Τους επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού που πήραν μέρος στις κινηματογραφικές επιχειρήσεις σε Κέρκυρα, Κρήτη, Τζιά με την καταδίωξη και τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών αλλά και τη διάσωση ανοικτά της Μυκόνου των 12 ναυτικών του πλοίου Little Seyma συνάντησε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Παναγιώτη Κουρουμπλή και ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους μάχιμους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών ΔΙΔΙΝΑΛ, των Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ), των Ελικοπτέρων και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών (Μ.Υ.Α) και να ενημερωθεί για τις υποθέσεις που συγκέντρωσαν τα φώτα των ΜΜΕ και κατεγράφησαν ως μεγάλες επιτυχίες των λιμενικών αρχών. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρόοδο στην επιχειρησιακή διαλειτουργικότητά των τεσσάρων υπηρεσιών και στη συνέχεια ενημερώθηκε από την ηγεσία για την πρόθεση του αρχηγείου να απονείμει ναυτικά μετάλλια στους αξιωματικούς που πήραν μέρος στις μεγάλες επιχειρήσεις.
«ΟΥΚ – Επιστήμονας!»
Ένα πρόσωπο που τράβηξε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού ήταν ο ανθυποπλοίαρχος Δημήτρης Μπαλτάκος. Ο βατραχάνθρωπος και υποδιοικητής της ΜΥΑ ήταν επικεφαλής του κλιμακίου των βατραχανθρώπων του Λιμενικού που στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, καταδίωκε το θηριώδες φουσκωτό των ναρκεμπόρων με τον ενάμισι τόνο χασίς ανοικτά της Κέρκυρας και πρωταγωνιστής της διάσωσης των 12 ναυτικών του πλοίου Little Seyma ανοικτά της Μυκόνου. Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε θερμά τον νεαρό Μπαλτάκο, γιο του Τάκη Μπαλτάκου πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, τον συνεχάρη για την επιχειρησιακή του αποτελεσματικότητα και αυτοθυσία που επέδειξε στην υπόθεση της Κέρκυρας όταν κατά τη διάρκεια καταδίωξης σούπερ ναρκοσκάφους, ανετράπη το ΠΑΘ του Λιμενικού και ο νεαρός βατραχάνθρωπος χρειάστηκε να βουτήξει στα παγωμένα νερά του Ιονίου για να σώσει τους συναδέλφους του. Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ. Κουρουμπλή έκανε ειδική αναφορά στις σπουδές του Δημήτρη Μπαλτάκου λέγοντας χαρακτηριστικά “Αυτός δεν είναι ΟΥΚ. Είναι ΟΥΚ επιστήμονας και τέτοιους αξιωματικούς θέλουμε…”.
Από τη ναυμαχία της Κέρκυρας στο ναυάγιο της ΜυκόνουΟ ανθυποπλοίαρχος Δημήτρης Μπαλτάκος – γιος του Τάκη Μπαλτάκου πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά – που πρωταγωνίστησε στο “θερμό” επεισόδιο με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής μέσα στο κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2014, είναι ο αξιωματικός που τελευταία αποτελεί κεντρικό πρόσωπο σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις του Λιμενικού.
Στα 30 του χρόνια, ο απόφοιτος της Νομικής με μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, επέλεξε τη δράση από την επιστήμη και ως αρχηγός της επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Επεμβάσεων και υποδιοικητής των βατραχανθρώπων, κυνηγάει λαθρεμπόρους τσιγάρων, βαρόνους ναρκωτικών σε κινηματογραφικές ναυμαχίες στα ελληνικά πελάγη. Η ιστορία τα ξημερώματα της 24ης Νοεμβρίου 2017 με το πολυεθνικό καρτέλ των ναρκωτικών ήταν ίσως η σημαντικότερη υπόθεση των τελευταίων χρόνων για τους βατραχανθρώπους του Λιμενικού. Το αίσιο τέλος στην καταδίωξη των 12 ωρών και των δύο θαλασσών ολοκλήρωσε την πολύμηνη προσπάθεια της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού που είχε ως αποτέλεσμα να ξεδοντιάσει ένα από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών που δρούσε στην Ευρώπη. Ο νεαρός ανθυποπλοίαρχος, ήταν ο επικεφαλής του κλιμακίου των βατραχανθρώπων του Λιμενικού που καταδίωκε το θηριώδες φουσκωτό των ναρκεμπόρων με τον ενάμισι τόνο χασίς. Με ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 50 μίλια, πυκνό σκοτάδι και πέντε μποφόρ η ναυμαχία που θύμιζε ελληνική βερσιόν του Miami Vice, ξεκίνησε βόρεια της Κέρκυρας κατέληξε σε άγριο κυνηγητό με τους κομάντος να πυροβολούν για να το ακινητοποιήσουν τελικά στα στενά της Κέας. Μάλιστα, ο Δημήτρης Μπαλτάκος, χρειάστηκε να βουτήξει στα παγωμένα νερά του Ιονίου όταν από τα απόνερα της σούπερ – σφήνας του καρτέλ, συνάδελφοι του βρέθηκαν στη θάλασσα.
Ο νομικός που έγινε “βατράχι”Η περίπτωση του αξιωματικού Δημήτρη Μπαλτάκου αποτελεί εξαίρεση. Ο κανόνας θέλει γόνους ευκατάστατων οικογενειών της Αθήνας, μεγάλων ονομάτων του επιχειρηματικού κόσμου, της νομικής ή της πολιτικής να βαδίζουν στις νόρμες των γονιών τους και να συνεχίζουν την παράδοση. Τελειώνοντας τη νομική ο Μπαλτάκος επιλέγει να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο από αυτό τω δικαστηρίων. Έτσι, πριν έξι χρόνια μπαίνει στο Λιμενικό και μάλιστα στους Ο.Υ.Κάδες. Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με την άλλη μεγάλη του αγάπη, την ομάδα του Παναθηναικού. Από φίλαθλος και οπαδός που ακολουθούσε το “τριφύλλι” σε όλους τους αγώνες, φθάνει τον Αύγουστο του 2016 να γίνει πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναικού, όμως μερικούς μήνες αργότερα παραιτείται. Ήταν η εποχή που έκανε το διδακτορικό πάνω στις στρατηγικές σπουδές, το διεθνές δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Δύο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2014, ο νεαρός πρωταγωνιστεί σε ένα περιστατικό μέσα στο κοινοβούλιο που έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, βγάζει ένα βίντεο στο οποίο φέρεται να συνομιλεί με τον Τάκη Μπαλτάκο, γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά και να του λέει ότι ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα όταν έμαθε ότι κάποιοι από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν προφυλακίστηκαν. Ο Δημήτρης Μπαλτάκος, εκείνη τη χρονική στιγμή ήταν στη μονάδα του μαζί με Αμερικανούς βατραχανθρώπους και έκαναν μια εκπαίδευση πάνω σε διάφορες επιχειρήσεις. Όταν τηλεφωνεί στον πατέρα του και τον ακούει άσχημα ψυχολογικά αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, φεύγει και πηγαίνει κατευθείαν στη βουλή. Μπαίνει στο γραφείο του πατέρα του όπου μαθαίνει την ιστορία με το βίντεο και μαζί συντάσσουν την επιστολή παραίτησης. Βγαίνοντας ο νεαρός, πέφτει πάνω σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ξεσπά ένα θερμό επεισόδιο στο οποίο έπεσαν και ψιλές. Ο γιος του Τάκη Μπαλτάκου ρωτάει τα στελέχη του κόμματος που είναι ο Κασιδιάρης και φέρεται να κινείται προς τα γραφεία της Χ.Α. Όμως το επεισόδιο έχει πάρει διαστάσεις, βγαίνει στο διάδρομο πολύς κόσμος και εμφανίζεται και η φρουρά που ουσιαστικά φυγαδεύει τον νεαρό Μπαλτάκο. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και θέμα για το πως οι αστυνομικοί φυγάδευσαν τον λιμενικό και δεν τον συνέλαβαν. Ο ίδιος σε συνέντευξη του είχε πει ότι δεν συνελήφθη γιατί η φρουρά είδε αυτόν μόνο του και απέναντι περίπου 30 άτομα να φωνάζουν ενώ διευκρίνισε ότι ποτέ δεν είχε σχέση με την Χρυσή Αυγή, δεν έχει και δεν πρόκειται ποτέ να έχει, δεν τον εκφράζει, ενώ δεν έχει γνωρίσει ποτέ τον Κασιδιάρη. Τελικά, η ιστορία αυτή έληξε για τον ανθυποπλοίαρχο που συνέχισε την πορεία του στο Λιμενικό για να φθάσει να είναι υποδιοικητής στη Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού και επικεφαλής των ΟΥΚάδων που πήραν μέρος στην επιχείρηση για το “μπλοκάρισμα” του σκάφους του πολυεθνικού καρτέλ με τον 1.5 τόνο χασίς και την δραματική διάσωση των 12 ναυαγών του Little Seyma, ανοικτά της Μυκόνου.
Πηγή:protothema.gr