Να αρχίσουμε από τα αυτονόητα. Στην Κίνα ο Παναθηναϊκός δεν πήγε για να κοντραριστεί με ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκας και να καταλάβει πόσα απίδια βάζει φέτος ο σάκος του. Στην Κίνα πήγε εκπροσωπώντας την Ευρωλίγκα και για να διαφημίσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε μια αχανή αγορά. Άρα ας αφήσουμε κατά μέρος τις κουβέντες περί δυναμικότητας των αντιπάλων. Δεν αξίζει ο κόπος.
Αντίθετα, αξίζει να σταθούμε στο γεγονός της επιλογής του Παναθηναϊκού από την ίδια την Ευρωλίγκα. Ήταν η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και τώρα το «τριφύλλι» οι ομάδες που εκπροσώπησαν την γηραιά ήπειρο σε αυτές τις περιοδείες. Ενδεικτικό ίσως ότι οι σχέσεις του Εξάστερου με τη διοργανώτρια βελτιώνονται. Σχέσεις που ταλαιπωρήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτό ίσως φανεί και μέσα στη χρονιά…
Αυτονόητο και κάτι ακόμα: παρά το χαμηλό της δυναμικότητας των ομάδων που αντιμετώπισε στην Κίνα ο Παναθηναϊκός φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού ότι το πράγμα ρολάρει. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς εμφάνισε καλές επιδόσεις στην κυκλοφορία της μπάλας και τη δημιουργία. Πολλές ασίστ και ακόμα περισσότερες σωστές επιθέσεις απέναντι σε αντιπάλους που σου χαλούσαν – λόγω αγωνιστικής συμπεριφοράς – τον ρυθμό. Αυτό και τίποτ’ άλλο σχετικό με την ομαδική παρουσία του Παναθηναϊκού στα δύο αυτά φιλικά. Τα υπόλοιπα όταν στο παρκέ πατήσει σοβαρός αντίπαλος.
Ατομικά βέβαια μπορούμε να πούμε περισσότερα. Όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους παλιούς μιας ομάδας που φέτος ανεβαίνει σκαλί και επιστρέφει στο τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η αναφορά σε όσους έπαιξαν στην Κίνα γίνεται με τη σειρά που υποδεικνύει ο αριθμός της φανέλας των παικτών.
Σάσα Πάβλοβιτς
Ο Μαυροβούνιος ήρθε σχετικά στα μουγγά. Δεν αντιμετωπίστηκε ως μεταγραφή από αυτές που ξεσηκώνουν τον κόσμο ωστόσο στα πρώτα του δείγματα με την φανέλα του Παναθηναϊκού θυμίζει τον παίκτη που έκανε πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ. Αν και στο δεύτερο ματς ξεκίνησε χωρίς επιθετικό ρυθμό, τελείωσε ξανά με 13 πόντους, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς της ομάδας στην επίθεση. Αποφεύγει τις τραβηγμένες ενέργειες, παίζει βασικό ρόλο στην κυκλοφορία της μπάλας πασάροντας όπου και όταν χρειάζεται και δείχνει ιδιαίτερη διάθεση στην άμυνα. Αν συνεχίσει σε αυτόν τον ρυθμό ο Πάβλοβιτς μπορεί να αποδειχθεί στη Νο2 μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Το Νο1 είναι καπαρωμένο. Θα τα πούμε παρακάτω.
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
Έκανε το βήμα εμπρός και πλέον λογίζεται ως ο 6ος – 7ος παίκτης της ομάδας όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής. Αυτός γουστάρει να παίζει στο «3» ο Τζόρτζεβιτς έχει δει ότι του ταιριάζει πολύ και το «4» και του δίνει αρκετό χρόνο εκεί. Ίσως αλλάξει αυτό όταν θα μπορέσει να συμμετάσχει στα ματς και ο Γκιστ. Μέχρι να διαπιστώσουμε ποιες θα είναι τότε οι ισορροπίες μένει η πρώτη εντύπωση: ο Βασιλάκης μεγάλωσε και πλέον αρχίζει αυτό να φαίνεται και στο ροτέισον του Εξάστερου.
Βλάντο Γιάνκοβιτς
Η προσθήκη του Πάβλοβιτς στο ρόστερ έχει αφαιρέσει από τον Βλάντο τον ρόλο του σχεδόν αναντικατάστατου που είχε πέρυσι αλλά… Ο νέος ρόλος του – όπως περιγράφηκε από τα δύο ματς στην Κίνα – μοιάζει να του ταιριάζει περισσότερο. Έβαλε σβηστά 21 πόντους στα δύο παιχνίδια και συνέβαλε τα μέγιστα στην αλλαγή του ρυθμού (κυρίως στην επίθεση) όταν ερχόταν από τον πάγκο.
Αντώνης Φώτσης
Δεν είναι και κανένα κλειστό βιβλίο ο «μπάτμαν». Ξέρουμε τι έχουμε δει τόσα χρόνια από τον συγκεκριμένο παίκτη. Το σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε να τα βλέπουμε και φέτος. Ο ρόλος του παραμένει σημαντικός και αυτό αποδεικνύεται τόσο από τον χρόνο συμμετοχής που είχε (και) στην Κίνα όσο και από τη συμμετοχή του στο επιθετικό κομμάτι (19 πόντοι συνολικά).
Μίροσλαβ Ραντούλιτσα
Αν και μοιάζει αργός ως και νωθρός στην άμυνα ο Σέρβος ξεχειλίζει από ποιότητα. Έμοιαζε να παίζει με το χειρόφρενο σηκωμένο και παρ’ όλα αυτά φόρτωσε τα αντίπαλα καλάθια με 26 πόντους (συνολικά). Όπερ σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει ένα σημαντικό επιθετικό σημείο αναφοράς χαμηλά στη ρακέτα. Και είναι ακόμα σημαντικότερος επιθετικά διότι πασάρει και με πολύ μεγάλη άνεση και αποτελεσματικότητα. Αυτός είναι κι ένας τομέας στον οποίο διαφέρει πολύ από τον Μπατίστα. Στα περισσότερα ματς θα βάζει για πλάκα 20 ποντάκια…
Τζέιμς Φελντέιν
Σε καμία περίπτωση δεν είναι παίκτης flat. Θα ασχοληθείς μαζί του και με όσα κάνει ή δεν κάνει μέσα στο παρκέ. Δεν περνά απαρατήρητος. Στο πρώτο ματς τα έσπασε δείχνοντας ένα κομμάτι της… σκοτεινής πλευράς του. Επηρεάζεται ίσως από τα πρώτα δύο – τρία σουτ και μετά αστοχεί ακόμα και σε λέι απ. Στο δεύτερο ήταν σαφώς καλύτερος όσον αφορά το σκοράρισμα. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν το γεγονός ότι και στα δύο παιχνίδια πήρε εξαιρετικό βαθμό στην πάσα. Και με αυτόν στην πεντάδα η ομάδα λειτουργούσε λες και είναι δεμένο σύνολο από καιρό. Το σουτ μπορεί να φεύγει και να έρχεται. Η γενικότερη «συμπεριφορά» εντός του παρκέ είναι αυτή που πρέπει να κοιτάς…
Δημήτρης Διαμαντίδης
Στην τελευταία του χρονιά με το «τριφύλλι» στο στήθος – αν και πάντα υπάρχει μια ελπίδα ανατροπής της απόφασης αυτής – το σημαντικότερο νέο είναι ο… περιορισμός του. Προς θεού! Μακριά από εμάς οι τόσο σοβαρές ύβρεις. Όπου περιορισμός βάλτε διαχείριση. Η παρουσία του Καλάθη (κυρίως) αλλά και του Φελντέιν επιτρέπει στον Τζόρτζεβιτς να χρησιμοποιήσει με σύνεση τον Διαμαντίδη. Δεν τον κουράζει, δεν του δίνει να κουβαλήσει την μπάλα και να φθαρεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσο είναι στο παρκέ ο Μήτσος θα φροντίζει χωρίς τη θολούρα και την κούραση που κουβαλούσε τα περασμένα χρόνια να λειτουργεί η «πράσινη μηχανή». Με λίγα λόγια ίσως δούμε τον καλύτερο Διαμαντίδη των τελευταίων ετών…
Νικ Καλάθης
Δεν τον είχαμε μετρήσει καλά. Ο Καλάθης δεν είναι απλά ένας εξαιρετικός πλέι μέικερ. Είναι από τώρα υποψήφιος για τη θέση του κορυφαίου πόιντ γκαρντ φέτος στην Ευρωλίγκα. Όσο πρόωρο και να μοιάζει, ο τρόπος με τον οποίο κουμαντάρει τους συμπαίκτες του είναι απίστευτος. Απέφυγε να πάρει πολλές προσπάθειες στην Κίνα αλλά δεν σταμάτησε να μοιράζει ασίστ. Έχει μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον Καλάθη της προ ΝΒΑ εποχής. Είναι ωριμότερος και σουτάρει εξαιρετικά. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται να τον παίζουν οι αντίπαλοι προπονητές άντερ… Αυτός είναι η Νο1 μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Και όχι μόνο!
Όγκνιεν Κούζμιτς
Είναι πιο γρήγορος από τον Ραντούλιτσα και μοιάζει να έχει περισσότερη διάθεση στην άμυνα. Μπορεί να μην διακρίθηκε στο παιχνίδι με πλάτη αλλά… Τα γρήγορα πόδια του σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές εναέριες πάσες του Διαμαντίδη και του Καλάθη θα τον μετατρέψουν και σε σημαντικό επιθετικό όπλο.
Γιώργος Καλαϊτζάκης
Ο πιτσιρικάς έχει ακόμα ασχημάτιστο κορμί, πιθανότατα δεν θα πάρει χρόνο συμμετοχής στην Α1 αλλά έδειξε θράσος και ποιότητα. Θα σουτάρει όταν βρει την ευκαιρία, χειρίζεται σωστά την μπάλα και βουτά στον αντίπαλο όταν ντριπλάρει.
Μιχάλης Λούντζης
Στο πρώτο φιλικό ο Τζόρτζεβιτς έδειξε να θέλει να του δώσει τον χρόνο που αναλογεί στον τραυματία Μποχωρίδη. Δεν εντυπωσίασε αλλά… Η πρόοδός του έχει σημειωθεί από τα ματς της εθνικής το καλοκαίρι. Σίγουρα θα τον δούμε να παίζει στην Α1.
Γιώργος Παπαγιάννης
Η απόκτηση δύο βαρέων σέντερ (Ραντούλιτσα – Κούζμιτς) συγκέντρωσαν σύννεφα πάνω από το κεφάλι του νερού διεθνούς. Πρόσκαιρα, όμως. Ο Τζόρτζεβιτς τον έχει στο μυαλό του και του δίνει τον χώρο και τον χρόνο να βελτιωθεί. Δεν μας εντυπωσίασε αλλά έδειξε να μειώνει την απόσταση από τους «βασικούς» ψηλούς. Σε σχέση – πάντα – με πέρυσι.
🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ