ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κώστας Μανωλιουδάκης

Η κλήρωση «λουκούμι» και το πρωτοφανές παζάρι για Ιωαννίδη

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης γράφει για το βατό πρώτο βήμα των πράσινων στα προκριματικά και σχολιάζει τα τρελά ποσά που πέφτουν στο τραπέζι για τον Ελληνα στράικερ.

Η κλήρωση «λουκούμι» και το πρωτοφανές παζάρι για Ιωαννίδη

Στην Ευρώπη δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Οποιος υποτιμά τον οποιονδήποτε, ακόμη και μεγαθήριο εάν είναι, δύναται να την πατήσει. Κι αν αυτό συμβεί κλάψ’ τα Χαράλαμπε. Ο κρότος θα είναι εκκωφαντικός. Εν πολλοίς, καμία κλήρωση δεν εξασφαλίζει το παραμικρό σε κανέναν και ο Παναθηναϊκός δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, με την ειδοποιό διαφορά ότι σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζεις την Μπράγκα, όπως υπήρχε αυτή η πιθανότητα και διαφορετικό τη Μάριμπορ ή (ακόμα καλύτερα) την Μπότεφ Πλόβντιβ. Η τελευταία κι αν θα είναι παραγγελιά για ο τριφύλλι σε περίπτωση που προκριθεί από το ζευγάρωμα με τους παλιούς γνώριμους Σλοβένους του «mr survivor», γνωστό και μη εξαιρετέο, Ατζούν Ιλίτζαλι.

Μόλις και μετά βίας 7η στο πρωτάθλημα Βουλγαρίας, η Μπότεφ πήρε το εισιτήριο επειδή κατέκτησε το κύπελλο, γεγονός που καθιστά φαβορί τη Μάριμπορ. Οι Σλοβένοι, αντιθέτως, δεν αποτελούν αμελητέα ποσότητα παρότι είναι σαφώς στα μέτρα του Παναθηναϊκού. Δεν παύει να αποτελεί την πιο πετυχημένη ομάδα της χώρας της στην Ευρώπη, έχοντας καταγράψει συμμετοχές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, όπου είχε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 2012-13 στη φάση των ομίλων, χάνοντας 1-0 στο ΟΑΚΑ και νικώντας στην έδρα της με 3-0.

Την επόμενη σεζόν αποκλείστηκε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ από την Σεβίλλη, με συνολικό σκορ 4-3. Εκτοτε ψάχνει την αναγέννησή της, αλλά ούτε σε βάρος φανέλας ούτε σε ποιοτικό εύρος μπορεί να συγκριθεί με το τριφύλλι. Το πρώτο βήμα στα προκριματικά της Ευρώπης, είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι βατό και εξαρτάται από τους πράσινους να πράξουν το αυτονόητο.

Εκεί που γίνεται το «έλα να δεις» είναι στο πρωτοφανές παζάρι για τα μάτια του Φώτη Ιωαννίδη. Τα ποσά που τίθενται στο τραπέζι για τον Ελληνα στράικερ είναι αδιανόητα. Η αγγλική Ιπσουιτς έκανε νέα επίσημη πρόταση ύψους 25 εκατ. ευρώ για την απόκτησή του! Στον «χορό» είναι ακόμα μία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που δεν έχει καταθέσει επίσημη πρόταση, περιμένοντας τις εξελίξεις, η ιταλική Μπολόνια που δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα 25 των Αγγλων στο παζάρι, ενώ στην Πορτογαλία, κάθε μέρα υπάρχει κι ένα πρωτοσέλιδο για τη Σπόρτινγκ, με νούμερα «τρελά» για τα ελληνικά δεδομένα, που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ. Απίθανο να το πιστέψει κανείς εάν δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί η αγορά, κι όμως αληθινό.

Το μεγάλο παζάρι για τα μάτια του Φώτη Ιωαννίδη μόλις ξεκίνησε. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, λέει παντού «όχι». Προς το παρόν. Μέχρι ποιο σημείο θα φτάσει για να αρχίσει να το σκέφτεται σοβαρά, ουδείς γνωρίζει, αλλά η ουσία είναι ότι όλοι οι παίκτες στον πλανήτη πωλούνται εάν τα νούμερα που θα πέσουν στο τραπέζι σε αναγκάσουν να μην μπορείς να πεις άλλο ένα… όχι.

Στην ευρωπαϊκή αγορά δεν υπάρχουν πολλά 9άρια που να μπορούν να συνδυάζουν δύναμη και τεχνική, παιχνίδι με πλάτη και με πρόσωπο, αλλά και ποδοσφαιρική αντίληψη. Ο Ιωαννίδης τα ξεδίπλωσε την περασμένη σεζόν στα εξαιρετικά ευρωπαϊκά του ματς με τον Παναθηναϊκό και, δευτερευόντως, με την Εθνική, απέδειξε ότι μπορεί να τα βάλει με στόπερ υψηλού επιπέδου, η δε ηλικία του θεωρείται ιδανική. Ο ίδιος δεν τρελαίνεται να φύγει «εδώ και τώρα». Το πλέον θετικό της υπόθεσης. Να μην υπάρχει πίεση.

Κώστας Μανωλιουδάκης
Κώστας Μανωλιουδάκης Σημαδιακό ή όχι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, πλην όμως δεν παύει να αποτελεί πραγματικότητα. Το ιστορικό γεγονός της αποχώρησης του «καπετάνιου», Γιώργου Βαρδινογιάννη, από τον Παναθηναϊκό, συνέπεσε με το ξεκίνημα της ενασχόλησης του Κώστα Μανωλιουδάκη με το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού. Από τον Μάιο του 2000 μέχρι σήμερα βίωσε… διακρίσεις, ταξίδια πολλά, κατέγραψε ιστορικά γεγονότα, ένδοξες και τραγικές στιγμές, με αποκλειστικό κριτήριο τον σεβασμό και την ενημέρωση των εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού.
Εκτός από το panathinaikos24.gr γράφει για τους Πράσινους στην ιστοσελίδα sdna.gr και στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Υπήρξε ρεπόρτερ του Τριφυλλιού στην εφημερίδα «Goal News» από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες prasinanea.gr, sportnet.gr και onsports.gr, καθώς επίσης και με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-FM, Sentra FM και Sport24 Radio.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ