ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΘΕΜΑ

Και την ξέρει και την… έχει! (pics & vids)

Το Panathinaikos24.gr σας βάζει στο «κλίμα» της αυριανής αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με τη Μάλαγα (1/12). Η προϊστορία, οι πρωταγωνιστές και η στατιστική στο... μικροσκόπιο.

Και την ξέρει και την... έχει! (pics & vids)

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Παρασκευή την Ουνικάχα Μάλαγα, σε αναμέτρηση για τη 10η αγωνιστική της Euroleague, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του «πράσινου» μήνα του… μέλιτος, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις στις πέντε αναμετρήσεις στο «φρούριο» του ΟΑΚΑ, με τη μία (Ρεάλ Μαδρίτης) να έχει ήδη διεξαχθεί.

Βίοι αντίθετοι

Οι γηπεδούχοι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, έχοντας καταγράψει σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών στη διοργάνωση μετά την ήττα στις λεπτομέρειες από τη Μπασκόνια στη Βιτόρια. Το σερί αυτό επέτρεψε στην ομάδα του Πασκουάλ να «αναρριχηθεί» από το 2-3 στο 6-3 και από τη 13η στην 4η θέση της κατάταξης. Το ζητούμενο για το «τριφύλλι» δεν είναι άλλο από την υπεράσπιση της μοναδικής «ανέγγιχτης» έδρας που απέμεινε στη Euroleague, γεγονός που θα συμβεί εάν έρθει η έβδομη νίκη της ομάδας των εν δυνάμει νταμπλούχων Ελλάδος στον θεσμό.

Αντίθετα, η Μάλαγα βρίσκεται στο αντίθετο άκρο και βαθμολογικά, στη θέση στην οποία περίπου βρίσκονταν οι «πράσινοι» μετά την ήττα στην έδρα της Μπασκόνια. Η ομάδα του Χουάν Πλάθα ψάχνει τρόπους να δώσει τέλος στο αρνητικό σερί τριών ηττών (14η, ρεκόρ 3-6), με την τελευταία ευρωπαϊκή της επιτυχία να λαμβάνει χώρα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα (79-65). Έκτοτε, ακολούθησαν τρεις απανωτές ήττες από Ζαλγκίρις, Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με τους Ισπανούς να «παλεύουν» αρκετά στα δύο από τα τρία παιχνίδια, όμως στο τέλος να αποχωρούν με «σκυμμένο» το «κεφάλι».

Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν!
Χτύπημα Γιαννακόπουλου με Ναν! 48.059 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τα έχουν «πει» αρκετές φορές

Οι δύο αυριανοί «μονομάχοι» έχουν να μοιραστούν αρκετές κοινές στιγμές, εάν ανοίξουν τα βιβλία της ευρωπαϊκής τους ιστορίας. Το ματς της Παρασκευής θα αποτελέσει την 23η μεταξύ τους συνάντηση στον 21ο αιώνα, με τον «χορό» να ανοίγει τη σεζόν 2002-03 και τον Παναθηναϊκό των… υψηλών πτήσεων να «μπαίνει» με το δεξί επικρατώντας 77-65 στην Αθήνα (13/11/02), επαναλαμβάνοντας το κατόρθωμά του στην Ισπανία, χάρη στο 75-69 (5/2/03).

Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της ACB, εκεί όπου τα «ματσαρίσματα» με τον Παναθηναϊκό και το ισοζύγιο νικών-ηττών είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ισορροπημένο με «ελαφρές» αποκλίσεις, η Μάλαγα αποτελεί (ιστορικά πάντα) ένα… αποκούμπι για το «τριφύλλι». Κάτι το οποίο μαρτυρά και η γενική «ματιά» στην προϊστορία τους.

Επί του συνόλου, ο Παναθηναϊκός έχει βγει νικητής στις 16 από τις 22 συνολικά αναμετρήσεις που έχει δώσει κόντρα στη Μάλαγα, διατηρώντας θετικό πρόσημο και στις επισκέψεις του επί ισπανικού εδάφους, με 6 νίκες και 5 ήττες.

Οι αυριανοί φιλοξενούμενοι δε, «υποτάσσουν» εαυτούς όταν επισκέπτονται την έδρα του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πλην αυτής την 8η Ιανουαρίου του 2016, όταν η ομάδα του Σάλε Τζόρτζεβιτς χρειάστηκε ένα τρίποντο του Φελντέιν στα 13” για να πάρει τη νίκη (68-66).

https://www.youtube.com/watch?v=1w3MttNsBUA

Στα 11 παιχνίδια που έχουν δοθεί επί αθηναϊκού εδάφους, οι «πράσινοι» έχουν πάρει τα 10, με τη Μάλαγα να κρατά το ένα και μοναδικό «διπλό» της στην «πράσινη» έδρα από τη σεζόν 2005/2006. Τότε (25/1/06), η ομάδα του Σκαριόλο είχε επικρατήσει της αντίστοιχης του Ομπράντοβιτς με 95-93, στηριζόμενη σε πέντε παίκτες (Σαντιάγο 22, Σάντσεθ 16, Μπέρνι Ροντρίγκεθ 16, Γκαρμπαχόθα 14, Ρισασέ 13), με τους 26 πόντους του Λάκοβιτς να μη φτάνουν για το «τριφύλλι».

«Φοβάται» ο Τσάβι τον Χουάν και ο Χουάν τον Τσάβι

Οι προπονητές συνηθίζουν να κρατούν χαμηλούς «τόνους» στις δηλώσεις τους πριν από το τζάμπολ κάθε αναμέτρησης, ιδίως όσον αφορά τα παιχνίδια της Euroleague, που υπό το νέο «καθεστώς» διεξαγωγής, μας έχει προσφέρει αρκετές εκπλήξεις εδώ και… μιάμιση σεζόν.

Ο δε Τσάβι Πασκουάλ γνωρίζει ότι η ομάδα του είναι το φαβορί της αυριανής αναμέτρησης, έχοντας καλύτερο υλικό, βοήθεια από το παρελθόν (προϊστορία) αλλά και την «αύρα» του ΟΑΚΑ. Ωστόσο δεν δίστασε να αναδείξει το παιχνίδι με τη Μάλαγα ως ένα από τα πιο «επικίνδυνα» (έτσι το χαρακτήρισε) ματς της σεζόν: «Πρόκειται για ένα… επικίνδυνο παιχνίδι. Η Μάλαγα είναι κινητική στην άμυνα και στην επίθεση, ιδίως στο transition. Τα κύρια όπλα της είναι το επιθετικό ριμπάουντ, η επιθετική άμυνα και η γρήγορη μετάβαση από τη μια άκρη του παρκέ στην άλλη…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καταλανός.

Από την άλλη μεριά, ο Χοάν Πλάθα δείχνει να υπολογίζει όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία τα οποία δίνουν τον «αέρα» του φαβορί για τον Παναθηναϊκό, αναδεικνύοντας ως κίνδυνους για την ομάδα του, τόσο ορισμένα ομαδικά, όσο και ατομικά χαρακτηριστικά του «τριφυλλιού»: «Πάμε στην Αθήνα για να κάνουμε το καλύτερο φετινό μας παιχνίδι, ώστε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε κάτι από το ματς. Έχει αρκετά όπλα προς χρήση ο Παναθηναϊκός, εάν παίξουμε όπως με την ΤΣΣΚΑ ίσως τους κοντράρουμε. Πέραν του γκρουπ των Καλάθη, Γκιστ, Ρίβερς, Λοτζέσκι, έχουν το απαραίτητο βάθος πάγκου για να σου κάνουν τη ζημιά», τόνισε ο Πλάθα στις δηλώσεις του.

Έρχεται με απώλειες η Μάλαγα

Η αποστολή της Ουνικάχα έφτασε στην Αθήνα δίχως δύο στελέχη της, τους Γκιόργκι Σερμαντίνι και Άνταμ Βατσίνσκι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις ενοχλήσεις που ένιωθαν.

Τη φετινή σεζόν ο Σερμαντίνι έχει 5.8 πόντους και 2.6 ριμπάουντ μέσο όρο σε 14 λεπτά συμμετοχής, ενώ ο Βατσίνσκι έχει 8.6 πόντους και 2.7 ριμπάουντ αντίστοιχα με 45.5% στα τρίποντα.

Στη θέση των δύο, ο Χουάν Πλάθα θα βάλει τους Σολουάντε και Όκουο.

Οι παλιοί… γνωστοί

Η απουσία του Γκιόργκι Σερμαντίνι από το αυριανό ματς μας στερεί αρκετό υλικό από το συγκεκριμένο κομμάτι, που αναφέρεται στους παλιούς «γνώριμους».

Ο Γεωργιανός είχε περάσει ένα «φεγγάρι» από τον Παναθηναϊκό, βρίσκοντας στο ρόστερ τον νεαρό τότε, Νικ Καλάθη, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στον Πειραιά, εκεί όπου συνάντησε τον Ματ Λοτζέσκι. Παράλληλα, η μεταγραφή του στην Ισπανία του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Θανάση Αντετοκούνμπο, με τον οποίο αγωνίστηκαν πέρσι στην Ανδόρα.

Όμως ο θεόρατος Γκιόργκι θα λείπει από το «συναπάντημα» του ΟΑΚΑ, αφήνοντας… άπραγους όσους ασχολούνται με τα… ιστορικά θέματα του μπάσκετ. Πάντως, αύριο στο παρκέ μπορεί να πουν δυο κουβέντες οι Τζέιμς Γκιστ και Αλμπέρτο Ντίαζ, λόγω της συνύπαρξής τους στη Μάλαγα τη σεζόν 2012-13, ενώ ίσως χαιρετηθούν και οι Ρίβερς με τον Όγκουστιν που «έφαγαν» μαζί το κρύο της Μόσχας, λόγω της κοινής σεζόν τους στη Χίμκι (2012-13).

Μιας που αναφέρθηκε ο Γκιστ, θα ήταν απρεπές το να μην αναφερθεί το ιστορικό… λάθος στο οποίο υπέπεσε στα μέσα της σεζόν 2012/13 η Μάλαγα, η οποία είχε στις τάξεις της τον… Γκιστόπουλο, όμως δεν μπορούσε να βρει «φόρμουλα» ώστε να τον αφομοιώσει με το υπόλοιπο σύλλογο, λέγοντας «ναι» στην πρόταση του Παναθηναϊκού για ανταλλαγή του Αμερικανού φόργουορντ με τον 35χρονο, Άντι Πάνκο…

Ώρα… στατιστικής

Φτάνοντας στο πεδίο των αριθμών, εντοπίζουμε τη σαφή υπεροχή του Παναθηναϊκού στην επίθεση, με το «τριφύλλι» να σκοράρει 78.2 πόντους κατά μέσο όρο, έναντι 72.2 της Μάλαγα, έχοντας καλύτερα ποσοστά σε δίποντα (54.7% – 5ο.4%), τρίποντα (39.8% – 29.6%) με τους Ισπανούς να είναι κάτι… δέκατα καλύτεροι στις βολές (66.3% – 66.5%).

Οι Ισπανοί υπερέχουν στα κλεψίματα, έχοντας 7 ανά ματς, έναντι των 5.7 του Παναθηναϊκού, όπως και στις ασίστ (14.9 – 15.6). Στα ριμπάουντ υπάρχει μια… ανάμικτη κατάσταση, με τη Μάλαγα να είναι καλύτερη επί του συνόλου (32.4 – 34.1) ελέω επιθετικών (8.7 – 12.3) καθώς στα αμυντικά το «τριφύλλι» έχει το προβάδισμα (23.8 – 21.8).

Όσον αφορά την ατομική σύγκριση, ο Παναθηναϊκός ως γνωστόν συνεχίζει να ποντάρει αρκετά στον Νικ Καλάθη, ο οποίος είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης εντός παρκέ για την ομάδα του Πασκουάλ. Ο Νικ έχει στο πλευρό του ως «υπαρχηγούς» τους Σίνγκλετον, Ρίβερς και Παππά.

Από την άλλη πλευρά, ο Χοάν Πλάθα στηρίζει αρκετά στοιχεία του παιχνιδιού του στον Νέντοβιτς, που έχει στο πλάι του τους Όγκουστιν και ΜακΚάλουμ.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.