Συνεχίστηκε η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο για ακόμη μια ημέρα, με νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, στον απόηχο του σοβαρού περιστατικού με το ελικόπτερο στη νήσο Ρω, τη Δευτέρα του Πάσχα.
Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-4 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14:50 και ένα λεπτό αργότερα πέταξε πάνω από την Παναγιά και στη συνέχεια πάνω από τις Οινούσσες στα 12.500 πόδια και εξήλθε του FIR Αθηνών. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 3 ημέρες που τουρκικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την Παναγιά του νησιωτικού συμπλέγματος των Οινουσσών.
Το σημερινό περιστατικό έρχεται έπειτα από τις χθεσινές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πιο συγκεκριμένα, δυο F-16 πετώντας σε σχηματισμό και 2 μεμονωμένα αεροσκάφη, ένα CN-235 και ένα ελικόπτερο, πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Το χρονικό του επεισοδίου
Είχε προηγηθεί επίσης το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε με το τουρκικό ελικόπτερο τη Δευτέρα του Πάσχα στη νήσο Ρω. Η νησίδα Ρω είναι ένα από τα πιο απομονωμένα κομμάτια του ελληνικού αρχιπελάγους, καθώς απέχει μόλις 5,7 χλμ από τις τουρκικές ακτές. Έτσι η φρουρά έχει πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή της για να αξιολογήσει την απειλή, με δεδομένο πως το ελικόπτεροχρειάζεται μόλις 1,5 λεπτό ώστε να διασχίσει την απόσταση από τα τουρκικά παράλια. Σε αυτό το χρόνο ο τοπικός διοικητής πρέπει να αξιολογήσει την απειλή και να αποφασίσει για το ποια θα είναι η αντίδραση. Με δεδομένο πως δεν υπάρχουν μέσα νυχτερινής όρασης στα ελληνικά φυλάκια, οι στρατιώτες κινητοποιήθηκαν από τον ήχο του ελικοπτέρου και αντιλήφθηκαν την απειλή, και ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι παράνομο με βάση τους κανόνες ναυσιπλοΐας να πετά χαμηλά ένα ελικόπτερο με σβηστά τα φώτα.
Ποιος έλαβε την απόφαση για τα τροχιοδεικτικά πυρά
Πάντως, είναι άγνωστο εάν ενημερώθηκε το Πεντάγωνο σε πραγματικό χρόνο για το περιστατικό ώστε να εκδοθεί διαταγή αντίδρασης. Στην αρχή υπήρχε η πληροφορία ότι ο διοικητής του φυλακίου είχε μιλήσει με το αρχηγείο ώστε να λάβει εντολές το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα και πηγές του υπουργείου Άμυνας επεσήμαναν πως η αντίδραση ήταν σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες εμπλοκής.
Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ο διοικητής της φρουράς έδρασε μόνος του, εφαρμόζοντας τους προκαθορισμένους κανόνες εμπλοκής. Δηλαδή τους κανόνες που αποφασίζονται έπειτα από την προσομοίωση διάφορων σεναρίων. Έτσι, δόθηκε η διαταγή για τη ρίψη τροχιοδεικτικών πυρών, σε άλλη κατεύθυνση από εκεί που πετούσε το ελικόπτερο.
Τελικά, το ελικόπτερο που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν της τουρκικής ακτοφυλακής, αποχώρησε από την περιοχή. Παράλληλα με την απάντηση της ελληνικής φρουράς, υπήρξε και ταχεία ενημέρωση της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για το περιστατικό, που χαρακτηρίζεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου ως πολύ σοβαρό, ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός.
Τι ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου
Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαίωσε το περιστατικό, επιχειρώντας όμως να ρίξει τους τόνους, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου, επομένως δεν «αξιολογείται ως μείζον το συμβάν».
«Δεν αξιολογούμε ως μείζον το συμβάν, διότι δεν είχαμε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν «η τουρκική προκλητικότητα εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος».
Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «το τουρκικό ελικόπτερο πετούσε στα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου με σβηστά φώτα και δεν υπήρξε παράβαση». «Λειτουργήσαμε προειδοποιητικά-αποτρεπτικά και το περιστατικό έληξε», προσθέτουν.
Από την πλευρά της ωστόσο η Άγκυρα διέψευσε την ύπαρξη περιστατικού στη νησίδα.