ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΙΡΩΤΣΟΣ

Με μια ματιά στους αριθμούς θα μάθεις την αλήθεια

Καμιά φορά το ποδόσφαιρο δε χρειάζεται να το έχεις μελετήσει… πανεπιστημιακά για να καταλάβεις τι πάει στραβά. Γράφει ο Βασίλης Μοιρώτσος.

Δε χρειάζεται να έχεις… μάστερ στο ποδόσφαιρο για να καταλάβεις ορισμένα πράγματα. Πολλές φορές τα ίδια τα νούμερα σε οδηγούν στην αλήθεια. Και τα νούμερα είναι… αμείλικτα για τον Παναθηναϊκό το τελευταίο διάστημα. Δείτε απλά τη σύγκριση, που έγινε και θέμα στο panathinaikos24, των αγώνων του ξεκινήματος του πρώτου γύρου με τους αντίστοιχους στον δεύτερο.

Στον πρώτο γύρο νίκη με Ξάνθη (1-0), με Λαμία (3-1), με Λάρισα (3-1), με Λεβαδειακό (3-0), με ΠΑΣ Γιάννινα (2-1). Πέντε ματς επί 3 βαθμοί, το σύνολο 15. Δώδεκα γκολ σε πέντε αγώνες. Μέσο όρο, δηλαδή, περισσότερα από δύο γκολ στο ματς. Μόλις 3 γκολ παθητικό.

Στον δεύτερο γύρο, τα αντίστοιχα ματς; Σκέτο δράμα: με Ξάνθη ισοπαλία (2-2), με Λαμία ήττα (0-1), με Λάρισα ισοπαλία (1-1), με Λιβαδειά ισοπαλία (0-0), με ΠΑΣ ήττα (0-1). Οι 15 έγιναν… τρεις. Χωρίς νίκη. Με τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Τα γκολ, μόλις τρία. Το παθητικό πέντε. Κατρακύλα. Αν δεν υπήρχε το εμβόλιμο, με τον Παναιτωλικό, θα ήταν ακόμα χειρότερα. Πάλι καλά που ήρθε η νίκη στο Αγρίνιο.\

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Δεν αφήνουν περιθώρια για να πεις το παραμικρό. Δεν σου αφήνουν δικαιώματα. Αλλά δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Μπορεί να παίξεις καλά και να χάσεις. Μπορεί να μην παίξει και να κερδίσεις. Θα τύχει. Μία, δύο, τρεις φορές το πολύ. Όταν παίζει συνεχώς καλά, θα έρθουν περισσότερες νίκες από ήττες. Όταν δεν παίζεις, θα κερδίσεις ελάχιστες. Συνήθως θα χάνεις. Και ο Παναθηναϊκός έχει πάψει να παίζει καιρό τώρα. Τελευταία φορά που κάτι έπαιξε ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, απέναντι στον Ατρόμητο για ένα 60λεπτο. Κι άλλο ένα ημίχρονο, το δεύτερο, κόντρα στην Ξάνθη. 100 λεπτά μπάλας από τα 600 σε αυτά τα παιχνίδια. Δεν μπορείς να κερδίζεις έτσι. Δεν δικαιούσαι.

Η ποδοσφαιρική λογική λέει πως ετούτη η «κοιλιά» κάποια στιγμή θα σταματήσει. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Η θετική ματιά. Η αρνητική είναι το πρόγραμμα που ακολουθεί. Ναι μεν και τα εννιά παιχνίδια είναι εντός λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά τι… παιχνίδια. Με Αστέρα, με Πανιώνιο έξω, με ΠΑΟΚ, με ΑΕΚ, με Ολυμπιακό, με Ατρόμητο, με Άρη, με Παναιτωλικό. Ποιος βάζει το χέρι του στη φωτιά πως από αυτά θα υπάρξει έστω και ένα που ο Παναθηναϊκός δε θα «ματώσει» για να το πάρει;

ΥΓ: Ο Κομίνης μπήκε κι αυτός στη μακρά λίστα των διαιτητών που «πιστολιάζουν» τον Παναθηναϊκό κάθε Σαββατοκύριακο. Δεν του φτάνουν του Παναθηναϊκού τα δικά του προβλήματα, τα εγκλήματα της διοίκησής του και όλα όσα έχει να αντιμετωπίσει, έχει και τους άσχετους με το άθλημα να μην ξέρουν τους κανονισμούς. Καταντήσαμε να βλέπουμε ποδοσφαιριστή να πηγαίνει στο νοσοκομείο με κάταγμα στο ζυγωματικό και ο διαιτητής να μη δίνει ούτε φάουλ. Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε με τον κάθε άσχετο που έχει σφυρίχτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version