Καταλαβαίνει ο καθένας πως μόνο ευχάριστο δεν είναι να πηγαίνεις στο γήπεδο για να δεις τον Παναθηναϊκό σε ματς με τη Λαμία και να σκέφτεσαι πως χρειάζεται… υπέρβαση για να προκριθούν οι «πράσινοι». Όμως η πραγματικότητα για τον φετινό Παναθηναϊκό είναι σκληρή και μέσα στο γήπεδο και όχι μόνο έξω απ’ αυτό.

Κι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, οφείλουν όλοι να αντιμετωπίσουν το αυριανό παιχνίδι και σαν ντέρμπι και σαν πρόκληση. Χαρακτηρισμοί που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα υπήρχαν σε ένα ματς με αντίπαλο τη Λαμία, αλλά ούτε οι συνθήκες είναι κανονικές, ούτε και ο Παναθηναϊκός η κανονική ομάδα που γνωρίζαμε. Οπότε οφείλουμε κι εμείς να μιλάμε με βάση όσα συμβαίνουν και μέσα σε αυτά που μπορεί να συμβούν είναι ακόμα – ακόμα και το να κερδίσει η Λαμία με 4-1 τον Παναθηναϊκό, όταν τον βρίσκει «μπόσικο» και σε ένα γήπεδο που θύμιζε πίστα σκι και όχι αγωνιστικό χώρο ποδοσφαίρου.

Αύριο, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός δίνει ένα ντέρμπι. Κι ένα ντέρμπι που πρέπει να κάνει υπέρβαση. Να πετύχει κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ ξανά φέτος, δηλαδή τρία γκολ και να μη δεχτεί, διαφορετικά θα θέλει και ένα περισσότερο κάθε φορά που θα δέχεται ένα. Κι όσα περισσότερα γκολ χρειαστεί αυτός ο Παναθηναϊκός, του… 1,5 σέντερ φορ, τόσο πιο δύσκολα θα γίνονται τα πράγματα.

Ο Παναθηναϊκός για να έχει τύχη θα πρέπει να κάνει το παιχνίδι που έκανε με τον Πλατανιά, όσον αφορά την επιθετικότητά του και τη δημιουργία του και ταυτόχρονα να γίνει αποτελεσματικός. Γιατί με τον Πλατανιά, ό,τι έχτιζε από τις πίσω γραμμές, το γκρέμιζε μπροστά στην αντίπαλη εστία. Πιθανότατα δεν θα έβρισκε γκολ αν δεν έρχονταν τα πέναλτι.

Είναι δεδομένο πως η Λαμία θα έρθει για να… χάσει μέχρι 2-0. Έχει το δικαίωμα. Θα κάνει καθυστερήσεις, θα προσπαθήσει να τρώει χρόνο από παντού, θα κλείσει χώρους, θα παίξει σκληρά. Φυσιολογικό. Της έδωσε το δικαίωμα ο Παναθηναϊκός με τα χάλια που είχε στο πρώτο ματς και εκείνος είναι που πρέπει τώρα να τρέξει και να βιαστεί.

Αν οι παίκτες του Ουζουνίδη μπουν στο γήπεδο όπως την Κυριακή και δώσουν από την αρχή του αγώνα στον αντίπαλο να καταλάβει πως εκείνοι είναι οι κυρίαρχοι, τότε θα έχουν ελπίδες πρόκρισης. Και μάλιστα πολλές. Αν δημιουργήσουν όπως με τον Πλατανιά, αν τρέξουν όπως με τον Πλατανιά και αν επιδείξουν το ίδιο πάθος όπως με τον Πλατανιά, σίγουρα θα βρουν και τις φάσεις. Το αν θα είναι και αποτελεσματικοί είναι άλλη – πονεμένη – ιστορία.

ΥΓ: Η Λεωφόρος πρέπει να γεμίσει αύριο. Η εικόνα με τον Πλατανιά ήταν απογοητευτική, σε μια περίοδο που και ο σύλλογος και οι παίκτες και ο προπονητής έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ τον κόσμο τους.