ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερασιτέχνης

Μαλακατές για Βοτανικό: «Προσπαθούμε για τον Μάιο του 2026»

Όλα όσα είπε ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο στην ανοικτή συζήτηση για τη διπλή ανάπλαση.

Μαλακατές για Βοτανικό: «Προσπαθούμε για τον Μάιο του 2026»

Αναλυτικά οι ερωτήσεις των φιλάθλων και οι απαντήσεις Δούκα-Μαλακατέ:

Για την σύμβαση με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις 415 χιλ. ευρώ και αν υπάρχει ταβάνι:

Δούκας: «Η σύμβαση αυτή έχει υπογραφεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν είμαστε ακόμα στην φάση υλοποίησης των συμβάσεων. Ισχύει ότι έχει ακριβώς υπογραφεί».

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού:

Μαλακατές – Δούκας: «Οι εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί. Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο αφορά αυτούς που έχουν την δέσμευση να την υλοποιήσουν. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να φτιάξουν τις εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που έχει υπογραφτεί. Τα 30 εκατ. είναι βάση της μελέτης που είχε γίνει. Αν στην πορεία το ποσό γίνει μεγαλύτερο, αυτό αφορά την ΑΕΠ Ελαιώνα. Τα 13 εκατ. αφορούν το MoU, δεν είναι μέρος της σύμβασης. Αυτό μιλάει για ενδεικτικό προϋπολογισμό, όχι οριστικό. Η δέσμευση είναι στις προδιογραφές (π.χ. στα τετραγωνικά του αθλητικού χώρου), όχι στα χρήματα, γιατί οι τιμές αλλάζουν. Εάν υπάρξει θέμα άρνησης από τις τράπεζες να καλυφθεί το ποσό, τότε υπάρχει θέμα καταγγελίας».

Για τις συμβάσεις που υπέγραψε ο Ακριτίδης (μέλος της διοίκησης του ΑΟ και συνάμα CEO στην Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ) και αν είναι ανήθικο:

Μαλακατές: «Δεν βλέπω κάτι μη ηθικό και τίποτα σε βάρος του Παναθηναϊκού»

Για τα προβλήματα που συνάντησε ο κ. Δούκας:

Δούκας: «Ήταν ένας σκουπιδότοπος με μπάζα. Είχε γίνει η εκσκαφή στο παρελθόν, αλλά μετά τα πράγματα έγιναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα. Και τώρα δεν υπήρχα και τα λεφτά. Κάναμε κάποιες δύσκολες μανούβρες και λύσαμε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό πως ανέλαβε τον καθαρισμό η ίδια εταιρεία που είναι ανάδοχος του έργου. Το έργο αυτό είναι ευκαιρία ζωής. Όλο το προηγούμενο διάστημα δεν γινόταν τίποτα. Πρέπει να τρέξουμε».

Για το αν μπορεί να μετατεθεί η ημερομηνία του Μαΐου του 2026:

Δούκας: «Δεν μας έχει γίνει καμία συζήτηση από τους εργολάβους για αλλαγή της ημερομηνίας. Πρέπει να γίνει προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα τότε».

Για την μετακόμιση της ΠΑΕ στο ΟΑΚΑ και την Λεωφόρο:

Μαλακατές: «Το γήπεδο στην Λεωφόρο θα κατεδαφιστεί μόνο όταν πάρουμε στα χέρια τις καταστάσεις του Ερασιτέχνη και το νέο γήπεδο. Είναι συμβασιοποιημένο. Τα δύο αυτά είναι έργα είναι σκοπός να ετοιμαστούν ταυτόχρονα, για να μην μείνει ένα από τα δύο ενεργά αν ετοιμαστεί πρώτα το άλλο. Δεν προκαλεί πρόβλημα η υπογραφή της ημερομηνίας για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Ήταν λάθος. Το μείζον ζήτημα είναι να πάρουμε τις εγκαταστάσεις. Έπρεπε να υπογράφει με αυτή την ημερομηνία το έργο για να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις».

Για την κατάσταση της Λεωφόρου και το «Κλ. Παύλος Γιαννακόπουλος»:

Μαλακατές: «Αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε τόσα χρόνια το έχουμε κάνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχετε δίκιο για την κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου. Θα δεχθώ πως είναι αμέλεια. Υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, προσπαθούμε να έχουμε ανταγωνιστικά τμήματα».

Για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Βοτανικό:

Δούκας: «Ο Βοτανικός είναι σκουπιδότοπος αυτή τη στιγμή. Πάμε να αναπλάσουμε μία υποβαθμισμένη περιοχή. Ένας τεράστιος πράσινος χώρος δωρεάν, ένα πάρκο δωρεάν, να δημιουργήσουμε ένα νέο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, φτιάχνοντας ταυτόχρονα κι ένα γηπεδικό στολίδι. Τέτοια ανάπλαση έχει να γίνει από τον εθνικό κήπο».

Για το όνομα που θα έχει η άδεια κατεδάφισης:

Δούκας: «Ο Δήμος κατέθεσε την αίτηση για την άδεια κατεδάφισης με συναίνεση του Παναθηναϊκού. Θα βγει στο όνομα του Δήμου. Η περιοχή εδώ είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου κι έχει γίνει μεταφορά των εδώ δικαιωμάτων στον χώρο τον αντίστοιχο στον Βοτανικό. Στα δημοτικά συμβούλια λένε πως όλος ο Δήμος ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Το να μιλάμε το 2024 ακόμα γι’ αυτά δείχνει γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να αυξηθεί ο ρυθμός στο εργοτάξιο».

Μαλακατές: «Εμείς παραλάβαμε μία κατάσταση από το 2006. Ένα νόμο. Το οικόπεδο αποτελεί κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και το γήπεδο είναι με χρήση στον Παναθηναϊκό. Από την στιγμή που είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ανήκει στον Δήμο. Εμείς βάλαμε μέσα στην σύμβαση πως όποια δικαιώματα υπάρχουν στην Λεωφόρο μεταφέρθηκαν αυτόματα στον Βοτανικό».

Για το αν μπορεί ο Δήμαρχος να καταγγείλει τις συμβάσεις:

Δούκας: «Μπορώ να μην κάνω τίποτα, όπως έγινε με τους προκατόχους μου. Εγώ θα παλέψω για να δώσω στον Παναθηναϊκό δύο νέα στάδια».

Για την αν είναι η οριστική μελέτη που παρουσίαστηκε:

Δούκας: «Ναι, είναι οριστική».

Μαλακατές: «Οριστική είναι η μελέτη»

Για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη που είναι εκτός προεδρικού διατάγματος:

Δούκας: «Δεν είναι όλες. Η πισίνα είναι εκτός της κόκκινης γραμμής του προεδρικού διατάγματος. Με αυτό το κομμάτι ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή. Είμαστε κοντά στην λύση. Θα την ανακοινώσω όταν είναι οριστική η λύση και εγκεκριμένη από τις αρμόδιες αρχής. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος. Αν χρειαστεί, θα είναι μακρόσυρτη διαδικασία. Στο Ελληνικό έχει γίνει πολλές φορές».

Για την δεσμευτικότητα του MoU:

Δούκας: «Δεν έχει δεσμευτική ισχύ το MoU. Είναι καταγραφή. Αυτό που έχει δεσμευτική ισχύ είναι η μελέτη. Μετά υπάρχει και η μελέτη εφαρμογής, που είναι πολύ κοντά με την οριστική μελέτη. Το κοστολόγιο είναι απαραίτητο μέσα στην μελέτη εφαρμογής».

Για το ταμείο της Διπλής Ανάπλασης και την προθεσμία που έχει από το Ταμείο Ανάκμαψης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025:

Δούκας: «Ξέρουμε πολύ καλά τις ημερομηνίες. Μπορούμε να πάρουμε και δύο τρείς επιπλέον μήνες αν είμαστε σε ένα καλό σημείο. Υπάρχει ένα ν+2 από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμάς περιμένει το Ταμέιο Ανάκαμψης. Δεν έχουμε ακόμα ανάδοχο».

Για το αν φροντίσει ο Π.Α.Ο. να μείνει ο Παναθηναϊκός με κάποια τυχόν γήπεδα στην περιοχή της Λεωφόρου:

Μαλακατές: «Θα κάνουμε τέτοιες προσπάθειες ώστε να κρατήσουμε τα γήπεδα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή της Λεωφόρου για τα παιδιά της οικογένειας του Παναθηναϊκού»

Για το αν μπορεί να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα:

Δούκας: «Μπορούν να γίνουν αλλαγές στο προεδρικό διάταγμα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει αφού συγκεντρώσουμε μία ομάδα αλλαγών που θα γίνουν ως πακέτο».

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.