ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μπάσκετ

Γενέθλια έχει ο παικταράς

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ντίνο Ράτζα, ο πιο ολοκληρωμένος ψηλός που πρόβαρε την πράσινη φανέλα.

Γενέθλια έχει ο παικταράς

Νίκος Οικονόμου, Βασίλης Σπανούλης, Στράτος Περπέρογλου. Τρεις παίκτες που μπήκαν στο ΟΑΚΑ με την φανέλα του Ολυμπιακού κι αποδοκιμάστηκαν άγρια, αφού οι οπαδοί δεν μπόρεσαν να τους συγχωρήσουν την… απιστία! Μόνο μ΄ ΕΝΑΝ έκαναν τα «στραβά μάτια», σεβόμενοι την ΤΕΡΑΣΤΙΑ κλάση του. Ο ΝΤΙΝΟ ΡΑΤΖΑ, ο πληρέστερος ψηλός που φόρεσε την πράσινη φανέλα, έχει σήμερα γενέθλια (κλείνει τα 47).

Η ιστορία που έγραψε στον Παναθηναϊκό τεράστια: Υποψιαστήκαμε πως σύντομα θα τον δούμε στα μέρη μας όταν πανηγύριζε μαζί με τον κολλητό Στόγιαν Βράνκοβιτς την ευρωκούπα του 1996 στα αποδυτήρια του «Μπερσί» με τον Θανάση Γιαννακόπουλο να λέει στους ρεπόρτερ «είναι καλό παιδί, τον θέλουμε, κάποια στιγμή θα τον πάρουμε».

Που να φανταζόμασταν πως (έναντι 1.000.000.000 δρχ!) ο λεγάμενος μαζί με τον Μπάιρον Σκοτ θ’ αποτελούσαν τα «δώρα» στον Λευτέρη Σούμποτιτς το καλοκαίρι του 1997, προκειμένου ο τίτλος του πρωταθλητή να επιστρέφει στο τριφύλλι μετά από 14 «πέτρινα» χρόνια; Οι πρώτες μας «θολές» αναμνήσεις απ’ την Γιουγκοπλάστικα μας έφερναν στο νου ένα κορμί 210 εκατοστών που έτρεχε ταχύτατα, σκόραρε από τις γωνίες με τζαμ σουτ που θα ζήλευαν γκαρντ, ρόλαρε πανεύκολα στις πλάτες των αντιπάλων και κάρφωνε ασταμάτητα! Το ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό ήταν αναμενόμενο κι ο Ντίνο από το 1993 ως το 1997 μέτρησε με τους Σέλτικς, 16,7 πόντους και 8,4 ριμπάουντ μέσο όρο.

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 43.380 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη μέτρησε 19,1 πόντους, 12,7 ριμπάουντ, 1,9 ασίστ, 1,5 κλεψίματα κι 1,7 κοψίματα κι οι «πράσινοι» κέρδισαν στους τελικούς τον ΠΑΟΚ για να φτάσουν στην κατάκτηση του πολυπόθητου Πρωταθλήματος. Έχοντας άριστη σχέση με τον Σούμποτιτς, «ύψωσε ανάστημα» το καλοκαίρι «προειδοποιώντας» την διοίκηση ότι δεν θ’ ανανέωνε αν αποχωρούσε ο Σλοβένος. Ο παλαίμαχος σταρ του Άρη παρέμεινε και στο ρόστερ προστέθηκε ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα (με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με την Σερβία).

Ο αστικός μύθος αναφέρει πως ο ασύλληπτα εγωκεντρικός Κροάτης ζήτησε ένα δολάριο παραπάνω απ΄ όσα θα έπαιρνε ο «Ντέκι» για να υπογράψει. Αφού του έγινε το χατίρι «τρομοκράτησε» αντιπάλους (17 πόντους, 10,8 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1,3 κλεψίματα κι 1 κόψιμο μέσο όρο) και τους… οπαδούς στους οποίους όρμησε όταν οι τελευταίοι μαζεύτηκαν ν’ αποδοκιμάσουν την αποστολή που είχε αποκλειστεί άδοξα από το Εurocup με θύτη την Στεφανέλ Μιλάνο. Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι πρωταθλήματος εναντίον του Σπόρτιγκ οι αφιονισμένοι φίλαθλοι μαζεύτηκαν στο ΟΑΚΑ και τα είχαν με τον Κροάτη που σε κάθε καλάθι απαντούσε με… χειρονομίες!

Το χειρότερο που μπορούσες να κάνεις ,άλλωστε, ήταν να τον …τσιγκλήσεις. Πριν από το πρώτο του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό οι φροντιστές τον «έφτιαξαν» λέγοντάς του ότι οι αντίπαλοι θα τον σταματούσαν με το δίδυμο Τάρλατς-Φασούλα! «Ποιος είναι ο Τάρλατς;» απάντησε ο Ντίνο που «τσίμπησε» και την επόμενη μέρα ο δύσμοιρος «Τάκι» είδε να τον πλακώνει χιονοστιβάδα! Ο Παναθηναϊκό έφτασε πανεύκολα στο +20, ο «αιώνιος» με το ζόρι σκόραρε… 46 πόντους!

Κάποτε ο Σαμίρ Γκούντα (ένας Αιγύπτιος σέντερ, ύψους 2.17 που έπαιζε στον Άρη) τον μπλόκαρε ψηλά και «του την είπε» με τον Ράτζα να «σκυλιάζει» βάζοντας τους Θεσσαλονικείς μέσα στα καλάθια! Η φωτογραφία που είχε δημοσιεύσει το «Τρίποντο» με τον Κροάτη να χειρονομεί εκστασιασμένος με γυαλισμένο μάτι μετά από καλάθι και τον Νίκο Οικονόμου να τον παίρνει αγκαλιά για να τον … κουλάρει ήταν χαρακτηριστική.  Σ’ ένα παιχνίδι με το Περιστέρι τον Δεκέμβριο του 2000 θέλησε να… κόψει την μαγκιά του 19χρονου Μιχάλη Πελεκάνου με ένα πολύ σκληρό φάουλ με τον Κροάτη να δηλώνει πως απλά ήθελε να του… βάλει μυαλό.  Αργότερα στον Ολυμπιακό δεν δίστασε να «πλακωθεί» με τον Πάτρικ Φέμερλινγκ και να αποκαλέσει «τεμπέλη» το Νίκο Οικονόμου.

Ξενερωμένος από την «εγκατάλειψη» του Παναθηναϊκού την άνοιξη του 1999 (Παύλος-Θανάσης και ο πανίσχυρος σύμβουλος, Τάκης Μπαλτάκος είχαν προαποφασίσει την αποπομπή Σούμποτις και τον ερχομό… Γιάννη Ιωαννίδη) «τα βρόντηξε» μετά την επική κατάκτηση του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ κι αποφάσισε να εκδικηθεί την πρώην του ομάδα πηγαίνοντας στο λιμάνι, 12 μήνες μετά. Ήταν η τελευταία φορά ου ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε να επενδύσει στην ΚΑΕ πληρώνοντας Ράτζα, Ρίβερς, Μπουντούρη, Φέμερλινγκ, Οικονόμου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς αποδείχθηκε πιο μεθοδικός από τον… Ζούρο τον Ηλία (που λεγε και το τραγουδάκι), η 4η σερί κούπα ήρθε στο Μαρούσι σ’ ένα φοβερό «μπραντ-ε-φερ», Ράτζα-Ρέμπρατσα. Ο Κροάτης δεν σφυρίχθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά στο ΟΑΚΑ (χαζοί ήταν οι Παναθηναϊκοί να τον εκνευρίσουν;) σεβόμενοι την κλάση και την προσφορά του, ενώ στο τέλος του 5ου αγώνα αρκετοί από τους πράσινους δεν δίστασαν να τον χειροκροτήσουν, σ’ ένα από τα σπανιότερα στιγμιότυπα στην ιστορία των ντέρμπι.

Δημήτρης Στρατής

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

loading...