυλλιού» από την Λιθουανική ομάδα (16/17 για τον ΠΑΟ) με 80-74, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης εκείνης της σεζόν.

Ο Μπατίστ θα σημειώσει 20 πόντους, έχοντας 6/9 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 5 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα, σε 34΄45’’, απέναντι στη Ζαλγκίρις του Άρβιντας Σαμπόνις.

Γιάννης Μιχαλάκης

Exit mobile version