Επικαιρότητα

Iστορική πρωτοσέλιδη ασέβεια για Γλέζο (pic)

Iστορική πρωτοσέλιδη ασέβεια για Γλέζο (pic)

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που αποφάσισε να παρουσιάσει τον θάνατο του σπουδαίου Μανώλη Γλέζου μία από τις εφημερίδες-σύμβολα της αριστεράς.

Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ και μάλιστα μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης. Ωστόσο αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968 και από το 1981 και μετά ασχολήθηκε με την πολιτική: εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το εξώφυλλο του Ριζοσπάστη, μια ημέρα μετά τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου: «Έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών ο Μανώλης Γλέζος», αναφέρεται με μικρά γράμματα στο κάτω αριστερό μέρος της σελίδας.

Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερος χώρος δίνεται στο εξώφυλλο της κομματικής εφημερίδας στην επέτειο από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, ως την εκτέλεσή του το 1952.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, γίνεται αναφορά στην πολιτική διαδρομή του αγωνιστή της Αριστεράς, αλλά και σαφής αναφορά ότι το 1968 αποχώρησε από το ΚΚΕ για να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ:

ΒΟΜΒΑ από τον Τζίγκερ!
POPULAR NOW ΒΟΜΒΑ από τον Τζίγκερ!

«Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 98 ετών, ο αγωνιστής της αντίστασης Μανώλης Γλέζος. Ο Μανώλης Γλέζος, μαζί με τον Λάκη Σάντα, τη νύχτα της 30ης προς 31η Μάη του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη την μισητή, χιτλερική σημαία, ενέργεια-σύμβολο της θαρραλέας αντίστασης του ελληνικού λαού. Την περίοδο της κατοχής έδρασε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε 3 φορές από τις ιταλικές και τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου και προσθέτει:

«Μετά την απελευθέρωση ανέλαβε αρχισυντάκτης στον Ριζοσπάστη. Συλλαμβάνεται και δικάζεται το 1948. Όπως χιλιάδες αγωνιστές πέρασε χρόνια σε φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια.

Τον Σεπτέμβρη του 1951, όντας φυλακισμένος, εκλέγεται βουλευτής με την ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954 και το 1956 αναλαμβάνει διευθυντής της Αυγής, που λειτουργούσε ως εφημερίδα της ΕΔΑ. Φυλακίζεται ξανά από το 1958 έως το 1962. Το 1962 τιμήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση με το Βραβείο Λένιν για την αντιστασιακή του δράση, τον αγώνα για την ειρήνη και την πάλη ενάντια στο φασισμό.

Tο 1961 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 8ο Συνέδριο του κόμματος. Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, στις 21 Απρίλη 1967, συλλαμβάνεται και κρατείται για 4 χρόνια στο Γουδή, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου. Απελευθερώθηκε το 1971 από τον Ωρωπό.

Αποχώρησε από το ΚΚΕ το 1968.

Από το 1981 και έπειτα εκλέχτηκε βουλευτής και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και αργότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετείχε δραστήρια στο Εθνικό Συμβούλιο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Πηγή: iefimerida.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο