ΚΛΕΙΣΙΜΟ
BLOG

Η Ευρώπη, το πρωτάθλημα και το «δώρο» στον Ολυμπιακό

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τον ευρωπαίο Παναθηναϊκό, που απάντησε με ποδόσφαιρο απέναντι στον «πόλεμο» των Δανών, για την υποχρέωση κατάκτησης του πρωταθλήματος και εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός είναι ο ευνοημένος της μη έναρξης του πρωταθλήματος.

Η Ευρώπη, το πρωτάθλημα και το «δώρο» στον Ολυμπιακό

Είδαν πολλά τα μάτια μας το τριήμερο που πέρασε στους ευρωπαϊκούς επαναληπτικούς του Champions League και του Europa League. Ήταν ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά… διδακτική η προσπάθεια της Χάποελ Μπερ Σεβά να ανατρέψει το εις βάρος της 5-2 του πρώτου αγώνα με τη Σέλτικ. Έφτασε μέχρι το 2-0, αλλά δεν τα κατάφερε να σκοράρει το τρίτο γκολ της πρόκρισης.

Είδαμε την πρωτάρα Ροστόφ να ρίχνει τέσσερα γκολ στον Άγιαξ και να προκρίνεται εκείνη στους ομίλους του Champions League (αποδεικνύοντας μεταξύ άλλων και την αποτυχία του ΠΑΟΚ να περάσει αυτόν τον Άγιαξ). Είδαμε τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ να παίρνει μεγάλη πρόκριση μέσα στην έδρα της ακριβής και… διαφημισμένης Σάλτσμπουργκ. Αυτονόητο ήταν πως το μυαλό θα… ταξίδευε στον επαναληπτικό με τη Μπρόντμπι και στο πως ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτό το «μαξιλάρι» του 3-0 του πρώτου αγώνα.

Οι Δανοί (παίκτες, προπονητής, αθλητικοί διευθυντές και οπαδοί) πήγαν το ματς στον «πόλεμο». Θέλησαν να παίξουν με το μυαλό του Παναθηναϊκού, ποντάροντας περισσότερο στα… γιούργια, παρά σε θέματα αγωνιστικού περιεχομένου. Η αντίδραση του Παναθηναϊκού υπήρξε υποδειγματική και… ευρωπαϊκή. Ένα μεγάλο κλαμπ αντιδρά μέσα στο γήπεδο, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει πέραν των τεσσάρων γραμμών. Και ο φετινός Παναθηναϊκός, σε αυτό το ξεκίνημά του, δείχνει ότι αλλάζει και έχει τα φόντα να επιστρέψει στα παλιά. Να μην αρκεστεί στην πρόκριση στους ομίλους, αλλά να χαρίσει και πάλι στον κόσμο τους σπουδαίες βραδιές και μεγάλες νίκες.

Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο!
Στον τελικό της χρονιάς γκρέμισαν ό,τι έχτιζαν όλο τον χρόνο! 1.329 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Ο απολογισμός γράφει τρεις νίκες και μία ισοπαλία σε τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Με εφτά γκολ ενεργητικό και μόλις ένα παθητικό. Κι όλα αυτά μέσα στο κατακαλόκαιρο, απέναντι σε ομάδες περισσότερο έτοιμες από εκείνον, που είχαν αγωνιστικό ρυθμό και μπόλικα επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους. Ο Αντρέα Στραματσόνι πορεύτηκε με ένα συγκεκριμένο πλάνο και στα τέσσερα ματς, δεν παρέκκλινε απ’ αυτό, διαχειρίστηκε άψογα όλες τις καταστάσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και κέρδισε πολλούς πόντους στα μάτια όλων. Κυρίως, δείχνει να έχει κερδίσει τα αποδυτήρια του και την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών του. Είτε αυτοί αγωνίζονται, είτε όχι.

Ο Παναθηναϊκός του Στραματσόνι εμφανίστηκε αποτελεσματικός, ήταν… κυνικός και – το κυριότερο – γνώριζε πως θα πάρει αυτό που ήθελε σε κάθε παιχνίδι. Έχοντας στο μυαλό του το μηδέν στην άμυνα, ήξερε ο Στραματσόνι πως με την ποιότητα από τη μέση και μπροστά θα έβρισκε τον τρόπο για να χτυπήσει τους αντιπάλους του. Ακόμα κι αν δεν μας άρεσε κάποιες στιγμές ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε (κυρίως στο πρώτο ημίχρονο του δεύτερου αγώνα με τη Μπρόντμπι), ο Ιταλός και οι παίκτες του γνώριζαν πως το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Κι αυτό όχι μόνο ήρθε, αλλά ήρθε και χωρίς ήττα.

Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League φέρνει και κάτι ακόμα, που είναι ίσως πιο σημαντικό και από το οικονομικό σκέλος. Την επιστροφή της εμπιστοσύνης του κόσμου προς την ομάδα. Εκείνης που σμπαραλιάστηκε πέρσι τέτοιο καιρό. Η Λεωφόρος από εδώ και στο εξής θα είναι ξανά η κινητήριος δύναμη του Παναθηναϊκού και όχι ένα γήπεδο έτοιμο να… κατασπαράξει την ομάδα στην πρώτη στραβή. Τα διαρκείας θα ανέβουν, ο κόσμος θα ανυπομονεί να πάει στο επόμενο ματς και δεν θα σιχτιρίζει. Η Ευρώπη είναι το θέμα συζήτησης γιατί… έλειψε, αλλά κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως η υποχρέωση είναι άλλη. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό πρέπει να αποτελέσει την επόμενη… εμμονή της ομάδας. Εμμονή παρόμοια με αυτή που υπήρξε για πρόκριση στους ομίλους.

ΥΓ: Η μη έναρξη του πρωταθλήματος ευνόησε αγωνιστικά τον Ολυμπιακό. Κερδίζει χρόνο για να διορθώσει μια ομάδα που δίχως… στηρίγματα από εξωγενείς παράγοντες δεν θα μπορούσε να κερδίσει ούτε νεοφώτιστους της κατηγορίας. Θα κυνηγούσε ήδη στη βαθμολογία, θα είχε «γκελάρει» και θα ήταν χωμένος στην εσωστρέφεια. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, η… θυσία να έγινε για καλό σκοπό και η έναρξη του πρωταθλήματος να το βρει με διαφορετικούς όρους.

 

 

Βασίλης Μοιρώτσος
Βασίλης Μοιρώτσος Ο Βασίλης Μοιρώτσος είναι γεννημένος στις 12 Σεπτεμβρίου 1984 και είναι αθλητικός συντάκτης. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 2004 ως ραδιοφωνικός παραγωγός στον ΣΠΟΡ FM 94,6. Παρέμεινε εκεί για 12 χρόνια, κάνοντας δεκάδες περιγραφές ελληνικών και ευρωπαϊκών αγώνων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ πέρασε απ’ όλες τις ραδιοφωνικές «ζώνες» του σταθμού. Από το 2006 έως και το 2016 ήταν συντάκτης της εφημερίδας Sportday, καλύπτοντας ρεπορτάζ Α’ Εθνικής για 8 χρόνια, ενώ από το 2014 ανέλαβε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού. Ακολούθησε η εφημερίδα Sportime από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Σήμερα είναι αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Sportal.gr και μέλος της αθλητικής συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Τα Νέα». Αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του panathinaikos24.gr.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.