Θέματα / Αφιερώματα

Σάσα Χούπμαν: Ο αγαθός γίγαντας και οι ατάκες του Παύλου Γιαννακόπουλου όταν έγινε η μεταγραφή (pics)

Σάσα Χούπμαν: Ο αγαθός γίγαντας και οι ατάκες του Παύλου Γιαννακόπουλου όταν έγινε η μεταγραφή (pics)

Το panathinaikos24.gr αποχαιρετά τον Σάσα Χούπμαν, τον αγαθό γίγαντα που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 1999. Οι ατάκες του Παύλου Γιαννακόπουλου, οι τίτλοι και η σπάνια ασθένεια που λύγισε τον Γερμανό.

Το panathinaikos24.gr αποχαιρετά τον Σάσα Χούπμαν, τον αγαθό γίγαντα που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1997 μέχρι το 1999. Οι ατάκες του Παύλου Γιαννακόπουλου, οι τίτλοι και η σπάνια ασθένεια που λύγισε τον Γερμανό.

Ο Σάσα Χούπμαν γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας στις 21 Απριλίου το 1970. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ από μικρή ηλικία και στα 16 του μόλις χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στα Γερμανικά παρκέ της 2ης κατηγορίας με τη φανέλα της Σπόρτσμπαντ Μονάχου.

Η μετακόμιση στις ΗΠΑ και το κολέγιο

Σε ηλικία 18 ετών το 1988, αποφασίζει για την εξέλιξή του στο άθλημα να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου και πήγε στο κολέγιο του Εβάνσβιλ. Με τη φανέλα του κολεγίου κατακτά όλα τα ατομικά βραβεία στο τουρνουά «Midwestern collegiate conference» τις χρονιές (1992, 1993). Μάλιστα σε δηλώσεις των υπευθύνων του κολεγίου χρόνια αργότερα, ο Χούπμαν ήταν στη μνήμη τους ο κορυφαίος παίκτης εκείνης της περιόδου, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και σαν χαρακτήρας.

Παράλληλα ο Χούπμαν διατηρεί και διαχρονικό ρεκόρ στο συγκεκριμένο κολέγιο. Είναι 3ος σε τάπες με 160 και 9ος στην κατηγορία των ριμπάουντ με 716. Παρά το γεγονός των σοβαρών τραυματισμών στα πόδια του (είχε σπάσει τέσσερις φορές το μετατάρσιο του δεξιού του ποδιού) σε διάστημα τεσσάρων ετών φοιτήσεως.

Απόφοιτος πια του κολεγίου, επιστρέφει στην πατρίδα του και δοκιμάζεται στην Τριέρ. Εκεί οι άνθρωποι του γερμανικού συλλόγου πείθονται για το ταλέντο του και του προσφέρουν συμβόλαιο ενός έτους.

Επιστροφή στη Γερμανία

Με την Τριέρ αγωνίζεται για μια σεζόν 1993-1994 όπου και κάνει γνωστό το όνομά του στα γερμανικά γήπεδα. Με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί οι «σειρήνες» των γερμανικών ομάδων της εποχής ήταν μεγάλες και δεν αργούν να ηχήσουν και στα αυτιά του αγαθού γίγαντα Σάσα.

«Στόχος» των μεγάλων της Γερμανίας και η Λεβερκούζεν

Οι Άλμπα Βερολίνου και Λεβερκούζεν δίνουν άτυπο ντέρμπι, με νικήτρια την ομάδα της «Ασπιρίνης». Ο Σάσα τιμά τη φανέλα της Λεβερκούζεν και μαζί της κατακτά τρία πρωταθλήματα Γερμανίας (1994, 1995, 1996), ένα κύπελλο (1995) και το κυριότερα μια θέση στους καλύτερους παίκτες της Μπουντεσλίγκα.

Μαζί με τους Ντένις Βούχερερ, Χένρικ Χάρνις και Μίκαελ Κοχ, η Λεβερκούζεν έχει μια δυνατή τετράδα παικτών κάτι που θα τη βοηθήσει να γίνει η πρώτη δύναμη στο γερμανικό μπάσκετ για μια περίοδο τεσσάρων ετών.

Μετά την Λεβερκούζεν η μοίρα του Σάσα Χούπμαν, έγραφε Άλμπα Βερολίνου. Με την «κίτρινη» φανέλα των πρωτευουσιάνων, θα κάνει ακόμα πιο ισχυρό το όνομά του στο μπάσκετ της χώρας, ενώ παράλληλα οι καλές εμφανίσεις στο τότε κύπελλο πρωταθλητριών, θα κάνουν τους «μεγάλους» της Ευρώπης να ενδιαφερθούν για την περίπτωση του «αγαθού γίγαντα» ύψους 2,16 εκατοστών.

Με την Άλμπα θα στεφθεί εκ νέου πρωταθλητής, ενώ θα προσφέρει στο απαιτητικό κοινό της ομάδας του Βερολίνου αρκετές μεγάλες εμφανίσεις. Στο Βερολίνο θα καθίσει μόνο μια σεζόν, καθώς έκανε χρήση του δικαιώματος «Μπόσμαν».

Εθνική ομάδα και μέλος σε μεγάλα τουρνουά

Με την Εθνική ομάδα ο Σάσα Χούπμαν θα καταγράψει 67 επίσημες συμμετοχές, ενώ ήταν μέλος της στο Μουντομπάσκετ του 1994, αλλά και στο Ευρωμπάσκετ του 1997.

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό και ο θαυμασμός του Παύλου

Την επόμενη σεζόν ο Χουπμαν θα γίνει κάτοικος Αθηνών με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να τον φέρνει στον Παναθηναϊκό. Ο εμβληματικός παράγοντας του Παναθηναϊκού αρχίζει να αναδιοργανώνει την ομάδα και ντύνει στα «πράσινα» τον Σάσα μαζί με τον άλλοτε συμπαίκτη του στη Λεβερκούζεν, Μίκαελ Κόχ.

Μάλιστα την απόκτηση του Χούπμαν την ανακοινώνει ο ίδιος ο Παύλος στους δημοσιογράφους (συνήθιζε να το κάνει τότε), αναφέροντας μάλιστα πως ο Χουπμαν είναι ο πιο ψηλός σέντερ που υπάρχει. Συγκεκριμένα σε όσους εκπροσώπους του Τύπου τηλεφώνησε ο Γιαννακόπουλος είπε: «Πήραμε τον Σάσα Χούπμαν. Είναι 2.16 ξυπόλητος, χωρίς να φοράει παπούτσια. Παιδί μου, πήραμε τον πιο ψηλό σέντερ που υπάρχει».

Μάλιστα σύμφωνα με ιστορίες της εποχής, ο Γιαννακόπουλος ήταν εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις του Χουπμαν στις αναμετρήσεις της Άλμπα κόντρα στον Ολυμπιακό. Στον Παναθηναϊκό ο Γερμανός σέντερ θα αγωνιστεί για μια διετία (1997-1999) και θα προσθέσει στο παλμαρέ του, ένα διηπειρωτικό κύπελλο, καθώς και το πρωτάθλημα του 1999. Σε μια σειρά τελικών κόντρα στον Ολυμπιακό.

Κάτοικος Θεσσαλονίκης και παίκτης του σπουδαίου Ηρακλή

Η επόμενη τριετία θα βρει τον Χουπμαν κάτοικο Θεσσαλονίκης, καθώς αγωνίστηκε στον Ηρακλή (1999-2002) όπου και θα βρεθεί συμπαίκτης με τον νεαρό τότε Δημήτρη Διαμαντίδη, αλλά και τους Νίκο Χατζηβρέττα και Λάζαρο Παπαδόπουλο. Με τον «Γηραιό» παίζει στη Σουπρολίγκα, όπου και τον βοηθάει να προκριθεί στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Από τον Ηρακλή θα φύγει το 2002 και όλη τη σεζόν μέχρι τέλος του 2003, θα μείνει ανενεργός και θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Επιστροφή στη Γερμανία και φινάλε καριέρας

Σε ηλικία 33 ετών και βλέποντας την καριέρα του να είναι στη «δύση» της θα παίξει στα γήπεδα της β΄’ κατηγορίας με τη φανέλα Έχινγκεν. Παίζει για μια σεζόν και στα τέλη του 2004, ανακοινώνει την απόσυρση του από την ενεργό δράση.

Στο μπάσκετ θα παραμείνει αλλά όχι επαγγελματικά. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του, ο Σάσα θα είναι στο πλευρό του υιού του Νόα, όπου και θα του μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στο μπάσκετ και θα τον βοηθήσει στα πρώτα του βήματα. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Σάσα, είχε πει για τον γιό του πως θα είναι πάντα στο πλευρό του και ότι θα τον έκανε χαρούμενο να ακολουθήσει και εκείνος μια αντίστοιχη καριέρα.

Η σπάνια ασθένεια και οι δυσκολίες

Από όπου και αν πέρασε όλοι είχαν να λένε τα καλύτερα λόγια για τον Γερμανό γίγαντα και να μιλούν για τον εξαίρετο χαρακτήρα. Τα τελευταία χρόνια προσβλήθηκε από μια σπάνια ασθένεια «Αταξία του Φρίντριχ» η οποία με την πάροδο των ετών του προκάλεσε δυσκολία στο περπάτημα, απώλεια της αίσθησης στα χέρια και τα πόδια και διαταραχή της ομιλίας.

Όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν καθηλωμένος σε καροτσάκι, αλλά είχε τη στήριξη της συζύγου του και του μονάκριβου γιού του. Το τελευταίο διάστημα η σπάνια αυτή ασθένεια τον κατέβαλε σημαντικά, όπου και τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/04), η καρδιά του Χούπμαν σταμάτησε να χτυπάει, σε ηλικία μόλις 49 ετών.

🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ