Blogs

Στη Μόσχα το πραγματικό crash test

Η αποστολή του Παναθηναϊκού στην Κίνα ολοκληρώθηκε, και πλέον οι «πράσινοι» ετοιμάζονται για το «Gomelsky Cup», εκεί όπου δεν συμμετέχουν «Lions» και «Tigers», αλλά η ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη, η Ούνιξ Καζάν του Καϊμακόγλου και η Λαμποράλ Κούτσα του Μπουρούση. Επομένως, όπως καταλαβαίνετε το πράγμα σοβαρεύει. Γράφει η Ρούλα Στεφανάκη.

Το ταξίδι στην Κίνα από αγωνιστικής πλευράς, ήταν περισσότερο μια καλή ευκαιρία για να βρεθούν οι παίκτες όλοι μαζί, να πάρουν το χρόνο συμμετοχής τους άπαντες και λιγότερο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, δεδομένης της δυναμικότητα των αντιπάλων. Τα οφέλη από τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού στο «Euroleague Basketball Asia Tour» ήταν άλλα, εξίσου σημαντικά. Το να διαφημιστεί η χώρα μας στην Άπω Ανατολή μέσω της πιο πετυχημένης ομάδας την τελευταία 20ετία στην Ευρώπη δεν είναι και λίγο πράγμα. Άλλωστε ο «εξάστερος» πρωτοπορεί σε τέτοιους είδους δράσεις που σκοπό έχουν να προβάλουν τη χώρα μας στο εξωτερικό.

Από κει και πέρα όμως, το ταξίδι στην Κίνα ολοκληρώθηκε και επόμενος σταθμός για τον Παναθηναϊκό είναι η Μόσχα και στο «Gomelsky Cup». Εκεί πραγματικά ο Παναθηναϊκός θα μετρήσει τις δυνάμεις του κόντρα σε αντιπάλους επιπέδου Ευρωλίγκας και τα δείγματα θα είναι σαφώς περισσότερο αντιπροσωπευτικά σε σχέση με τα παιχνίδια που έδωσε επί κινεζικού εδάφους. Η αναμέτρηση με την Ούνιξ Καζάν (3/10) και μία εκ των ΤΣΣΚΑ και Λαμποράλ (4/10), θα αποτελέσει πραγματικό crash test ενόψει των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας και των αγώνων με τον Ολυμπιακό.

Είναι λογικό, στη μόλις μια εβδομάδα του στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Σάσα Τζόρτζεβιτς να μην έχει προλάβει να περάσει πολλά πράγματα στην ομάδα, πόσο μάλλον να τη μυήσει στη φιλοσοφία του. Ωστόσο από όσα είδαμε μέχρι στιγμής, είναι εμφανές ότι η άμυνα είναι για εκείνον το Α και το Ω.

Και σε αυτό το κομμάτι ο Παναθηναϊκός λειτούργησε πολύ καλά στα φιλικά που έδωσε έχοντας ως πρώτο βιολί τον Νικ Καλάθη, ο οποίος σε κάθε του εμφάνιση δικαιώνει τους διοικούντες την ΚΑΕ για την επιμονή τους να τον ντύσουν ξανά στα «πράσινα». Ο Διαμαντίδης παραδίδει τα… σκήπτρα σε έναν εκ των κορυφαίων πόιντ γκαρντ αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και το ευτύχημα τόσο για τον ίδιο, αλλά και για τον Παναθηναϊκό είναι ότι πλέον ο 3D θα μπορεί να μοιραστεί το βάρος της οργάνωσης του παιχνιδιού και να «επεμβαίνει» στα δύσκολα. Αυτή η πολυτέλεια μέχρι πέρυσι δεν υπήρχε, ελλείψει αξιόπιστης λύσης.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με την παρουσία των Διαμαντίδη και Καλάθη, την προσθήκη του Φελντέιν, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να δώσει λύσεις στο επιθετικό κομμάτι, αλλά και με την επιστροφή των Μποχωρίδη, Παππά (όταν θα είναι έτοιμοι αγωνιστικά) στην ενεργό δράση, η περιφέρεια του Παναθηναϊκού δυναμώνει αρκετά.

Από κει και πέρα, είναι θετικό ότι στη θέση «3» δεν είναι πια απελπιστικά μόνος του ο Γιάνκοβιτς, αλλά υπάρχει ο Πάβλοβιτς (αγωνίζεται και στο «2») ο οποίος έχει παρουσιάσει αξιόλογο αγωνιστικό πρόσωπο και αυτό δίνει τη δυνατότητα στην τεχνική ηγεσία να χρησιμοποιήσει τον Χαραλαμπόπουλο και ως «τεσσάρι» ως μπακ απ του Φώτση. Κάτι που το είδαμε στα σχήματα που δοκίμασε ο Τζόρτζεβιτς στα φιλικά που έδωσε η ομάδα στην Κίνα. Κάτω από το καλάθι τώρα, η παρουσία του Ραντούλιτσα, προσδίδει άλλη δυναμική στο τριφύλλι. Μπορεί να μην είναι αθλητικός, όπως και ο Κούζμιτς (είναι πάνω κάτω στο ίδιο στιλ) ωστόσο αποτελεί εγγύηση στην επίθεση. Μην ξεχνάτε ότι κάτω από το καλάθι, μπορεί να βοηθήσει και ο Παπαγιάννης, που αναμένεται να έχει πιο ενεργό ρόλο φέτος, όπως και ο Χαραλαμπόπουλος.

Όλα αυτά όμως θα φανούν στην πορεία και όταν η ομάδα θα είναι έτοιμη αγωνιστικά. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πώς θα εμφανιστεί ο Παναθηναϊκός φέτος, ωστόσο τα δείγματα είναι θετικά και οι προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει σε Ελλάδα και Ευρώπη υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση οι αγώνες στη Μόσχα θα αποτελέσουν το πραγματικό crash test για τον Παναθηναϊκό ενόψει των αγώνων «φωτιά» που έρχονται κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο και στα οποία θα αγωνιστεί κανονικά ο Τζέιμς Γκιστ.

Exit mobile version