Μίμης Δομάζος, Ουρανία Ξυλούρη, Γιάννης Ζουγανέλης… Επώνυμοι και ανώνυμοι φίλαθλοι, ενήλικες και παιδιά, άνθρωποι από τον χώρο του αθλητισμού, αλλά και των τεχνών, κατέκλυσαν ασφυκτικά τον χώρο εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, το μεσημέρι του Σαββάτου 8/2, για την παρουσίαση του graphic novel “1908”.
Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν «Το παιδί στον σύγχρονο αθλητισμό». Οι μικροί παναθηναϊκοί (ανάμεσα στους οποίους ήταν τα τμήματα Κ10 και Κ11 της ΠΑΕ) συγκεντρώθηκαν σε ξεχωριστή αίθουσα, όπου δημιούργησαν το δικό τους κόμικ, μαζί με τη Μαργαρίτα Κωτσίνη, και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι ομιλίες, με τον Μίμη Δομάζο να σφυρίζει τη σέντρα.
Ο «Στρατηγός» αναπόλησε τα χρόνια που ήταν και αυτός παιδί, ενώ ισχυρίστηκε πως, αν γυρνούσε πίσω τον χρόνο, και πάλι ποδοσφαιριστής θα γινόταν. Λίγο αργότερα, ο Γιάννης Ζουγανέλης ανέσυρε από τη μνήμη του συζητήσεις του με τον Γιόχαν Κρόιφ, στις οποίες ο σπουδαίος Ολλανδός θυμόταν με δέος τους ποδοσφαιριστές του Γουέμπλεϊ.
Ο Κώστας Τσαρτσαρής απηύθυνε μέσω βίντεο έναν πολύ θερμό χαιρετισμό, ενώ επίσης έλαβαν τον λόγο και τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα της ημέρας οι Άγης Μερεμέτης (προπονητής τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός), Δημήτρης Πετρούνιας (ψυχολόγος του Παναθηναϊκού ΑΟ), Στέλιος Σουλιώτης (αθλητής Παναθηναϊκού ΑμΕΑ), Αριστοτέλης Μπενόγλου (αρθρογράφος, συγγραφέας των βιβλίων της Belle Époque) και οι δημιουργοί του κόμικ Ανδρέας Οικονόμου και Πέτρος Μπάλτας.
Καθηλωτική ήταν η στιγμή της βράβευσης της Ουρανίας Ξυλούρη, της γυναίκας του αείμνηστου σπουδαίου καλλιτέχνη Νίκου Ξυλούρη έφυγε από τη ζωή πριν από ακριβώς 40 χρόνια.
Ο Τάκης Μποβολανέας, το «παιδί του Γουέμπλεϊ», έσμιξε ξανά με το «πουλί» Τάκη Οικονομόπουλο και παρέλαβε αναμνηστική πλακέτα από τη δημοτική σύμβουλο Αθηνών και ραδιοφωνική παραγωγό Πόπη Δομάζου.
Τα υπόλοιπα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο παλιός πρωταθλητής στους δρόμους ημιαντοχής Σπήλιος Ζαχαρόπουλος, ο πάλαι ποτέ ακραίος αμυντικός του Τριφυλλιού και νυν υπεύθυνος ακαδημιών Κώστας Ταράσης, η αρσιβαρίστρια του Ομίλου Άννα Σαλπιγγίδου και ο Μίμης Δομάζος.
Η εκδήλωση έκλεισε με δύο μεγάλες αποκαλύψεις: πρώτον, την έκδοση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αθλητικών βιβλίων για άτομα με αναπηρία όρασης (σε σύστημα Μπράιγ) και δεύτερον, την επανακυκλοφορία της βιογραφίας του Γιώργου Καλαφάτη και τη δημοσίευση του «χαμένου» φωτογραφικού αρχείου του Ιδρυτή.