Ο Παναθηναϊκός έχει επενδύσει 18 φορές πλέον, στην Αφρικανική Ήπειρο, με τον Εσιέν να είναι η πιο τρανταχτή περίπτωση. Στις προηγούμενες περιπτώσεις, υπήρξαν διαμάντια, αλλά και… άνθρακες.
Ας τα πάρουμε από την αρχή…
Από τον Παναθηναϊκό έχουν περάσει μέχρι στιγμής 17 παίκτες που έχουν καταγωγή από την Αφρικανική ήπειρο. Πολλούς από αυτούς τους έχουν ξεχάσει ήδη οι φίλοι του τριφυλλιού, ενώ άλλοι έχουν μείνει ανεξίτηλα γραμμένοι στη μνήμη τους. Από τον Ντέρεκ Μπόατεγκ, στον Ζοέλ Επάλε μέχρι και τον Αμντούλ Ατζαγκούν. Και όλα αυτά με αφορμή την άφιξη του Μίκαελ Εσιέν που θα είναι 18ος Αφρικανός που θα φορέσει την φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ντέρεκ Μπόατενγκ: Ο Μέσος από την Γκάνα ήρθε στον Παναθηναϊκό με τις καλύτερες προοπτικές. Πριν τον Παναθηναϊκό έπαιζε στην Καλαμάτα και θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό δεν θεωρείται και καλό, μιας και σε 24 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις τη σεζόν 2002-2003 πέτυχε μόλις δύο γκολ.
Εμμάνουελ Ολισαντέμπε: Ο Εμμάνουελ Ολισαντέμπε τον Ιανουάριο του 2001 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό ως δανεικός και στη συνέχεια με κανονική μεταγραφή, από την Πολώνια Βαρσοβίας. Με το τριφύλλι σκόραρε 24 γκολ σε 78 αναμετρήσεις και έγινε από τους αγαπημένους της πράσινης εξέδρας. Οι πράσινοι οπαδοί τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά Μανωλάκη . Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στην Ευρώπη και τα γκολ του επί του αιωνίου αντιπάλου Ολυμπιακού. Η καριέρα του στον Παναθηναϊκό τελείωσε το 2005 λόγω και των σοβαρών προβλημάτων στο γόνατο που δεν τον άφησε να προσφέρει όσα μπορούσε, ωστόσο με δικά του γκολ, σε Πύργο και Τούμπα, επί της ουσίας σφράγισε τον τίτλο του 2004.
Ντεμπά Νιρέν: Η πολύ καλή παρουσία του πολιτογραφημένου Σουηδού από την Γκαμπόν, Ντεμπά Νιρέν, τη σεζόν 2002-2003 με τον Άρη (15 γκολ σε 19 συμμετοχές) δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Έτσι την επόμενη σεζόν αποκτήθηκε από τους «πράσινους» ως εναλλακτική λύση στην θέση των Μιχάλη Κωνσταντίνου και Δημήτρη Παπαδόπουλου. Τελικά ο ποδοσφαιριστής έκανε 9 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα και πέτυχε μόλις δύο γκολ με αποτέλεσμα να αποχωρήσει την επόμενη σεζόν. Παρόλα αυτά με τους «πράσινους» κατέκτησε τον νταμπλ του 2004.
Ζοέλ Επαλέ: Ο Ζοέλ Επαλέ πραγματοποίησε μία καταπληκτική σεζόν με τον Άρη φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και βγάζοντας τον στην Ευρώπη (σεζόν 2002-2003). Την επόμενη σεζόν αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό και κατέκτησε το νταμπλ. Στα δύο χρόνια που έπαιξε στον Παναθηναϊκό μέτρησε 15 συμμετοχές και μόλις ένα γκολ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει το 2005 από τον Παναθηναϊκό και να συνεχίσει την καριέρα του στον Ηρακλή. Παρόλα αυτά αγαπήθηκε και έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού όσο έχουν γίνει λίγοι.
Νασίφ Μόρις: Ο Νασίφ Μόρις αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 2003 λόγω των πολύ καλών εμφανίσεων που είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά με τον Άρη. Ο ποδοσφαιριστής έπαιξε στον Παναθηναϊκό από το 2003 μέχρι και το 2008. Κατέκτησε το νταμπλ του 2004 αλλά η αστάθεια του και η έλλειψη συγκέντρωσης του αρκετές φορές δημιουργούσαν προβλήματα στον Παναθηναϊκό. Ο Νασίφ Μόρις λοιπόν μετά από ένα νταμπλ και 173 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τον Παναθηναϊκό, αποχώρησε το 2008 για την Κύπρο.
Πιερ Εμπέντε: Ο Πιερ Εμπέντε ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2005 με τις καλύτερες περγαμηνές, καθώς είχε πραγματοποιήσει όχι μόνο γεμάτες σεζόν με την Χαλκηδόνα αλλά και πολύ θετικές συνάμα. Στην αρχή αποκτήθηκε για αναπληρωματικός του Μάριο Γκαλίνοβιτς με αποτέλεσμα την πρώτη χρονιά να μην αγωνιστεί. Την δεύτερη χρονιά η πολύ κακή απόδοση του Κροάτη, έδωσε φανέλα βασικού στον Καμερουνέζο κίπερ. Παρόλα αυτά το 2007 έφυγε από τον Παναθηναϊκό, έχοντας κάνει 22 επίσημες συμμετοχές με την ομάδα του «τριφυλλιού».
Νταμέ Ν’ Ντογέ: Ο Σενεγαλέζος ποδοσφαιριστής ήρθε στον Παναθηναϊκό από την Ακαντέμικα, με τους Ζοσέ Πεσέϊρο και Γιώργο Καραγκούνη να λένε τα καλύτερα για τον ποδοσφαιριστή. Από την αρχή έδειξε καλά στοιχεία και την ικανότητα να βοηθήσει, κάτι που φάνηκε στην πορεία της χρονιάς. Σε 32 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σκόραρε 6 φορές, ερχόμενος συνήθως από τον πάγκο, δόθηκε δανεικός στον ΟΦΗ στην έναρξη της πολυμετοχικότητας και τελικά βρέθηκε στην Κοπεγχάγη. Κανείς δεν θα ξεχάσει το υπέροχο γκολ του απέναντι στον Ολυμπιακό μέσα στο Καραϊσκάκης.
Σιμάο Μάτε Τζούνιορ: Ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2007 και προοριζόταν για την θέση του σέντερ μπακ. Γρήγορα όμως όλοι κατάλαβαν ότι είναι ιδανικός για την θέση του αμυντικού χαφ γι’ αυτό και καθιερώθηκε στον Παναθηναϊκό. Στους πράσινους αγωνίστηκε από το 2007 μέχρι το 2012. Σε 5 χρόνια «έγραψε» 165 συμμετοχές και πέτυχε 2 γκολ ενώ κατέκτησε και το νταμπλ τη σεζόν 2010-2011. Ταυτόχρονα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στην πολύ καλή παρουσία της ομάδας στην Ευρώπη.
Τζόζεφ Ενακαρίρε: Ο Τζόζεφ Ενακαρίρε ίσως είναι ο χειρότερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής που έχει περάσει ποτέ από τον Παναθηναϊκό. Παρά το γεγονός ότι ήρθε στον Παναθηναϊκό με τις καλύτερες συστάσεις από όσους τον είχαν δει αγωνιζόμενο με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και με την Ντιναμό Μόσχας. Γρήγορα κατάφερε λοιπόν να τα διαψεύσει όλα αυτά. Με τον Παναθηναϊκό συμπλήρωσε μόλις έξι συμμετοχές ενώ παίκτης του τριφυλλιού, ήταν μόλις για 6 μήνες (Ιούνιος 2007 – Δεκέμβριος 2007).
Μανούτσο Γκονσάλβες: Μπορεί να αγωνίστηκε λίγο στον Παναθηναϊκό αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βοήθησε την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Τον Ιανουάριο του 2008 δόθηκε δανεικός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον Παναθηναϊκό και επέστρεψε στην Αγγλική ομάδα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου. Ήταν μια πολύ καλή λύση για τον Παναθηναϊκό όταν η ομάδα είχε ανάγκη από επιθετικό που θα είχε καλή επαφή με τα δίχτυα. Αγωνίστηκε 9 φορές με τους «πράσινους» στο Ελληνικό Πρωτάθλημα και πέτυχε 4 γκολ.
Μπράις Μουν: Ο Νοτιοαφρικανός μπακ-χαφ ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2008 δηλαδή στην εποχή της πολυμετοχικότητας. Ένα από τα βασικά του χαρακτηριστικά ήταν η ταχύτητα αλλά ταυτόχρονα ήταν πολύ αδύναμος. Ο ποδοσφαιριστής έκανε κάποιες καλές εμφανίσεις με τον Παναθηναϊκό στο Τσάμπιονς Λιγκ (όπως στους αγώνες με την Ίντερ) αλλά τίποτα άλλο αξιόλογο δεν έχει αφήσει από την παρουσία του στους πράσινους. Σε 21 συμμετοχές πέτυχε μόλις ένα γκολ. Αγωνίστηκε μόλις ένα χρόνο στον Παναθηναϊκό και στην συνέχεια δόθηκε δανεικός στον ΠΑΟΚ.
Σεντρίκ Καντέ: Το καλοκαίρι του 2009 ο Παναθηναϊκός έκανε δικό του τον Σεντρίκ Καντέ που είχε μείνει ελεύθερος από τη Νις. Στην Γαλλική ομάδα είχε πολύ καλή παρουσία όπως και στον Παναθηναϊκό γενικότερα. Στις πρώτες φορές που αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό κανείς δεν εντυπωσιάστηκε αλλά γρήγορα πήρε φανέλα βασικού στο «τριφύλλι». Ο αμυντικός από το Μάλι στα τρία χρόνια που έμεινε στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε 88 φορές και μάλιστα πέτυχε 2 γκολ. Μετά από τον Παναθηναϊκό επέστρεψε και πάλι στην Γαλλία για λογαριασμό της Σοσό αυτή τη φορά.
Κουίνσι Οβούσου Αμπέγιε: Ο Κουίνσι ήρθε στον Παναθηναϊκό το 2011 με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να λέει τα καλύτερα λόγια γι αυτόν. Στην πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό είχε πολύ καλή παρουσία. Στην συνέχεια όμως τόσο τα πειθαρχικά του παραπτώματα όσο και η κακή του απόδοση τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου τον Δεκέμβριο του 2013. Συνολικά ολοκλήρωσε την καριέρα του στο «τριφύλλι» συμπληρώνοντας 54 συμμετοχές 11 ασίστ και 4 γκολ με την πράσινη φανέλα. Πλέον αγωνίζεται στην Μποαβίστα χωρίς να έχει όμως να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο. Αυτό που θυμούνται όλοι από το πέρασμα του στον Παναθηναϊκό είναι ο καλός πρώτος γύρος της σεζόν 2011-2012.
Ιμπραΐμ Σισοκό: Ο Ιμπραΐμ Σισοκό ήρθε στον Παναθηναϊκό τον Ιούλιο του 2012 δανεικός από την Βόλφσμπουργκ και εξελίχθηκε ίσως και στον καλύτερο παίκτη της ομάδας εκείνη τη χρονιά. Ο ποδοσφαιριστής ήταν αυτό που λέμε… φαντεζί και εντυπωσιακός στις ενέργειες του. Στον ένα χρόνο που αγωνίστηκε στο «τριφύλλι» συμπλήρωσε 39 συμμετοχές, σκόραρε 3 γκολ ενώ μοίρασε και 3 ασίστ. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κρατήσει τον παίκτη μιας και οικονομικές απαιτήσεις τόσο του ποδοσφαιριστή όσο και της Βόλφσμπουργκ ήταν ιδιαίτερα υψηλές.
Χαμπίμπ Σο: Ο συνεχιστής της παράδοσης των Αφρικανών στον Παναθηναϊκό, ήταν Σενεγαλέζος μέσος. Ο Σο ήρθε το καλοκαίρι του 2012 από την Ακαντέμικα, με τον Φερέιρα να «υπογράφει» και με τα δυο χέρια πως θα κάνει τη διαφορά στη μεσαία γραμμή. Το κακό ήταν πως ο Σο δεν… πρόλαβε να παίξει υπό τις οδηγίες του Φερέιρα αφού ήταν μόνιμα τραυματίας. Ο ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναϊκού για ένα χρόνο (2012-13) και στις 20 συμμετοχές του,πέτυχε 4 γκολ.
Μεχντί Αμπέντ: Ήρθε το καλοκαίρι του 2013 στον Παναθηναϊκό δανεικός από την Νιούκαστλ. Ο Γαλλοαλγερινός ποδοσφαιριστής δεν είχε λεπτά συμμετοχής στην Αγγλική ομάδα. Στον Παναθηναϊκό όμως και πήρε ευκαιρίες αλλά και της εκμεταλλεύητηκε στο έπακρον. Σε 38 παιχνίδια πέτυχε 10 γκολ ενώ μοίρασε και κάμποσες ασσίστ. Στον ένα χρόνο που έπαιξε στον Παναθηναϊκό κατάφερε να κατακτήσει Κύπελλο Ελλάδος. Για τους λόγους αυτούς οι πράσινοι θα επιδιώξουν να τον κάνουν ξανά δικό τους.
Αμπντούλ Ατζαγκούν: Στις 28 Αυγούστου 2013, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ατζαγκούν, με τον παίκτη να υπογράφει συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων ετών με τον σύλλογο. Στο ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό, πέτυχε και το πρώτο του τέρμα με τα χρώματα της νέας του ομάδας απέναντι στον Πλατανιά. O Αμπντούλ Ατζαγκούν αυτά τα σχεδόν 2 χρόνια στον Παναθηναϊκό έχει αρκετά καλή παρουσία έχοντας 68 συμμετοχές και 12 γκολ ενώ την ίδια στιγμή έχει κατακτήσει και ένα Κύπελλο.