ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Blogs

Συρραφή από αξίες

Η ένταση των συναισθημάτων που σου δημιουργεί σε αναγκάζει να ξεχωρίζεις τον Λέτο κι όχι αυτά που απεικονίζονται στα νούμερά του. Γράφει ο Δημήτρης Στρατής.

Συρραφή από αξίες

Mε το που ανακοινώθηκε ο ερχομός του Σεμπάστιαν Λέτο στην Ελλάδα οι οπαδοί σε forumsocial media στοιχημάτιζαν πως σε μικρό χρονικό διάστημα οι φανέλες με το όνομα του Αργεντινού θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις αυτές του «βασιλιά» Μπεργκ.

Αν κάποιος δεν ήξερε την ιστορία του Νοτιοαμερικάνου στο τριφύλλι, σίγουρα θ’ απορούσε με την σιγουριά τους. Ο «Σέμπα» πατούσε ελληνικό έδαφος έπειτα από μια λεπτή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι που τον έκανε από τα 29 να σκέφτεται σοβαρά τον τερματισμό της καριέρας του, χωρίς φυσική κατάσταση αφού επί μια τριετία ταλαιπωρήθηκε σε Ιταλία, Αργεντινή.

Η δυσπιστία για το τι μπορούσε να προσφέρει ήταν μεγάλη όχι μόνο ανάμεσα σ’ «εχθρούς» αλλά και φίλους του Παναθηναϊκού που έβλεπαν στο πρόσωπό του την ιστορία ενός αστεριού που έχασε την λάμψη του δίχως να ‘χει προλάβει να ικανοποιήσει τις ευχές του κόσμου.

Πολύ σκληρός για να λυγίσει
Πολύ σκληρός για να λυγίσει 1.626 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Μας εντυπωσίασε πόσο ορμητικά μπήκε στο ματς με τον Ατρόμητο όπου στο τελευταίο 20λεπτο ο γηπεδούχος εγκαταστάθηκε στα καρέ των αντιπάλων με τον Λέτο να έχει τρεις ευκαιρίες να σκοράρει. Στο ντέρμπι όποτε ακουμπούσε μπάλα ο πύρινος κόσμος ξεφύσαγε, την πάσα πάρε-βάλε στον Μπεργκ πρόλαβε να την βγάλει πριν κουραστεί. Με τον Ηρακλή ήταν απολαυστικός κάνοντας γρήγορα τον Μάρκους να τονίσει δημόσια ότι ευχαριστιέται ν’ αγωνίζεται στο πλάι του. Χθες άνοιξε λογαριασμό στα γκολ γλεντώντας το με ένταση.

Στον αυθόρμητο, «άγριο» πανηγυρισμό του στα χασομέρια της αναμέτρησης διακρίναμε τη χαρά ενός επιθετικού που τα τελευταία χρόνια δυσκολευόταν να σκοράρει. Ο παίκτης το παραδέχθηκε μετά το 4-0 επί του «Γηραιού» ότι του λείπει το γκολ, άλλωστε τα τέρματα είναι που μεγαλώνουν το κασέ σου και κάνουν τον κόσμο ν’ αγοράζει τη φανέλα σου.

Είναι φοβερό το δέσιμο των οπαδών με τον Σεμπάστιαν έστω κι αν ένας ουδέτερος εξετάζοντας τα πράγματα βάσει αριθμών δεν θα είχε πειστική εξήγηση της μεγαλοσύνης του στο πράσινο θυμικό. Η καριέρα και τα κατορθώματα του Αργεντινού δεν προκάλεσαν ποτέ τον θαυμασμό που χαρακτηρίζει την ιστορία όσων σημάδεψαν την σύγχρονη ιστορία του κλαμπ (και λέγονται Σαραβάκος, Βαζέχα, Βάντσικ, Μπορέλι, Σισέ).

Ακόμα και το 2010, ο Τζιμπρίλ, ο Ζιλμπέρτο, ο Κατσουράνης συγκέντρωσαν περισσότερη «λεζάντα» απ’ αυτόν, όμως τα επεισόδια της ζωής του παραμένουν έργα τέχνης που μαγεύουν. Η ένταση των συναισθημάτων που σου δημιουργεί κάθε φορά που τον βλέπεις να χαϊδεύει το τόπι σε αναγκάζει να τον ξεχωρίζεις, όχι τα στατιστικά του.

Ο κερδισμένος τελικός κυπέλλου (2010) από δικό του γκολ, το «κυνήγι» του Τοροσίδη στ’ αποδυτήρια του Καραϊσκάκη στο «ντέρμπι του Καλόπουλου», η παραλίγο κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2012 με τον ίδιο να οργιάζει την ώρα που ο Παναθηναϊκός ήταν ακέφαλος διοικητικά απέναντι στην εγκληματική οργάνωση, η τωρινή λύσσα να ξαναμπεί στη Λεωφόρο, «άγγιξαν» τον κόσμο.

Η απόφασή του να γυρίσει στην Ελλάδα, ακόμα κι αν έμενε καιρό στον πάγκο μέχρι να ξαναβρεί τον εαυτό του, ήταν ομολογία πίστης: πράξη εξίσου σημαντική με τις επικές εμφανίσεις το φθινόπωρο του ’11 όταν είχε πάρει τους συμπαίκτες του απ’ το χέρι και τους οδηγούσε ΜΟΝΟΣ στην κατάκτηση της πιο μάγκικης πρωτιάς που πιθανότατα θα ερχόταν αν δεν τραυματιζόταν.

Η ιστορία του αποτελεί συρραφή από αξίες που λέγονται πάθος, επιμονή, αγάπη για τη φανέλα, πράγματα που συγκινούν εξίσου με γκολ/τρόπαια, δημιουργώντας ουρές έξω απ’ τις …μπουτίκ. Το σκίρτημα των πράσινων καρδιών για την περίπτωση Λέτο αποτελεί την καταξίωση ενός πεισματάρη της ζωής που σε προκαλεί να τον πιστέψεις ακόμα κι αν αγωνιστικά δεν σε πείθει 100%.

Τα γκολ του στο «Α. Νικολαϊδης» δεν ήταν επιβεβαίωση προσόντων (αλίμονο, με την αδιάφορη Βέροια έπαιζε ο σύλλογος), αλλά μια υπόσχεση ότι μελλοντικά θα τα πάει ακόμα καλύτερα χάρης κυρίως την πίστη και την ενέργεια που του μεταδίδουν όσοι τον αγαπάνε. Όλοι μας δηλαδή…

Δημήτρης Στρατής
Δημήτρης Στρατής Για τον Δημήτρη Στρατή το panathinaikos24 αποτελεί το τρίτο πράσινο μετερίζι στο οποίο θ' ασχολείται με το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή του.
Η διαδρομή ξεκίνησε από το balla.gr, συνεχίστηκε στο leoforos.gr, τώρα όντας ο 13ος (προφανώς σημαδιακό μιας κι ο αριθμός -για προφανείς λόγους- είναι ο αγαπημένος του) συνεργάτης του site θ' ασχολείται (σχεδόν) καθημερινά με τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο! Θεωρεί τη γενιά του προνομιακή αφού έζησε live τα σπουδαιότερα επιτεύγματα των τμημάτων του κλαμπ, πλην Γουέμπλεϊ. Μια ζωή θα τον στοιχειώνει ο χαμένος προημιτελικός με την Πόρτο του Μουρίνιο το 2003 , όταν χάθηκε τελικός-φαντασίωση για όλους τους πράσινους πιστούς απανταχού Γης! Φαντάζεστε τι θα γινόταν σε συναπάντημα ΠΑΟ και...Σέλτικ;

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.