Αν το ματς με τη Βέροια ήταν η… εξαίρεση, τότε ο προβληματισμός θα ήταν σαφώς μικρότερος. Δυστυχώς για τον Παναθηναϊκό, το παιχνίδι της Δευτέρας ήταν ακόμα μια απόδειξη του φετινού κανόνα. Ενός κανόνα που «λέει» πως αν ο Παναθηναϊκός δεν έχει… καθαρίσει τα παιχνίδια του μέχρι το 60’, τότε δεν φεύγει νικητής από το γήπεδο. Είναι πολλά τα παραδείγματα και δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος των «πράσινων». Είτε λόγω φυσικής κατάστασης, είτε λόγω άγχους, είτε λόγω κακής διαχείρισης, ο Παναθηναϊκός «τιμωρείται» με τον χειρότερο τρόπο και επανειλημμένως στα τελευταία λεπτά των αγώνων τους οποίος δεν έχει καταφέρει να «κλειδώσει» νωρίτερα. Με μία μονάχα εξαίρεση (με τον Αστέρα Τρίπολης), η οποία επιβεβαιώνει ουσιαστικά τον κανόνα.
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς κάνει και πως χάνει ο Παναθηναϊκός βαθμούς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, αφήνοντας «έξω» τα ματς των προκριματικών, τα οποία αποτελούσαν παιχνίδια «ειδικών συνθηκών», παιχνίδια «μια κι έξω» που λέμε, χωρίς το περιθώριο να διορθώσεις πιθανά λάθη κατά τη διάρκεια της σεζόν.
Η αρχή έγινε στο παιχνίδι με τον Άγιαξ στη Λεωφόρο. Παρ’ όλο που ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς στο ματς, οι Ολλανδοί έφεραν το παιχνίδια στα ίσια πριν το ημίχρονο και κατάφεραν να πετύχουν το γκολ της νίκης στο τελευταίο 25λεπτο και συγκεκριμένα στο 67’. Δύο εβδομάδες αργότερα, στο Βίγκο, ο Παναθηναϊκός «ισοπέδωσε» τη Θέλτα για περίπου 70 λεπτά, έχασε ευκαιρίες με το τσουβάλι, είδε τον διαιτητή να του αρνείται πέναλτι, αλλά με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο δεκάλεπτο και το αποτέλεσμα στο 0-0… λύγισε. Δέχτηκε δύο γκολ στο φινάλε και ηττήθηκε με 2-0. Το ευρωπαϊκό… κακό τρίτωσε στη Λιέγη, όταν ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να μπει στο τελευταίο ημίωρο του ματς με σκορ ασφαλείας και στο 81’ είδε τη Σταντάρ να τον ισοφαρίζει.
Τα ίδια και στο πρωτάθλημα
Το… φαινόμενο δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα κατάφερε να πάρει δύο νίκες σε ματς που είχε «καθαρίσει» στην πρώτη του ώρα. Στη Λιβαδειά προηγήθηκε με 2-0 στο ημίχρονο και έφτασε και σε τρίτο γκολ στο 74’, ενώ απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα είχε σκορ… ασφαλείας (2-0) στο 55’ και εν τέλει επικράτησε με το ευρύ 4-0. Ακόμα και στην τρίτη του νίκη στο πρωτάθλημα, εκείνη απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο. Μπήκε και πάλι στο τελευταίο ημίωρο με σκορ ασφαλείας, αλλά όταν ο Τσουκαλάς μείωσε στο 65’ τα… χρειάστηκε καθώς λίγα λεπτά αργότερα ο Αστέρας έχασε ευκαιρία σε κενή εστία, με τον Ζέκα να προλαβαίνει τον αντίπαλο πριν κάνει το 2-2 και τον Λεντέσμα στο φινάλε με πέναλτι να διαμορφώνει το τελικό 3-1.
Αντίθετα, στα τρία παιχνίδια που ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να μπει με σκορ ασφαλείας στο τελευταίο ημίωρο ήρθαν και οι τρεις «γκέλες», επιβεβαιώνοντας τον κανόνα. Στο Αγρίνιο, ο Παναθηναϊκός μπήκε με το 0-0 στο τελευταίο ημίωρο και δεν κατάφερε να βρει το γκολ νίκης, μένοντας στην ισοπαλία, στο ματς με την Ξάνθη ήταν πίσω στο σκορ με 0-1 και παρά την ισοφάριση στο 62’, δέχτηκε γκολ τέσσερα λεπτά αργότερα και έχασε, ενώ με τη Βέροια δεν καθάρισε το ματς χάνοντας σωρεία ευκαιριών και στο τελευταίο 20λεπτο οπισθοχώρησε χωρίς λόγο με αποτέλεσμα να δεχτεί την ισοφάριση στο 88’.
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Πρόκειται για έξι παιχνίδια που έχει συμβεί το ίδιο και ο Παναθηναϊκός έχει χάσει βαθμούς επειδή δέχεται γκολ στο τελευταίο ημίωρο, είτε έχει κάνει νωρίτερα καταπληκτικό παιχνίδι (Βίγκο, Λιέγη, Βέροια), είτε όχι (Αγρίνιο, Ξάνθη). Πρόκειται για… φαινόμενο στο οποίο πρέπει να δουλέψουν ο Στραματσόνι με τους παίκτες του, αφού δεν γίνεται να «καθαρίζουν» οι πράσινοι κάθε τους παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο. Και φυσικά, θα πρέπει να βλέπουμε και από τον Παναθηναϊκό «μάχη» μέχρι τέλους και όχι οπισθοχώρηση στο φινάλε των αγώνων του, που μοιραία φέρνουν στον αντίπαλο μεγαλύτερες προϋποθέσεις για γκολ.
⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο