Περίπου έξι χρόνια μετά το «μαύρο σκοτάδι» στο οποίο είχε βρεθεί ο Παναθηναϊκός, όταν και βγήκε μπροστά ο Γιάννης Αλαφούζος με το όραμα της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας», τα μεγάλα προβλήματα έρχονται να χτυπήσουν ξανά την πόρτα του τριφυλλιού. Τούτη τη φορά, όμως, βάσει των όσων ακούγονται και λέγονται για τα αδιανόητα ποσά που υπάρχουν ως χρέη (ή «χρέη», αφού κάποια είναι στο πλαίσιο του ανοίγματος που έχουν όλες οι ΠΑΕ) το ενδεχόμενο η ομάδα να «βαρέσει κανόνι» και να καταλήξει ακόμα και σε τοπικά πρωταθλήματα μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ.

Το PAO Foundation του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δεν είναι απλά μια λύση. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία του Παναθηναϊκού – όχι να αποκτήσει και πάλι την πραγματική του αίγλη, αλλά – να ζήσει. Διαφορετικά «να ζήσουμε να τον θυμόμαστε». Σαφώς και ο Γιαννακόπουλος δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος μόνος του. Θα ήταν παράλογη και μόνο η σκέψη του να πει κάποιος στον Γιαννακόπουλο να αναλάβει ένα φορτίο που στη σούμα δεν θα είναι 80, αλλά περισσότερα από 100 εκατομμύρια και μάλιστα με το «καλημέρα».

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε λεπτό από τον χρόνο που του μένει και ο οποίος είναι ελάχιστος για να σχεδιάσει την επόμενη μέρα του. Είναι ίσως η πιο κρίσιμη στιγμή ακόμα και για τον κόσμο του, που εδώ και 1-2 χρόνια δεν ήθελε τον Γιάννη Αλαφούζο, να πράξει εκείνα που δεν έκανε στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Για να το κάνει, όμως, ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε, πρέπει να δει όραμα. Ελπίδα. Φιλοδοξία.

Ίσως η δύναμη της οικογένειας Γιαννακόπουλου και η καλή έξωθεν μαρτυρία στους επιχειρηματικούς κύκλους να είναι το μυστικό που θα κάνει διάφορους επιφανείς Παναθηναϊκούς να πιστέψουν πως υπάρχει μέλλον και να προχωρήσουν μαζί του για τη σωτηρία του συλλόγου. Οι κινήσεις, όμως, πρέπει να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Και πάνω απ’ όλα, με διαφάνεια. Να γνωρίζει ο κόσμος κάθε στιγμή τι γίνεται από εδώ και στο εξής, ποιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει και με τι ποσά. Και να αποκτήσει όραμα με ανθρώπους που ο κόσμος τους λάτρεψε και αποτελούν ινδάλματα για ολόκληρες γενιές Παναθηναϊκός.

Φανταστείτε, για παράδειγμα, να έβγαινε αύριο ο Γιαννακόπουλος και να έλεγε πως αν το PAO Foundation προχωρήσει, ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα αναλάβει πρόεδρος του μπασκετικού τμήματος και ο Δημήτρης Σαραβάκος του ποδοσφαιρικού. Και το κλίμα θα άλλαζε και ο κόσμος θα έσπευδε από το πρώτο λεπτό να βοηθήσει οικονομικά αυτή την τεράστια προσπάθεια.