“Η χλωροκίνη είναι τοξική, σκοτώνει, δεν είναι για κοινή χρήση. Είναι μεγάλη βλακεία να την αναζητεί κάποιος”, λέει εν εξάλλω μιλώντας στο Open TV ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας. Ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες ότι ε εν λόγω ουσία μπορεί να παίξει θεραπευτικό ρόλο στον κορωνοϊό, την ώρα που χρησιμοποιείται μόνο για αυτοάνοσα νοσήματα και δεν είναι λίγη αυτοί που σπεύδουν στα φαρμακεία και τη ζητούν όπως ζητούν την… ασπιρίνη.
Ο κ. Κούβελας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε φάρμακο γρήγορα, μόνο αν υπάρξει τροποποίηση σε υπάρχον σκεύασμα. «Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός» επεσήμανε.
Ακόμη ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο. «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».
Για το θέμα που ανέκυψε με την χλωροκίνη, μίλησε κι ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές ο οποίος τόνισε ότι «πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή». Τόνισε επίσης ότι θα βγει άμεσα ανακοίνωση σχετικά.
Ουρές σχηματίζονται πλέον έξω από τα φαρμακεία με πολίτες να αναζητούν συνεχώς φάρμακα τα οποία εμπεριέχουν τις ουσίες χλωροκίνη και παρακεταμόλη που ετιμάται ότι θα μπορούσαν να δρουν ενάντια στον κορονοϊό. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν σχετικά με την τοξικότητά τους και πως είναι επικίνδυνα καθώς δεν προορίζονται για κοινή χρήση.
Παράλληλα, εκτός από το θέμα με την τοξικότητα, δημιουργείται πρόβλημα καθώς τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν έλλειψη στα φάρμακα που έχουν χλωροκίνη και παρακεταμόλη.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του voria.gr, έλλειψη παρακεταμόλης αλλά και του φαρμάκου πλακενίλ (plaquenil), που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα παρατηρείται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη.
Φαίνεται ότι μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για τα θετικά αποτελέσματα της χρήσης της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του πλακενίλ, σε ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, οι πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φθηνό σχετικά φάρμακο αρχίζοντας να αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων. Όπως σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ευγενίδης, τα πλακενίλ δεν έχουν εξαντληθεί και υπάρχουν ακόμα στα ράφια, έστω και σε περιορισμένες ποσότητες και πλέον δίνονται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού. Και τούτο διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.