CREATE IMAGE Επικαιρότητα

Αρχίζουν ξανά τα δρομολόγια τρένων – Ποια είναι η καταλυτική ημερομηνία

Αρχίζουν ξανά τα δρομολόγια τρένων – Ποια είναι η καταλυτική ημερομηνία

Στις ράγες μπαίνουν ξανά τα δρομολόγια των τρένων, όπως αποφάσισε ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Λίγες ημέρες έπειτα από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης αποφάσισε την εκ νέου λειτουργία των δρομολογίων.

Στις 22 Μαρτίου θα αρχίσουν ξανά τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Αθήνα – Αεροδρόμιο, ενώ την 1η Απριλίου το Intercity θα αρχίσει ξανά το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι τα όρια ταχύτητας, στα 80χλμ. στα εμπορικά τρένα και στα 100χλμ. στα επιβατικά.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είναι αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Επιπλέον, η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας, έστω και με περιορισμένο αριθμό δρομολογίων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κλοπών ή/και δολιοφθορών. Τέλος, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στις εμπορευματικές μεταφορές προς τα γειτονικά κράτη.

«Σκάει» 500 εκατ. ευρώ ο Τζίγγερ!
POPULAR NOW «Σκάει» 500 εκατ. ευρώ ο Τζίγγερ!

Η επανεκκίνηση ενός σιδηροδρομικού δικτύου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής δρομολογίων απαιτεί σειρά ενεργειών ώστε αυτά να ξεκινήσουν με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Οι ενέργειες αυτές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: επιθεώρηση υποδομών και έναρξη δρομολογίων.

Α. Επιθεώρηση υποδομών

Όταν διακόπτεται η κυκλοφορία των τρένων, εμφανίζονται προβλήματα στις υποδομές. Ειδικότερα, η σιδηροτροχιά οξειδώνεται και καλύπτεται από σκουριά με αποτέλεσμα να χάνεται η συνεχής επαφή της γραμμής με τους τροχούς των τρένων. Έτσι, δεν ανιχνεύεται η θέση του τρένου από τον σηματοδότη.

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κινηθεί δοκιμαστικά ένα τρένο για να απομακρύνει τη σκουριά. Επιπλέον, στην επιφάνεια των γραμμών μπορεί να υφίστανται εμπόδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας, όπως θραύση σιδηροτροχιάς, πέτρες, λάστιχα και φερτά από καθιζήσεις. Οπτικός έλεγχος και ειδικές δρεζίνες θα πρέπει να διατρέξουν το δίκτυο, ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο.

Η επιθεώρηση όλου του δικτύου υπολογίζεται να διαρκέσει περί τις 4 ημέρες.

Έναρξη δρομολογίων

Όταν έχει γίνει καθολική διακοπή δρομολογίων σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για ικανό χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των 3 ημερών, η επανεκκίνηση γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου μερικών εβδομάδων.

Κριτήρια για τον καθορισμό των φάσεων της σταδιακής επανεκκίνησης είναι: κοινωνικές ανάγκες, κυρίως σε δρομολόγια προαστιακού και περιαστικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους· διεθνείς υποχρεώσεις για λειτουργία εμπορευματικών γραμμών · ανάγκες που συνδέονται με τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες (πχ δρομολόγια οδοντωτού).

Υπό το φως των ανωτέρω, θα υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση λειτουργίας σε 5 φάσεις (ανά πενθήμερο) με προτεινόμενη έναρξη την 22/03/2023.

Συγκεκριμένα:

22.03.2023. Επανεκκίνηση:

Προαστιακός Πειραιάς – Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο Προαστιακός Κάντζα – Λιόσια Προαστιακός Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα Θεσσαλονίκη – Φλώρινα Θεσσαλονίκη – Δράμα Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο Κάτω Αχαΐα – Πάτρα Πάτρα – Ρίο Διακοφτό – Καλάβρυτα Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο Βόλος – Μηλιές Εμπορευματικά από Θεσσαλονίκη προς Ειδωμένη και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη) Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

27.03.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):

Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο

01.04.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):

InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 πρωινό ζεύγος) Προαστιακός Θεσσαλονίκη – Λάρισα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα Λάρισα – Βόλος Λαμία – Στυλίδα

06.04.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως) Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

11.04.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

Λοιπά δρομολόγια

Τουλάχιστον έως την οριστική παράδοση των έργων τεχνολογικής αναβάθμισης του δικτύου, θα εφαρμόζονται επιπλέον τα ακόλουθα:

α. Άμεση ενίσχυση ασφάλειας

Κλειστοί 5 σταθμοί (θα λειτουργούν μόνο για επιβίβαση – αποβίβαση). Στελέχωση ανοικτών σταθμών με 2 σταθμάρχες. Μείωση ταχύτητας σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση σε 80 χλμ και 100 χλμ για προαστιακούς/εμπορευματικούς και επιβατικές αμαξοστοιχίες αντιστοίχως. Στελέχωση με 2 μηχανοδηγούς όλων των προαστιακών συρμών Στελέχωση των προαστιακών συρμών με 1 συνοδό. Στελέχωση με 3 συνοδούς των InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη έναντι των 2 που υπάρχουν σήμερα. Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου σε ΟΣΕ και Hellenic Train.

β. Μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων

Σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας και τηλεδιοικητές). Δημιουργία Technical Help Desk με σκοπό την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών μεταξύ των μηχανοδηγών και της τεχνικής βάσης για την άμεση επίλυση τεχνικών προβλημάτων κατά την πορεία ενός συρμού. Εξυπηρέτηση επιβατών σε σημαντικούς σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου (ιδίως Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Λιανοκλάδι).

γ. Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού

Ταχεία ολοκλήρωση πρόσληψης προσωπικού στον ΟΣΕ βάσει προγραμματισμού για το έτος 2022 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Για λόγους ταχύτητας, από την υφιστάμενη προκήρυξη 2022 θα καλυφθεί και ο προγραμματισμός προσλήψεων 2023 για κρίσιμους τομείς συντήρησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης, καθώς και τεχνικού προσωπικού. Παραμονή των υπηρετούντων με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Διερεύνηση δυνατότητας ανανέωσης συμβάσεων με το προσωπικό φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων. Επαναξιολόγηση εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης κρίσιμου προσωπικού. Ενεργοποίηση ψυχολογικής υποστήριξης κρίσιμου προσωπικού ΟΣΕ και Hellenic Train από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

δ. Αναβάθμιση και επιτήρηση υποδομών

Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα. Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάταξη και συντήρηση σηράγγων. Λειτουργία στο συντομότερο δυνατό χρόνο του συστήματος GSM-R στο τροχαίο υλικό για όλες τις επικοινωνίες εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, καθιστώντας δευτερεύον το σύστημα VHF. Αστυνομική προστασία υποδομών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου.

ε. Ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Δρομολόγηση επικαιροποίησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας. Ποινική αναβάθμιση εγκλημάτων κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού. Συμπερίληψη στα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων από δεκαετία σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα.

Πηγή: Newsit.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

Ακολούθησε το στο Google News
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Με 4 εκατ.€ παραχωρείται: Ο δυναμίτης που ήθελε ο Γιοβάνοβιτς στον ΠΑΟ, κάνει τη διαφορά

Με 4 εκατ.€ παραχωρείται: Ο δυναμίτης που ήθελε ο Γιοβάνοβιτς στον ΠΑΟ, κάνει τη διαφορά

Πράσινος θρίαμβος στη Θεσσαλονίκη!

Πράσινος θρίαμβος στη Θεσσαλονίκη!

Εκθαμβωτική ομορφιά: Η Ελληνίδα καλλονή της premium εφαρμογής γνωριμιών που άλωσε το Ντουμπάι

Εκθαμβωτική ομορφιά: Η Ελληνίδα καλλονή της premium εφαρμογής γνωριμιών που άλωσε το Ντουμπάι

Τους «τελείωσε» ο Τσίπρας…

Τους «τελείωσε» ο Τσίπρας…

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Οι εξελίξεις με Ουναϊ και Παναθηναϊκό!

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Οι εξελίξεις με Ουναϊ και Παναθηναϊκό!

Συγκινητική mini movie του Παναθηναϊκού για Ζέκα: «Forever our captain» (vid)

Συγκινητική mini movie του Παναθηναϊκού για Ζέκα: «Forever our captain» (vid)

Σοβαρός τραυματισμός και χειρουργείο για Κάτρη!

Σοβαρός τραυματισμός και χειρουργείο για Κάτρη!

Μαροκινό δημοσίευμα: «Κάνει τα πάντα για να κρατήσει τον Ουναΐ ο Παναθηναϊκός, προς Λάτσιο ο Ιωαννίδης!»

Μαροκινό δημοσίευμα: «Κάνει τα πάντα για να κρατήσει τον Ουναΐ ο Παναθηναϊκός, προς Λάτσιο ο Ιωαννίδης!»

Τύπωσε ξανά την «Πράσινη» για το 8ο ο Γιαννακόπουλος! (pic)

Τύπωσε ξανά την «Πράσινη» για το 8ο ο Γιαννακόπουλος! (pic)

Παρθενόπουλος: «Σαν Παναθηναϊκός θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική διασπορά»

Παρθενόπουλος: «Σαν Παναθηναϊκός θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνική διασπορά»

Το μήνυμα του Ουναΐ με φουλ Παναθηναϊκό!

Το μήνυμα του Ουναΐ με φουλ Παναθηναϊκό!

Συναγερμός στη ΓΑΔΑ: Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος στο γραφείο του

Συναγερμός στη ΓΑΔΑ: Αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος στο γραφείο του

Παναθηναϊκός: Εκτός εξάδας ξένων ο Ναν – Ο λόγος!

Παναθηναϊκός: Εκτός εξάδας ξένων ο Ναν – Ο λόγος!

Παναθηναϊκός: Η εμπιστοσύνη στον Βιτόρια και ο πράσινος σχεδιασμός

Παναθηναϊκός: Η εμπιστοσύνη στον Βιτόρια και ο πράσινος σχεδιασμός

Κλείνει για έναν μήνα το μετρό της Θεσσαλονίκης

Κλείνει για έναν μήνα το μετρό της Θεσσαλονίκης

Τι ακριβώς ισχύει με Σορτς και Παναθηναϊκό – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Τι ακριβώς ισχύει με Σορτς και Παναθηναϊκό – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ

Ολοκληρώθηκε το deal Αλαφούζου!

Ολοκληρώθηκε το deal Αλαφούζου!

Μετά και το Game 5 του ΠΑΟ: Ποιον βλέπουν οι στοιχηματικές να σηκώνει την Ευρωλίγκα στο Άμπου Ντάμπι

Μετά και το Game 5 του ΠΑΟ: Ποιον βλέπουν οι στοιχηματικές να σηκώνει την Ευρωλίγκα στο Άμπου Ντάμπι

Τροχαίο ατύχημα στον Άλιμο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο «καρφώνεται» στο φανάρι

Τροχαίο ατύχημα στον Άλιμο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο «καρφώνεται» στο φανάρι

Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη: Το πρώτο «άκυρο» για Μίσιτς είναι γεγονός…

Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη: Το πρώτο «άκυρο» για Μίσιτς είναι γεγονός…

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ