Η (πικρή) αλήθεια είναι πως οι όποιες «δοσοληψίες» των Άγγλων υπηκόων με την Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς συρρέουν στη χώρα μας για να απολαύσουν όλα όσα προσφέρει το ελληνικό καλοκαίρι.
Το αντίθετο συμβαίνει στον ποδοσφαιρικό μικρόκοσμό μας καθώς οι περιπτώσεις των παικτών και των προπονητών που έχουν περάσει από τα μέρη μας, καταγόμενοι από την εν λόγω χώρα, μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Φυσικά, ο Παναθηναϊκός δε μπορούσε να ξεφύγει από αυτήν την πραγματικότητα, καθώς μετά τις δύο επιτυχημένες θητείες του Χάρι Γκέιμ στην άκρη του πάγκου του (1950-53, 1960-63), χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας ώστε να ξαναδεί έναν Άγγλο στις τάξεις του.
Το καλοκαίρι του 2014, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας του με τον 29χρονο (τότε) τερματοφύλακα Λουκ Στιλ. Μια κίνηση που περισσότερο προβλημάτισε παρά ανακούφισε την κοινή γνώμη, η οποία περίμενε μια πιο γνωστή και δοκιμασμένη λύση για να καλυφθεί η θέση κάτω από τα δοκάρια του «τριφυλλιού». Οι… μουρμούρες που ακούστηκαν στην αρχή είχαν να κάνουν με το άγνωστο ποδοσφαιρικό «ποιόν» του ποδοσφαιριστή από το Πίτερμπρο, οι αγωνιστικές παραστάσεις του οποίου περιορίζονταν στα γήπεδα της Championship (δεύτερη κατηγορία Αγγλίας).
Ο Γιάννης Αναστασίου προτίμησε να μην τον ρίξε απευθείας στα «βαθιά» στο ξεκίνημα της πρώτης του σεζόν με την ομάδα, προτιμώντας τον Στέφανο Κοτσόλη για τη θέση «1». Ωστόσο, η αναμέτρηση με τη Νίκη Βόλου στη Λεωφόρο (28/9/14) σηματοδότησε την αρχή της «εποχής Στιλ» για τον Παναθηναϊκό. Κι αν οι δύο επόμενες συμμετοχές του στο βασικό σχήμα συνοδεύτηκαν με ισάριθμες ήττες, η εμπιστοσύνη του Αρτινού τεχνικού προς τον Άγγλο πορτιέρο δεν κλυδωνίστηκε στο ελάχιστο.
Το κλείσιμο της πρώτης του χρονιάς στην Ελλάδα είχε θετικό πρόσημο για εκείνον. Τα 31 γκολ παθητικό σε 37 συμμετοχές μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη φανερώνουν κάτι το ιδιαίτερο από στατιστικής άποψης, ωστόσο οι 18 φορές που ο Στιλ κατάφερε να κρατήσει απαραβίαστη την εστία της ομάδας του (13 στο πρωτάθλημα) αλλά και ένα πλήθος εξαιρετικών επεμβάσεων που πραγματοποίησε, έδειξαν πως μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό το επίπεδο.
Έχοντας καταφέρει να υπερκεράσει με επιτυχία τις αντικειμενικές δυσκολίες που του παρουσιάστηκαν, όπως ήταν η πρώτη εμπειρία στην… ξενιτιά, αλλά και το γλωσσικό εμπόδιο (τουλάχιστον στο βασικό επίπεδο), ο Άγγλος τερματοφύλακας συνέχισε να αποτελεί μια έμπιστη «σταθερά» όσον αφορά τη θέση του. Κάτι που δεν άλλαξε ούτε με την αντικατάσταση του Αναστασίου από τον Αντρέα Στραματσόνι, με τον Ιταλό να συνεχίζει να του δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης».
Με αυτά τα δεδομένα, ο Στιλ παρουσίασε εμφανή βελτίωση της απόδοσής του σε γενικές γραμμές. Γεγονός που δεν αντικατοπτρίζεται στα στατιστικά του, τα οποία παρουσιάζουν ελάχιστη απόκλιση σε σχέση με την πρώτη του σεζόν στην ομάδα. Τις 37 φορές που κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία του Παναθηναϊκού δέχθηκε δύο τέρματα λιγότερα από την περίοδο 14/15 (29). Παράλληλα, αύξησε κατά ένα παιχνίδι τη συγκομιδή των «clean sheet» του στο πρωτάθλημα (14).
Φέτος, οι βελτιωμένες συνθήκες που επικρατούν στα της «πράσινης» αμυντικής γραμμής (με τη συνδρομή φυσικά και του 32χρονου πλέον τερματοφύλακα), έχουν αντίκτυπο στους αριθμούς του. Στο πρωτάθλημα τον έχει νικήσει μόνο ο Νίκος Ιωαννίδης του Αστέρα Τρίπολης στο παιχνίδι της περασμένης Κυριακής (2/10), πράγμα που συνέβη και στους τέσσερις προκριματικούς αγώνες των «πρασίνων», με τον Μουχτάρ να «χαλά» το απαραβίαστο σερί του στο 1-1 με τη Μπρόντμπι στη Σουηδία.
Ο Στιλ με αριθμούς
Εμφανίσεις: 84 (70 στο πρωτάθλημα, 11 στην Ευρώπη, 3 στο Κύπελλο Ελλάδος) Λεπτά συμμετοχής: 7.560 Παθητικό: 66 γκολ (53 στο πρωτάθλημα, 12 στην Ευρώπη, 1 στο Κύπελλο Ελλάδος) Απαραβίαστη εστία: 42 φορές (36 στο πρωτάθλημα, 4 στην Ευρώπη, 2 στο Κύπελλο Ελλάδος)
Δύο χρόνια και 84 εμφανίσεις ύστερα από το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Λουκ Στιλ συνεχίζει να αποτελεί μια αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Μπορεί να μην είναι προορισμένος για να φτάσει το βεληνεκές των θρύλων που έχουν καθίσει πριν από αυτόν στα γκολπόστ της ομάδας, όπως ο Τάκης Οικονομόπουλος ή ο Γιόζεφ Βάντσικ.
Παρόλα αυτά, ο 32χρονος ποδοσφαιριστής από το Πίτερμπρο φροντίζει να επιβεβαιώνει μέχρι «κεραίας» το στερεότυπο που συνοδεύει εδώ και χρόνια τους συμπατριώτες του. Τυπικός στα αγωνιστικά ραντεβού του και σε καμία περίπτωση «ασθενής» ή «τουρίστας» ως Άγγλος. Αυτός έχει έρθει για να μείνει…
⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο