BLOG

Και τελικά… δεν θα υπάρξει χαρούμενο «Παναθηναϊκό» Πάσχα

Ο Βασίλης Μοιρώτσος γράφει για τις εξελίξεις γύρω από το «Athens Alive», τα προβλήματα που παρουσιάζονται, το… ψεματάκι της κυβέρνησης και την γραφειοκρατία που έχει πληρώσει πολλάκις ο Παναθηναϊκός.

Ήταν βέβαιοι οι κυβερνώντες στις πρώτες συζητήσεις με τους ανθρώπους της κοινοπραξίας «Athens Alive». «Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θα κάνουν Πάσχα χαρούμενοι». Έτσι ανέφεραν οι διαρροές πως έλεγαν τα κυβερνητικά στελέχη. Φυσικά, ο χρόνος ήταν ελάχιστος για να προχωρήσει ένα τόσο μεγάλο πρότζεκτ με τόσο γρήγορους ρυθμούς.

Το γνώριζαν και στην κυβέρνηση αυτό, όμως τότε είχαν να αντιμετωπίσουν άλλα θέματα με πρώτο το Σκοπιανό, που ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Έχανε πόντους η κυβέρνηση. Και ήταν λίρα εκατό για εκείνη να πουλήσει ελπίδα σε έναν κόσμο ταλαιπωρημένο, όπως του Παναθηναϊκού, που περιμένει μέρα με τη μέρα έστω και μια σταγόνα αισιοδοξίας για να χαμογελάσει.

Το Πάσχα έφτασε και αυτά που διαβάζουμε δεν είναι θετικά. Όχι μόνο δεν θα κάνει χαρούμενο «Παναθηναϊκό» Πάσχα ο κόσμος της ομάδας, αλλά σήμερα μαθαίνουμε πως υπάρχει διαφωνία από την κοινοπραξία σε αυτά που προτείνει η κυβέρνηση.

Έχοντας εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης για την προσαρμογή του πρότζεκτ στην υφιστάμενη νομοθεσία οι υποψήφιοι επενδυτές έκριναν πως τα περιθώρια κέρδους είναι μικρά και δεν αξίζει το ρίσκο, με αποτέλεσμα τα μέλη της κοινοπραξίας που συνεργάζεται με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να τονίζουν πως για να προχωρήσουν απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως με τον διπλασιασμό του συντελεστή δόμησης από το 0,4 στο 0,8 ή τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων από «κοινωφελείς» για να επιτραπεί σε αυτές η οικοδομική δραστηριότητα.

Ευτυχώς οι ίδιοι ήταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, αλλά και για το επόμενο βήμα και παρέδωσαν φάκελο με τις τροποποιήσεις που απαιτούνται για να προχωρήσουν στην επένδυσή τους. Όμως εδώ μπαίνει το ΣτΕ.

Η κυβέρνηση είναι μεν θετική, αλλά όπως σημειώνουν, κάθε νομοθετική παρέμβαση περιλαμβάνει τον κίνδυνο προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας που μπορεί να ακυρώσεις τις αλλαγές ή να καθυστερήσει πολύ την ψήφισή τους. Ζήσε Μάη μου, δηλαδή. Και μακάρι ο… Μάης να ήταν αυτός του 2018. Αλλά δεν το βλέπω.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως οι ξένοι επενδυτές μοιάζουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο πλάνο τους. Αρκεί να μην… κουραστούν απ’ αυτά που θα συναντήσουν. Διότι η γραφειοκρατία στην Ελλάδα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας. Και ο Παναθηναϊκός την έχει πληρώσει ουκ ολίγες φορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version