Συνέντευξη στον Νίκο Παπαδογιάννη και την εφημερίδα Documento παραχώρησε ο Ντίνος Μήτογλου στην οποία αναφέρθηκε στην περίοδο απουσίας του από τα παρκέ, την επιστροφή του στα παρκέ, αλλά και τον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικά:
Πώς κατορθώνει κάποιος να μείνει όρθιος μες στην καταιγίδα;
Η διαδικασία απαιτεί μεγάλα ψυχικά αποθέματα. Σε κάνει να αναρωτιέσαι: «Τι κάνω εδώ εγώ;», «Γιατί έγινε αυτό;». Δοκιμάζει την προσωπικότητά σου, το εγώ σου, την ύπαρξη σου. Όχι μόνο ως αθλητή, αλλά κυρίως ως ανθρώπου. Είτε αφήνεις το βάρος να σε νικήσει είτε το νικάς εσύ. Μέση οδός δεν υπάρχει. Κάπου στα μισά της περιπέτειας υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δεν θα νικηθώ. Έγινα πιο δυνατός, βρήκα τρόπους να γυμναστώ ακόμη πιο σκληρά.
Το μυαλό, όμως, θέλει περισσότερη δουλειά.
Είχα γύρω μου ανθρώπους που μου έδωσαν χείρα βοηθείας. Τον γυμναστή μου, τον προπονητή μου, την οικογένεια, τους φίλους, τον αδερφό μου. Ατομα μετρημένα στα δάχτυλα. Και νιώθω τυχερός που τα βρήκα μέσα απ’ όλο αυτό. Δίχως εκείνους δεν θα τα κατάφερνα. Στα ζόρια συνειδητοποιείς ποιοι στέκονται αληθινά στο πλευρό σου. Οι στιγμές που έζησα ήταν με διαφορά οι δυσκολότερες στη ζωή και την καριέρα μου.
Αισθάνεσαι ότι έχεις στιγματιστεί;
Κοιτάζω τα θετικά της ζωής και πιστεύω ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Η ρετσινιά μπορεί να κρατήσει για μια ζωή, όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στην κοινωνία. Ίσως κάποιους να μην μπορέσω να τους κερδίσω ποτέ. Έναν ή δύο στους εκατό. Ούτε ο Γιάννης και ο Μάικλ Τζόρνταν δεν καταφέρνουν να τους κερδίσουν όλους. Τ’ αφήνω όλα πίσω μου και ανυπομονώ να επιστρέψω στο μπάσκετ που αγαπώ.
Οι πιο αυστηροί κριτές πιστεύουν ότι το ντόπινγκ πρέπει να τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό. Και λένε ότι κακώς κλήθηκες στην εθνική ομάδα.
Διαφωνώ με αυτή την άποψη. Δεν έκανα κακό σε κανέναν, δεν έκλεψα από κανέναν, δεν βίασα, δεν σκότωσα. Απομονώθηκα για ένα χρόνο, πλήρωσα το χρέος μου για ένα προσωπικό λάθος και έμαθα από το πάθημά μου. Η ζωή προχωράει και δεν έχω να απολογηθώ σε κανέναν. Όποιος έχει διαφορετική γνώμη, ας την πει και ας τη γράψει στα social media. Δικαίωμα στο λάθος έχει κάθε άνθρωπος.
Η κοινωνία του μπάσκετ πώς σε αντιμετώπισε όσο ήσουν σε καραντίνα;
Μου έστειλαν πολλά μηνύματα, με έκαναν να νιώσω αγάπη. Οταν απομονώθηκα θέλησα μόνο να αφοσιωθώ στη δουλειά, χωρίς πολλές επαφές. Κράτησα απόσταση από όλους, για να μην μπλεχτούν καταστάσεις. Τώρα που επέστρεψα στην εθνική και μεθαύριο με το καλό στον Παναθηναϊκό αισθάνομαι τυχερός. Οι συμπαίκτες μου και οι προπονητές με υποδέχτηκαν με σεβασμό και με αγάπη. Είναι σαν να μην έλειψα ούτε μία μέρα.
Ποια ήταν η πιο σκοτεινή μέρα που έζησες αυτούς τους 16 μήνες;
Κάπου στα μισά συνειδητοποιείς ότι δεν ξέρεις τι γίνεται ούτε πότε θα τελειώσει η περιπέτεια. Νιώθεις σαν να σου αφαιρούν το φως και να σ’ αφήνουν στο σκοτάδι. Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να συνεχίσω τη δουλειά δίπλα στους ανθρώπους που με στήριζαν. Γίνεσαι πιο δυνατός μέσα από τα ζόρια, είτε το θέλεις είτε όχι.
Οι δηλώσεις που έκανες κάποια στιγμή σχολιάστηκαν ως ομολογία ενοχής.
Έχω απάντηση και σε αυτό, αλλά την αφήνω στους δικηγόρους μου, που έκαναν εξαιρετική δουλειά, ειδικά ο κ. Πιλάβιος, που γνωρίζει το CAS από μέσα. Με στήριξε και η ομοσπονδία μπάσκετ όσο διαρκούσε η δικαστική διαμάχη. Τώρα που επέστρεψα το κορμί μου παραμένει σε καλή κατάσταση και είναι θέμα ρυθμού να ξαναβρώ τα πατήματά μου. Αν θα είμαι στη δωδεκάδα της εθνικής στο Παγκόσμιο; Ας το κρίνει αυτό ο προπονητής…
🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ