Θέματα / Αφιερώματα

Ο Στόγιαν, ο Ντίνο και τ’ άλλα παιδιά… (Pics)

Ελλάδα-Κροατία απόψε και το Panathinaikos24.gr, σας θυμίζει τους Κροάτες που έχουν φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός έχει δείξει αρκετές φορές ενδιαφέρον για παίκτες από την Κροατία, ενώ οκτώ συνολικά έχουν φορέσει την φανέλα του «τριφυλλιού», με τους Κόμαζετς και Βράνκοβιτς να κάνουν την αρχή.

Ήταν την σεζόν 1992-1993 που ήρθαν στον Παναθηναϊκό οι Στόγιαν Βράνκοβιτς και Άριεν Κόμαζετς, για να γίνουν οι πρώτοι Κροάτες που αγωνίζονται για λογαριασμό των «πρασίνων».

Ο Κόμαζετς μπορεί να αποχώρησε μετά από έναν χρόνο παρουσίας, αλλά ο Βράνκοβιτς έμεινε και έγραψε την δική του ιστορία στον σύλλογο. Τέσσερα επιτυχημένα χρόνια στην Αθήνα, ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην τελευταία του χρονιά και φυσικά η φοβερή και τρομερή τάπα του στον Μοντέρο, που έδωσε την νίκη και το τρόπαιο, απέναντι στην Μπαρτσελόνα.

Ο επόμενος Κροάτης που θα αγωνιζόταν στο «τριφύλλι», ήρθε δύο χρόνια αργότερα και το όνομα του ήταν, Ντίνο Ράτζα. Κάθισε μόλις δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό, αλλά κατάφερε να πραγματοποιήσει σπουδαίες εμφανίσεις και να βοηθήσει τα μέγιστα, στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων.

Ο Παναθηναϊκός τα επόμενα χρόνια πορεύτηκε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο του και ο πρώτος Κροάτης που επέλεξε ήταν ο Νταμίρ Μουλαομέροβιτς. Μετά από δύο χρόνια στην Τουρκία και στην Εφές, ο «Μούλα» έρχεται στους «πράσινους» και μαζί τους πανηγυρίζει το Ευρωπαϊκό της Μπολόνια, χωρίς όμως να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ την επόμενη σεζόν αποχωρεί για την Ιταλία.

Ο επόμενος Κροάτης ίσως να μην σας έχει μείνει στο μυαλό. Είναι ο Γιούριτσα Ζούζα, που ήρθε στο «τριφύλλι» την σεζόν 2002-2003 και έφυγε με πρωτάθλημα και Κύπελλο στο τέλος της χρονιάς, έχοντας πραγματοποιήσει 16 συμμετοχές με τα «πράσινα».

Ο Άντρια Ζίζιτς που ήρθε πέντε χρόνια μετά τον Ζούζα, είχε σαφώς μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι της ομάδας, αλλά ούτε αυτός έκατσε για παραπάνω από μία χρονιά.

Αποχώρησε μετά 33 συμμετοχές όπου έδωσε αρκετές λύσεις στον Ομπράντοβιτς, παρέα με τον συμπατριώτη του, Νίκολα Πρκάτσιν που ήρθε στα μέσα της ίδιας σεζόν και αγωνίστηκε σε μόλις 8 αγώνες.

Ο τελευταίος παίκτης από την Κροατία, που αγωνίστηκε για λογαριασμό του Παναθηναϊκού είναι ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, που φόρεσε για δύο χρόνια τα «πράσινα» και συγκεκριμένα την περίοδο 2012-2014. Με το «τριφύλλι» πανηγύρισε δύο συνεχόμενα νταμπλ, ενώ έφτασε και στα προημιτελικά της Ευρωλίγκα.

Exit mobile version