Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και καθηγητές για την επιστροφή στα θρανία

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να ξέρουν μαθητές, γονείς και καθηγητές για την επιστροφή στα θρανία

Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας απευθύνονται τόσο στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, όσο και στους μαθητές αλλά και τους γονείς και κηδεμόνες.

Αναλυτικές οδηγίες όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων υγείας στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό δίνει στην δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Οι οδηγίες απευθύνονται τόσο στο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων, όσο και στους μαθητές αλλά και τους γονείς και κηδεμόνες.

Στο ενημερωτικό υλικό δίνονται κατευθυντήριες γραμμές για την προετοιμασία του σχολείου πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων, οδηγίες για τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και συμπεριφοράς εντός του σχολείου για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι γονείς σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, μέσω παραδειγμάτων επεξηγείται το τι ακριβώς είναι ο covid19, ποια τα συμπτώματα του και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης κι αυτοπροστασίας αλλά και ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ενδεχόμενων σοβαρών καταστάσεων εντός της σχολικής κοινότητας.

Πέθανε ο Βαρδινογιάννης!
POPULAR NOW Πέθανε ο Βαρδινογιάννης!

Ενδεικτικά κάθε σχολική μονάδα καθορίζεται ένας ειδικός χώρος στον οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα πρέπει να οδηγηθεί και να παραμείνει εκεί μέχρι την μεταφορά του οποιοδήποτε ατόμου εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 μέσα στο σχολικό κτίριο. Στον συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να υπάρχουν χειρουργικές.

Κάθε σχολική μονάδα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών είναι απαραίτητο να εφοδιαστεί κατά προτεραιότητα με τα παρακάτω:

Αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα για κάθε τάξη Υγρά κρεμοσάπουνα για τις τουαλέτες Χειροπετσέτες για τις τουαλέτες όπου αυτό είναι εφικτό Κοινά καθαριστικά και απολυμαντικά κατάλληλα για τον καθαρισμό επιφανειών με δράση κατά του ιού (οικιακή χλωρίνη και αλκοολούχα διαλύματα με τουλάχιστον 70% αλκοόλη). Χειρουργικές και μη ιατρικές μάσκες (για επείγουσες καταστάσεις) Γάντια, κυρίως για το προσωπικό καθαριότητας, καθώς και για άλλες επείγουσες καταστάσεις. Η διαρρύθμιση των σχολικών τάξεων πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόσταση μεταξύ των παιδιών στο πλαίσιο του εφικτού, δηλαδή ένας μαθητής ανά θρανίο υιοθετώντας την εκ περιτροπής παρουσία στο σχολείο  όπως για παράδειγμα μέρους των μαθητών (των μισών μαθητών) κάθε ημέρα. Η ενδεικνυόμενη απόσταση μεταξύ των μαθητών συνολικά με το θρανίο πρέπει να είναι ίση με 1,5 μέτρο μήκος. Προτείνεται τα θρανία να έχουν κοινό προσανατολισμό ώστε να μειώνεται κατά το μέγιστο δυνατό η έκθεση των μαθητών σε σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, ιδιαίτερα σε τάξεις με περιορισμένο χώρο. Ταυτόχρονα υπάρχει πρόβλεψη για αποφυγή των ομαδικών παιχνιδιών με χρήση αντικειμένων ή  εξοπλισμού που θα έρχεται σε επαφή με όλα τα παιδιά ταυτόχρονα (μπάλα ή εξοπλισμός γυμναστηρίου). Συνίσταται η χρήση εξοπλισμού ατομικού για κάθε παιδί ο οποίος θα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά μετά από κάθε χρήση. Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της επικράτειας, σε συνεργασία με τους Δ/ντές σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να αποστείλουν το σχετικό ενημερωτικό υλικό, αυθημερόν, σε όλους τους εκπαιδευτικούς της αρμοδιότητάς τους με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Ειδικά ως προς το υλικό που έχει συνταχθεί για μαθητές και γονείς/κηδεμόνες, καλούνται οι Δ/ντές σχολικών μονάδων να τους το αποστείλουν με κάθε πρόσφορο τρόπο (email, ανάρτηση στις ψηφιακές τάξεις στις πλατφόρμες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης κλπ), σε γονείς/κηδεμόνες και μαθητές προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία η επιτροπή έχει εισηγηθεί, αναφέρει η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΙΘ.

Οδηγίες προς τους γονείς

Στο ενημερωτικό υλικό, το ΥΠΑΙΘ περιλαμβάνει και μία συνοπτική λίστα οδηγιών(checklist) για τους γονείς, καλώντας τους να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής.

Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας. Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων. Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Οι γονείς να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο. Να τα αποθαρρύνουν τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα. Όσον αφορά τις οδηγίες προς τους καθηγητές αυτές συνοψίζονται στην:

Eνημέρωση των παιδιών να μείνουν σπίτι αν νιώθουν άρρωστα. Εκπαίδευση των παιδιών να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή να τα απολυμαίνουν με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα μετά από κάθε διάλειμμα και ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Βοήθεια των παιδιών να συμμετέχουν στον συχνό καθαρισμό των επιφανειών και των αντικειμένων μέσα στην τάξη (π.χ. θρανία, τσάντες, βιβλία κλπ). Ενημέρωση για το πόσο σημαντικό είναι να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους αντικείμενα (π.χ. στυλό, βιβλία, κινητά τηλέφωνα, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ). Παρακολούθηση καθημερινά του αριθμού των μαθητών που λείπουν και ενημερώση στον διευθυντή του σχολείου σε περίπτωση που ο αριθμός των απόντων μαθητών αυξάνεται.

Αναλυτικά οι οδηγίες στους μαθητές:

Να βήχεις ή να φτερνίζεσαι στον αγκώνα σου ή σε χαρτομάντιλο, το οποίο θα πετάς αμέσως σε κάδο απορριμμάτων. Να μην βάζεις τα χέρια σου στο στόμα, στη μύτη ή στα μάτια σου. Να πλένεις συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα. Να μην ανταλλάσσεις αντικείμενα (όπως στυλό, μολύβι, γόμα, κινητό τηλέφωνο, χαρτονομίσματα, κέρματα κλπ) με τους συμμαθητές σου. Να κρατάς απόσταση 1,5 μ. με τους συμμαθητές σου μέσα στην τάξη και στους άλλους χώρους του σχολείου, καθώς και με τους φίλους και γνωστούς σου έξω από το σχολείο. Σε περίπτωση που εμφανίσεις πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή να ενημερώσεις άμεσα τους γονείς/κηδεμόνες σου ή τον καθηγητή σου και να μείνεις σπίτι μέχρι να νιώσεις τελείως καλά. Έμφαση δίνεται ακόμη στην ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών στο πλαίσιο προσαρμογής στην νέα αυτή καθημερινότητα.

Διαδικασία καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό στα σχολεία

Όπως αναφέρουν οι οδηγίες του υπουργείου, το προσωπικό καθαριότητας κατά τη διάρκεια των εργασιών του θα πρέπει να χρησιμοποιεί τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει προστατευτική μάσκα, κατά προτίμηση χειρουργική, προστατευτικά γάντια μιας χρήσης και στολή εργασίας με πλαστική ποδιά μιας χρήσης.

Αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών τα χέρια θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (τουλάχιστον 60% αλκοόλη). Όλες οι αίθουσες του σχολείου θα πρέπει να αερίζονται πολύ καλά ιδιαίτερα πριν αλλά και κατά την διάρκεια της καθαριότητάς τους.

Η καθαριότητα των επιφανειών με κοινό απορρυπαντικό ή υγρό σαπούνι προηγείται της χρήσης απολυμαντικών, ιδιαίτερα δε όταν αυτές είναι εμφανώς λερωμένες.

Ο συστηματικός και καθημερινός καθαρισμός επιφανειών (πόμολα, διακόπτες, πάγκοι, γραφεία, θρανία κ.ά) με κοινά καθαριστικά απαιτεί την τριβή των λείων επιφανειών και ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται πιο συχνά από τα μέλη της σχολικής κοινότητας.

Ο καθαρισμός υλοποιείται με προϊόντα οικιακής χλωρίνης που είναι αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού, όταν αραιωθούν κατάλληλα. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά  αλκοολούχα διαλύματα (με 70% ελάχιστη συγκέντρωση αλκοόλης) ή οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο ενεργό σκεύασμα έναντι των ελυτροφόρων ιών από τον ΕΟΦ.

Για τον καθαρισμό του εξοπλισμού και ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών συσκευών πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα (τουλάχιστον 70% αλκοόλης) σε μαντηλάκια ή ψεκασμούς, ενώ οι επιφάνειες θα πρέπει να στεγνώσουν καλά πριν χρησιμοποιηθούν από άλλο μαθητή ή εκπαιδευτικό.

Σχετικά με τα απολυμαντικά επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η χλωρίνη δεν αναμειγνύεται με απορρυπαντικά ή διαλύματα αμμωνίας.

Τα διαλύματα χλωρίνης εφαρμόζονται σε επιφάνειες για τουλάχιστον 1 λεπτό και η αποτελεσματικότητα της δράσης τους διαρκεί για τουλάχιστον 24 ώρες.

Η χρήση των απολυμαντικών θα πρέπει να γίνεται όπου επιτρέπεται ανάλογα με το είδος της επιφάνειας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Η αραίωση των απολυμαντικών, ο χρόνος εφαρμογής τους, ο χρόνος αερισμού του χώρου και ο εξοπλισμός του προσωπικού καθαριότητας θα πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες χρήσης του κάθε προϊόντος.

Ο προαύλιον χώρος καθαρίζεται με κοινά απορρυπαντικά και νερό.

Πηγή: Skai.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ