Θέματα / Αφιερώματα

111 χρόνια Παναθηναϊκός: Στίχοι… αφιερωμένοι εξαιρετικά! (vids)

111 χρόνια Παναθηναϊκός: Στίχοι… αφιερωμένοι εξαιρετικά! (vids)

111 χρόνια Παναθηναϊκός: Το Panathinaikos24.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει ορισμένα από τα τραγούδια που γράφτηκαν για τον σύλλογο μεγάλο και τους ήρωές του. Από τον Άγγελο Μεσσάρη στον Τσιτσάνη και από τη Μοσχολιού στον Ρότσα.

Ο Παναθηναϊκός, ο σύλλογος μεγάλος της Ελλάδας, έχει αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην αθλητική και πολιτική ιστορία της χώρας. Στο διάβα 111 χρόνων έχουν ειπωθεί και γραφτεί τόμοι βιβλίων για το μεγαλείο του και την πορεία του από το 1908 έως τις ημέρες μας.

Πλην της συγγραφικής και δημοσιογραφικής αποτύπωσης, ο Παναθηναϊκός αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ορισμένους από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της πατρίδας μας, αλλά και για τη… λαϊκή μούσα, τον απλό κόσμο που δημιουργούσε τραγούδια βλέποντας τις εκάστοτε ομάδες να μεγαλουργούν.

Το Panathinaikos24.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει μερικά από τα τραγούδια που γράφτηκαν από Παναθηναϊκούς για τον Παναθηναϊκό. Από την αυτοσχέδια σύνθεση για τον μεγάλο Άγγελο Μεσσάρη, στη σύμπραξη Τσιτσάνη-Αγγελόπουλου, τη Βίκυ Μοσχολιού και τον Χουάν Ραμόν Ρότσα!

Ένα τραγούδι για το έπος του Μεσσάρη

Την πρώτη Ιούνη του 1930, η Αθήνα παραληρεί, βλέποντας τον Παναθηναϊκό του μεγάλου τότε αστέρα, Άγγελου Μεσσάρη, να διαλύει με 8-2 τον Ολυμπιακό των Ανδριανόπουλων. Η ομάδα του Κίνσλερ πετυχαίνει μία από τις ιστορικότερες νίκες επί των ερυθρολεύκων, σε μία εποχή όπου η -πλέον αιώνια- κόντρα άρχισε να θεμελιώνεται.

Ο Μεσσάρης σημειώνει δύο γκολ στο ματς της Λεωφόρου και περνά στην ιστορία, καθώς το πλήθος «σκαρώνει» ένα δίστιχο για να τον τιμήσει. «Εβάλαμε οκτώ στον Ολυμπιακό, κι άλλα τέσσερα στον Άρη, γεια σου Άγγελε Μεσσάρη…». Το εν λόγω δίστιχο θα γίνει αργότερα τραγούδι, με τους εξής στίχους:

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ που νικάς κάθε βδομάδα είσαι η πιο μεγάλη ομάδα

Εβάλαμε οχτώ στον Ολυμπιακό και άλλα τέσσερα στον Άρη γεια σου Άγγελε Μεσσάρη

Παναθηναϊκέ μεγάλε και τρανέ που ‘χεις έμβλημα Τριφύλλι σ’ αγαπούν εχθροί και φίλοι

Στην άμυνα τα άκρα του πολύ γερά μοιράζουνε τις πάσες δεξιά και αριστερά και τα εξτρέμ μεταβιβάζουν σέντερ φορ γκολ αράδα αμέσως βάζουν

Η τριάδα Τσιτσάνη-Αγγελόπουλου-Χιώτη και ο Νίκος Ξυλούρης

Ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ένας από τους σπουδαιότερους λαϊκούς συνθέτες της σύγχρονης Ελλάδας. Ο άνθρωπος που δημιούργησε τον -για πολλούς- δεύτερο… εθνικό ύμνο της πατρίδας μας, τη «Συννεφιασμένη Κυριακή», είχε «εμπλακεί» και στα μουσικά δρώμενα του Παναθηναϊκού. Το τριφύλλι αποτελούσε μέρος της ζωής του Τρικαλινού συνθέτη, ο οποίος ερχόταν σε επαφή με τα του συλλόγου από τη δεκαετία του ’30, όταν και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Τη δεκαετία του ’60 και συγκεκριμένα το 1963, ο Τσιτσάνης πήρε έμπνευση από τη φοβερή πορεία της ομάδας του Στέφαν Μπόμπεκ, η οποία κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Τον Δεκέμβρη του εν λόγω έτους, ο Τσιτσάνης έβαλε τη μουσική και τους στίχους, ο επίσης σπουδαίος, Μανώλης Αγγελόπουλος τη φωνή και ο Μανώλης Χιώτης πήρε το μπουζούκι του, δημιουργώντας το «Εμπρός Παναθηναϊκέ».

Τραγούδι που αναφέρεται στη μοντέρνα ομάδα του Μπόμπεκ, η οποία μάλιστα ενέπνευσε και τον Νίκο Ξυλούρη, που ερμήνευσε με το δικό του ύφος μια δημιουργία αφιερωμένη στο αήττητο πρωτάθλημα.

Το τραγούδι του Τσιτσάνη

Παναθηναϊκέ μοντέρνα μου ομάδα  που σε λατρεύουν όλοι μέσα στην Ελλάδα εσύ που βγαίνεις κάθε χρόνο νικητής το καμάρι μας και ο πρωταθλητής.

Εμπρός-εμπρός Παναθηναϊκέ να την πάρουμε και σήμερα την νίκη το Πρωτάθλημα κι δόξα σου ανήκει.

Και στ’ όνομα σου όρκο κάνουνε οι φίλοι γιατί σ’ αξίζει ομαδάρα μου τριφύλλι Παναθηναϊκέ σαν θύελλα ορμάς Την ψυχή σου δίνεις πάντα και νικάς

Σαν κούρσες τρέχουνε οι κυνηγοί στον δρόμο και μες τα ξένα τα καρέ σκορπάν τον τρόμο. Μα και στην άμυνα είσαι κέρβερος σωστός να ποιος είναι ο Παναθηναϊκός

Μα και στην άμυνα είσαι κέρβερος σωστός να ποιος είναι ο Παναθηναϊκός να ποιος είναι ο Παναθηναϊκός να μας ζήσει ο Παναθηναϊκός

«Αήττητε Παναθηναϊκέ», από τον Νίκο Ξυλούρη

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκές, επήρες το πρωτάθλημα μεγάλε και τρανέ Αήττητος ως τώρα, ετίμησες τη χώρα…

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ, όπου και αν πάνε οι παίκτες σου γυρίζουν νικητές.. Στολίζεις την Ελλάδα μεγάλη μου ομάδα…

Παναθηναϊκέ, Παναθηναϊκέ, εύχομαι δα να είσαστε πάντα πρωταθλητές Τρέμουν εχθροί και φίλοι σαν βλέπουν το τριφύλλι..

Όταν οι Beatles συνάντησαν την αρμάδα του Πούσκας!

Ο Παναθηναϊκός, αν και έκανε τα πρώτα του βήματα ως σύλλογος με αστικές καταβολές, δεν άργησε να απλωθεί και να αγκαλιάσει όλα τα κοινωνικά στρώματα. Όπως είδαμε και παραπάνω, ο κλασικός κανταδόρικος ρυθμός του τραγουδιού για τον Μεσσάρη, πέρασε στο λαϊκό τραγούδι μέσω του Τσιτσάνη και έπειτα πήρε παραδοσιακή χροιά, από τον Νίκο Ξυλούρη. Λίγα χρόνια αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η επιρροή του έπους του Γουέμπλεϊ, αλλά και των Beatles, έφερε στο φως και μια -πασίγνωστη- ποπ έκδοση.

Το «Ob la di ob la da», μεγάλο χιτ των Beatles που σάρωνε τα «charts» εκείνης της περιόδου, μετατράπηκε σε «Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά…», για χάρη της ομάδας του Πούσκας, η οποία είχε μόλις αποκλείσει τον Ερυθρό Αστέρα και ετοιμαζόταν για τη μεγάλη μάχη με τον Άγιαξ.

Φεύγω από το σπίτι μου το πατρικό Έχω στο Λονδίνο μια δουλειά Βρήκα σ΄ ένα σύντομο λογαριασμό Πως τα γκολ είναι γλυκά σαν τα φιλιά

Ένα γκολ, δύο γκολ… στον αέρα Πάντσο η ομάδα πετά Ένα γκολ, δύο γκολ τέτοια μέρα Άνοιξη έχει η καρδιά Όταν θα γυρίσω θα στο ξαναπώ

Όσο μ΄ αγαπάς πως σ΄ αγαπώ Πράσινο μαντήλι δέσε στα μαλλιά Τώρα έχω στο Λονδίνο μια δουλειά Ζενες Ες με θυμάσαι ακόμα Σλόβαν με ξέρεις καλά

Του Αστέρα το κόκκινο χρώμα Πράσινη πήρε μπογιά Με ζεστή καρδιά και ψυχή βαθιά, ξανά, Δώσε τη μάχη άλλη μια φορά, Παναθηναϊκέ!

Πράσινο τον Τάμεση θέλω να δω Μέσα σ΄ ένα Κύπελλο χρυσό Κι έξω από το Μπάκιγχαμ έχω σκοπό Να κολλήσω το τριφύλλι θυρεό

Προχωρείτε του ΠΑΟ, λιοντάρια Στο Γουέμπλεϊ βάλτε φωτιά Σαν κι εσάς διαλεχτά παλικάρια Μόνο η Ελλάδα γεννά!

Το έπος του Γουέμπλεϊ, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία που έχει σημειωθεί μέχρι και σήμερα από ελληνική ομάδα (σε συλλογικό επίπεδο), ενέπνευσε κι άλλους καλλιτέχνες, οι οποίοι έβαλαν και εκείνοι το λιθαράκι τους, ώστε να αποτυπωθεί η εν λόγω ιστορία μέσω του πενταγράμμου.

Η καλλιτεχνική πινελιά του Ρότσα

Για το τέλος αφήσαμε ένα περισσότερο γνωστό τραγούδι συγκριτικά με τα προαναφερθέντα, τουλάχιστον στις προηγούμενες γενιές, το οποίο φέρει την υπογραφή του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Ρότσα είχε το προνόμιο να… καλλιτεχνεί εντός και εκτός γηπέδων και δεν ήταν λίγες οι φορές που, είτε ως παίκτης είτε αργότερα ως προπονητής, ψυχαγωγούσε την υπόλοιπη ομάδα με την κιθάρα του.

Το συγκεκριμένο ταλέντο του Αργεντινού, «κεφαλαιοποιήθηκε» από τον γνωστό οπαδό των «πρασίνων», Νίκο Καρβέλα, ο οποίος μπήκε μαζί με τον Χουάν στο στούντιο και ηχογράφησαν το «ΠΑΟ σ’ αγαπάω». Γιατί μία είναι η ομάδα, σε Ευρώπη και Ελλάδα…

Μία είναι η ομάδα μέσα σ’ όλη την Ελλάδα ένας είναι ο θεός ο Παναθηναϊκός

ΠΑΟ, ΠΑΟ ΠΑΟ ΠΑΟ σ αγαπάω ΠΑΟ, ΠΑΟ, ΠΑΟ σ’ αγαπώ

Μία είναι η ενδεκάδα που δοξάζει την Ελλάδα και στα πέρατα της γης το τριφύλλι θα το δεις

ΠΑΟ, ΠΑΟ ΠΑΟ ΠΑΟ σ αγαπάω ΠΑΟ, ΠΑΟ, ΠΑΟ σ’ αγαπώ

Σαν τον ΠΑΟ στην Ελλάδα δεν υπάρχει άλλος κανείς ΠΑΟ είναι ο κυπελλούχος ΠΑΟ και ο πρωταθλητής

ΠΑΟ, ΠΑΟ ΠΑΟ ΠΑΟ σ’ αγαπάω ΠΑΟ, ΠΑΟ, ΠΑΟ σ’ αγαπώ

Bonus track: Το τραγούδι που συνδέθηκε με τη Λεωφόρο

Για το τέλος, αφήσαμε τη σύνθεση του Γιώργου Χατζηνάσιου, η οποία έγινε επιτυχία μέσα από τη φωνή της αείμνηστης, Βίκυς Μοσχολιού. Το «ξενύχτησα στην πόρτα σου» συνδέθηκε με το γήπεδο της Λεωφόρου, περιγράφοντας… περίφημα το γεγονός πως για δεκαετίες, η ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού αποτελούσε «παράδεισο» για τους πράσινους και… κόλαση για τους αντιπάλους. Ο εν λόγω στίχος, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Μοσχολιού είχε νυμφευθεί τον Μίμη Δομάζο, αποτέλεσαν την αφορμή για νοερό ταξίδι στη Λεωφόρο, κάθε φορά που το κομμάτι έπαιζε στα ραδιόφωνα και στα κοσμικά κέντρα.

⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο