Θέματα / Αφιερώματα

Κάρλ – Χάιντς Πφλίπσεν: Ένας «ποδοσφαιρικός εγκέφαλος» με το 10 στην πλάτη (Pics, Vids)

Κάρλ – Χάιντς Πφλίπσεν: Ένας «ποδοσφαιρικός εγκέφαλος» με το 10 στην πλάτη (Pics, Vids)

To Panathinaikos24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται σπουδαίους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το Παναθηναϊκό. Η αρχή γίνεται με τον σπουδαίο Γερμανό «άσο», Καρλ - Χάιντς Πφλίπσεν που φόρεσε την «πράσινη» φανέλα για μία διετία (1999-2001).

To Panathinaikos24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται σπουδαίους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από το Παναθηναϊκό. Η αρχή γίνεται με τον σπουδαίο Γερμανό «άσο», Καρλ – Χάιντς Πφλίπσεν που φόρεσε την «πράσινη» φανέλα για μία διετία (1999-2001).

Παίκτης από σπουδαία ποδοσφαιρική ράτσα, ένα κομπιούτερ με εξαιρετική αντίληψη, με παροιμιώδη τεχνική. Αυτός ήταν ο Γερμανός Καρλ – Χάιντς Πφλίπσεν του οποίου τα έργα και τις ημέρες στον Παναθηναϊκό, έστω και το μικρό διάστημα που αγωνίστηκε τον έκαναν από τους σπουδαιότερους παίκτες στη θέση του που πέρασε διαχρονικά από το «τριφύλλι».

Γεννημένος στις 31 Οκτωβρίου του 1970 στο Μενχενγκλάντμπαχ, μια βιομηχανική πόλη στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, από εργάτες γονείς σε εργοστάσιο Χαλυβουργίας της περιοχής.

 Η αρχή στη Ράινταλεν και η ακαδημία της Γκλάντμπαχ

Η ποδοσφαιρική σταδιοδρομία του «Κάλε» όπως τον αποκαλούσαν στη Μπορούσια όπου έκανε μεγάλη καριέρα αλλά θα την αναλύσουμε παρακάτω, ξεκινά στην Ράινταλεν και το 1983, εντάσσεται στα τμήματα υποδομής της Γκλάντμπαχ τα οποία υπηρετεί πιστά ως και τα τέλη της δεκαετίας. Η πορεία και η τεράστια εξέλιξή του, τον κάνει να αναρριχηθεί γρήγορα στα ακαδημαϊκά τμήματα των «Πουλαριών» και γρήγορα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα, ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές αστέρες της εποχής.

Εθνική Γερμανίας

Με τη φανέλα της Εθνικής Γερμανίας ο Πφλίπσεν αγωνίστηκε μια φορά και αυτή σε φιλικό επίπεδο το 1993 κόντρα στις ΗΠΑ. Είχε περάσει ως αλλαγή στη νίκη των «Πάντσερ» με σκορ 4-3.

Ο μέντορας Χάινκες και η πρώτη γνωριμία σε Γερμανία και Ευρώπη

Εκείνη την εποχή στον πάγκο της ομάδας βρέθηκε ο εκ των κορυφαίων Γερμανών προπονητών, Γιουπ Χάινκες ο οποίος διακρίνει την παρουσία του Πφλίπσεν και συμβουλεύει τη διοίκηση για την εξέλιξη και τα πεπραγμένα του νεαρού Κάρλ – Χάιντς. Για μια ολόκληρη δεκαετία των 90’s, ο Πφλίπσεν μαζί με τους Έφενμπεργκ και Νταλίν υποστηρίζουν ολοκληρωτικά το ποδόσφαιρο της Γκλάντμπαχ με τη φανέλα της οποίας διαπρέπουν στα γήπεδα της Μπούντεσλιγκα. Παράλληλα κάνουν γνωστά και τα ονόματά τους στο ευρωπαϊκό κοινό, συμμετέχοντας στην τρίτη τη τάξει διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ, το Κύπελλο Κυπελλούχων ομάδων, αφού έχει προηγηθεί κατάκτηση του εγχώριου κυπέλλου κόντρα στη Βόλφσμπουργκ με το ευρύ 3-0 στον τελικό της διοργάνωσης το 1995.

Η επαφή με το ελληνικό κοινό και τα ματς με την ΑΕΚ

Τη σεζόν 1995-1996, η Γκλάντμπαχ των Πφλίπσεν, Νταλίν και Έφενμπεργκ κληρώνεται κόντρα στην ΑΕΚ για τον β’ γύρο του Κυπελλούχων, με το έργο της ελληνικής ομάδας να είναι αξεπέραστο, κόντρα στη σκληροτράχηλη Μπορούσια. Το πρώτο ματς διεξάγεται σε γερμανικό έδαφος, με την Μπορούσια να σκοράρει τέσσερα τέρματα και την ΑΕΚ να γνωρίζει τη συντριβή με το ευρύ 4-1. Ένα από τα τέρματα (το δεύτερο της ομάδας του) το πετυχαίνει ο «Κάλε».

Με τους δύο προαναφερόμενους αστέρες ο Πφλίπσεν δημιουργεί μια τριπλέτα που εντυπωσιάζει τα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά η πορεία της Μπορούσια στο θεσμό διακόπτεται στα προημιτελικά με την ομάδα της Γερμανίας να μένει εκτός συνέχειας από τη Φέγενορντ, γνωρίζοντας την ήττα στον επαναληπτικό αγώνα της Ολλανδίας (πρώτο ματς ισόπαλο 2-2 στη Γερμανία). Στο σύλλογο θα παραμείνει ως και το τέλος της σεζόν 1998-1999, πραγματοποιώντας 197 εμφανίσεις, έχοντας παράλληλα και 37 τέρματα.

Ο ερχομός στον Παναθηναϊκό και η αθόρυβη μεταγραφή

Το καλοκαίρι του ’99, ο Παναθηναϊκός έψαχνε για ηχηρές μεταγραφές με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στον προεδρικό θώκο να προσπαθεί να μετριάσει τις φωνές που υπήρχαν πέριξ του «τριφυλλιού», μετά και την κακή σεζόν που είχαν πραγματοποιήσει οι «πράσινοι» στις εγχώριες διοργανώσεις. Το ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν πολλά και ηχηρά, όμως μια μεταγραφή που έγινε χωρίς θόρυβο, ήταν αυτή του Κάρλ – Χάιντς Πφλίπσεν.

Ο «Κάλε» στη διετία που έμεινε στο «τριφύλλι» γνώρισε από πρώτο χέρι τι γινόταν εκείνα τα χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως έμεινε στο μυαλό των απανταχού φιλάθλων της ομάδας και όχι μόνο για τον άρτιο και άριστο τρόπο επαφής του με τη μπάλα και την ποδοσφαιρική του αντίληψη.

Στον Παναθηναϊκό το ξεκίνημά του τη σεζόν 99-00, ήταν εντυπωσιακό. Στις δέκα πρώτες αγωνιστικές ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας και καλύτερος παίκτης της. Στα αξιοσημείωτα το γκολ στην παρθενική του εμφάνιση κόντρα στην ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη (έδρα που χρησιμοποίησε η Ένωση, καθώς έχει προηγηθεί ο σεισμός της Πάρνηθας, με τα τραγικά γεγονότα στην Αθήνα τον Σεπτέμβρη, το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας ήταν ακατάλληλο μετά και τις ζημιές που είχε υποστεί).

Το καταραμένο ματς με τη Λα Κορούνια

Κάπου εκεί έρχεται και η ημέρα που θα ήθελε να ξεχάσει στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Καθώς το ματς με τη Λα Κορούνια στο ΟΑΚΑ το Δεκέμβρη για τον θεσμό του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σημαδεύει όχι μόνο την ποδοσφαιρική του καριέρα, αλλά και τη θητεία του στο «τριφύλλι».

Σε μια ανύποπτη φάση ο Γερμανός άσος τραυματίζεται στο γόνατο και αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο με λυγμούς. Η διάγνωση έλεγε ρήξη χιαστών. Ο Πφλίπσεν μένει εκτός για πολύ καιρό, πραγματοποιεί δύο επεμβάσεις, η πρώτη στη Γερμανία από δικό του γιατρό δεν πήγε καλά και χρειάστηκε επανάληψη στην Ελλάδα από τον Αργύρη Μήτσου, για να διορθωθεί η ζημιά. Η δεύτερη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία όμως ο ποδοσφαιριστής έπρεπε να μείνει εκτός δράσης για περίπου 8 μήνες.

Στον Παναθηναϊκό τότε ο Γιάννης Κυράστας επέμενε προς τη διοίκηση ότι έπρεπε να περιμένουν την επιστροφή του Πφλίπσεν, ωστόσο αποχώρησε από τον πάγκο της, όταν ο «Κάλε» επέστρεψε υγιής στα γήπεδα.

Η αρχή του τέλους στον Παναθηναϊκό και η κόντρα με τον Άγγελο Αναστασιάδη

Μετά την αποπομπή του Γιάννη Κυράστα από τον πάγκο του Παναθηναϊκού, η διοίκηση της οικογένειας Βαρδινογιάννη δίνει τα ηνία στον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο Αναστασιάδης μπορεί για κάποιους να ήταν ο ιδανικός προπονητής για το επίπεδο του «τριφυλλιού», ωστόσο σε όλη του την καριέρα σαν προπονητής και στον Παναθηναϊκό αλλά και γενικότερα, είχε πάντα πρόβλημα με τους παίκτες «βεντέτες».

Από την κατηγορία αυτή δεν έλειπε ο Πφλίπσεν με τον οποίο ήρθαν σε ευρεία κόντρα. Μάλιστα ο Αναστασιάδης δεν είχε διστάσει να διώξει τον Γερμανό από μια προπόνηση της ομάδας για λόγους καθυστέρησης όπως είχε επικαλεστεί σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής. Επιβάλλοντας παράλληλα και πρόστιμο στον «Κάλε» ύψους 500.000 δραχμών. Από το γεγονός αυτό και μετά ο Πφλίπσεν ήταν σαν να μην υπήρχε στην ομάδα, με τον Αναστασιάδη να τον «εξαφανίζει». Μάλιστα ο Γερμανός όπως γράφτηκε τότε, έφτασε μέχρι και τα γραφεία της διοίκησης της ομάδας, για να παραπονεθεί και να μάθει τους λόγους αυτής της αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς του προπονητή προς το πρόσωπό του.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν, ο Πφλίπσεν αποχώρησε πικραμένος από τον Παναθηναϊκό μη μπορώντας να πιστέψει πως παρά την αντικατάσταση του Αναστασιάδη από τον Στράτο Αποστολάκη, η διοίκηση επέλεξε να μην τον διατηρήσει στο ρόστερ της ομάδας, λύνοντας το συμβόλαιό του. Συνολικά με την «πράσινη» φανέλα έπαιξε σε 19 αγώνες και μέτρησε παράλληλα 8 τέρματα.

Η επιστροφή στη Γερμανία και το φινάλε της καριέρας του

Μετά τον Παναθηναϊκό προορισμός του ήταν η πατρίδα του. Στη Γερμανία αγωνίστηκε αρχικά με τη φανέλα της Αλεμάνια Άαχεν και μετέπειτα στη δεύτερη μεγάλη ομάδα του Μονάχου. Στη Μόναχο 1860 δεν μπόρεσε να μείνει για αρκετό χρονικό διάστημα και αποφάσισε να βάλει οριστικά τέλος της επαγγελματικής του καριέρας στα γήπεδα.

Πέρασε για ένα μικρό φεγγάρι από μια ερασιτεχνική ομάδα της Αυστρίας, την Ουνιόν Βάισκιρχεν, ωστόσο το ποδόσφαιρο είχε τελειώσει για εκείνον, καθώς πια δεν υπήρχε κάτι το οποίο να τον ευχαριστεί.

Το νέο σπίτι στο Μένχενγκλαντμπαχ, η οικογένειά του και η ενασχόληση με την προπονητική

Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, επέλεξε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του. Έχτισε καινούριο σπίτι στην περιοχή που μεγάλωσε και προσπαθούσε να ανακτήσει το χαμένο χρόνο που του στέρησε το ποδόσφαιρο μακριά από την οικογένειά του.

Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια προπονητικής και το 2008 έχοντας πάρει πια το πτυχίο του ανέλαβε τη δεύτερη ομάδα της Ροτ Βαις Έσεν. Ωστόσο το Φλεβάρη του 2009, όμως, η συνεργασία του μαζί της λύθηκε. Έκτοτε ο Πφλίπσεν ασχολείται και εργάζεται ως μάνατζερ και σύμβουλος περί ποδοσφαίρου και περιμένει μια ευκαιρία για να βάλει ξανά την προπονητική φόρμα και να κάτσε σε πάγκο μεγάλης ομάδας.

Με την Ελλάδα διατηρεί κάποιες επαφές με ανθρώπους που τον βοήθησαν όταν αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και αρκετά συχνά κυρίως τα καλοκαίρια επισκέπτεται μαζί με την οικογένεια του τα ελληνικά νησιά και την Κρήτη.

Παίζει μπάλα σε ματς βετεράνων για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Με το ποδόσφαιρο η σχέση του Πφλίπσεν παραμένει αγαστή, με τον άλλοτε Γερμανό άσο των γηπέδων να συμμετέχει σε ματς φιλανθρωπικού χαρακτήρα με τους βετεράνους της Γκλάντμπαχ.

⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο