Εκείνη την Τρίτη το μεσημέρι, ο υφυπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής ανακοινώνει πως τιμωρεί τον Παναθηναϊκό, για όσα έγιναν στη «Λεωφόρο» στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (21/10/2015), με 90.000 ευρώ πρόστιμο και «λουκέτο» στη θύρα 13 του γηπέδου, μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.
Η απόφαση είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και πολλοί -ειδικά φίλαθλοι του ΠΑΟ- δυσκολεύονται να «χωνέψουν» μια τέτοια «βαριά» ποινή. Λίγες ώρες αργότερα, εκατοντάδες οπαδοί του ΠΑΟ συγκεντρώνονται έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο της θύρας 13, ενώ στις 21 Γενάρη, ακόμη περισσότεροι Παναθηναϊκοί πραγματοποιούν μοτοπορεία και παρέμβαση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή καθώς και στα γραφεία των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και Νέας Δημοκρατίας.
Τώρα, μερικές ημέρες μετά την τελευταία ειρηνική διαμαρτυρία τους, συνάντησα μερικά από τα βασικά μέλη του κεντρικού συνδέσμου της Θ.13, στον δικό τους χώρο, στο «τριώροφο» όπως αποκαλείται ο κεντρικός σύνδεσμός τους στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 115. Σε έναν χώρο που σπάνια -ή και ποτέ- μπαίνει κάποιος μη Παναθηναϊκός, πόσο μάλλον δημοσιογράφος, αντιπροσωπεία των οργανωμένων οπαδών των «πράσινων» δέχτηκαν να μιλήσουν σχετικά με την απόφαση του Σ. Κοντονή.
(H συνέντευξη πραγματοποιήθηκε περίπου ένα εικοσιτετράωρο πριν το ματς κυπέλλου του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο και τη διαμαρτυρία των οπαδών του Παναθηναϊκού έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα)
VICE: Το κλείσιμο της Θ.13 τι σημαίνει ουσιαστικά;
Θύρα 13: «Αφορά το κλείσιμο των θυρών 13 και 14 του γηπέδου, στο «πέταλο», εκεί που καθόμαστε».
Πώς φθάσαμε στο κλείσιμο της θύρας 13;
«Λίγο μετά τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, βγήκε η φήμη ότι ο Κοντονής θέλει να επιβάλει αυτήν την ποινή».
Τι έγινε σε εκείνο το ματς;
«Ένας οπαδός μας πέταξε μια φωτοβολίδα μέσα στο γήπεδο, πριν ξεκινήσει ο αγώνας. Από εκεί και πέρα, αυτά που ακολούθησαν -το κλίμα έντασης και τα επεισόδια με την αστυνομία- ήταν αναμενόμενα. Σίγουρα, βλέποντάς τα εκ των υστέρων, δεν έπρεπε να γίνουν, διότι πέσαμε στην παγίδα τους όπως αποδείχθηκε. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί το χρονικό των επεισοδίων.
Πετάγεται το αντικείμενο, μαθαίνουμε τελικά ότι το παιχνίδι δεν θα ξεκινήσει και δίνεται εντολή από τα μεγάφωνα να αποχωρήσει ο κόσμος από το γήπεδο. Εκείνη τη στιγμή οι διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάσσονται ακριβώς έξω από τις θύρες και τόσες χιλιάδες κόσμος αναγκάζεται να παραμείνει μες στο γήπεδο, στοιβαγμένος στις θύρες, δύο ώρες αφού έχει παρθεί η απόφαση ότι δεν θα γίνει ο αγώνας. Μετά από λίγο, αρχίζουν να κυκλοφορούν δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο ότι ένας αστυνομικός χαροπαλεύει από χτύπημα οπαδού, που τελικά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο βαρύ περιστατικό. Λογικό είναι όμως, μετά από αυτό, οι ΜΑΤατζήδες να «τρελαθούν» και να αρχίζουν να προκαλούν.
Γενικά, όμως, στα ματς με τον Ολυμπιακό έτσι γίνεται πάντα. Προκαλούμε τον οποιονδήποτε μας αποκαλεί αλήτες, να έρθει σε ένα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, να τον ντύσουμε στα πράσινα, να πάμε μαζί μέχρι το γήπεδο και μετά να μας πει πώς ένιωσε μέχρι να μπει μέσα. Υπάρχει τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από την αστυνομία σε αυτά τα ματς».
Όταν βγήκε η απόφαση του υφυπουργού, ενημερωθήκατε επίσημα ότι κλείνει η θύρα σας;
«Όχι, από τα sites το μάθαμε, αλλά δυο-τρεις ημέρες πριν ανακοινωθεί, ακουγόταν πολύ έντονα. Δεν το πιστεύαμε όμως ότι θα γίνει. Πόσο μάλλον, όταν μία ημέρα πριν, στον αγώνα Πλατανιάς-Ολυμπιακός, έχει πεταχτεί αντικείμενο σε παίχτη του Πλατανιά και εκεί δεν διακόπηκε κανένας αγώνας, παρόλο που ο πειθαρχικός κώδικας προβλέπει οριστική διακοπή του ματς».
Νιώθετε ότι ήσασταν το εύκολο θύμα;
«Κατά κάποιον τρόπο. Για παράδειγμα, στο εκτός έδρας ματς με τον Λεβαδειακό, την περασμένη Κυριακή, σηκώσαμε ένα πανί που «φωτογράφιζε» τον Κοντονή χωρίς να αναφέρει το όνομά του, και αν δεν το κατεβάζαμε, ο διαιτητής δεν ξεκινούσε το δεύτερο ημίχρονο. Σε άλλο παιχνίδι του Ολυμπιακού, στο γήπεδό του, είχε βγει αντίστοιχο πανί με το όνομα του Κοντονή κανονικά, αλλά εκεί δεν διακόπηκε κανένας αγώνας. Καταλαβαίνεις ότι κάτι κρύβεται πίσω από όλα αυτά και μόνο τυχαία δεν είναι τέτοια περιστατικά, με δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Είναι ένα σύστημα βαθιά ριζωμένο, τόσα χρόνια. Ίσως φοβίζει κάποιους το γεγονός πως, σε ό,τι κάνουμε, δρούμε αυτόνομα. Όλα αυτά τα χρόνια, όποια απόφαση παίρνουμε -σωστή ή λάθος- είναι δικό μας προϊόν. Δεν παίρνουμε «γραμμή» από κανέναν, ούτε πολιτικό ούτε επιχειρηματία. Το 2008 τα βάλαμε με μια από τις πιο δυνατές οικογένειες στην Ελλάδα, του Βαρδινογιάννη, επειδή θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν το σωστό εκείνη τη στιγμή. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν κατευθύνεται από πουθενά και αυτό ίσως τρομοκρατεί, για αυτό μας πολεμάνε. Και οι οπαδοί, γενικά, είναι «το εύκολο θύμα».
Υπάρχει το στερεότυπο ότι είμαστε στρατός της εκάστοτε διοίκησης, ναρκομανείς και μπαχαλάκηδες. Προφανώς, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Αλλά, από ‘κει και πέρα, υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει απλά να περάσει όμορφα την Κυριακή του – να δει την ομάδα του, να δει την μπάλα του, να δει τους φίλους του, να κάνει κάτι. Άλλοι καβαλάνε τα βουνά και κάνουν ορειβασία, άλλοι μαζεύουν γραμματόσημα – όλοι με κάτι γεμίζουν τον χρόνο και τη ζωή τους. Υπάρχει κι ένας κόσμος που πάει γήπεδο και βλέπει ποδόσφαιρο, ένα πράγμα διαδεδομένο σε όλον τον πλανήτη. Λένε στην Ευρώπη ότι τα γήπεδα είναι ήσυχα, ότι ο κόσμος δεν κάνει επεισόδια εκεί. Ας δούμε όμως τι γίνεται εκεί, που ούτε περνάνε τους οπαδούς μέσα στο γήπεδο δίπλα από την ασπίδα του ΜΑΤατζή, ούτε τα γήπεδα είναι μπουντρούμια».
Ο σύνδεσμος πώς επηρεάζεται τώρα, από το «λουκέτο» της 13;
«Όλους μας επηρεάζει. Για να το καταλάβει και ο υπόλοιπος κόσμος, είναι σαν να πηγαίνεις κάθε τόσο σε μία καφετέρια που αράζεις και να σου πουν δεν θα πας ξανά μέχρι τον Απρίλιο. Δεν θα έρθεις – νταβατζιλίκι. Μας απαγορεύει να πάμε στον φυσικό μας χώρο. Πέρα από τα clubs και τους συνδέσμους, όπου μαζευόμαστε και τα λέμε, το φυσικό πεδίο «δράσης» μας, εκεί που ενεργούμε, ο φυσικός χώρος έκφρασής μας είναι το γήπεδο και το «πέταλό» μας. Θέλουμε να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να βλέπουμε μπάλα. Αυτό μας το απαγορεύει τώρα, δηλαδή να κάνουμε αυτό που μας ευχαριστεί, να δούμε την ομάδα μας.
Όλοι μας περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για αυτούς τους λόγους και έρχεται τώρα ένας υφυπουργός που, για να φανεί δυνατός, να δείξει ότι «εγώ θα τα αλλάξω όλα» και ότι η κυβέρνηση συγκρούεται με τα μεγάλα κοινωνικά σύνολα, προβαίνει σε μια εύκολη λύση τύπου να κλείσει μια θύρα. Ενώ, δεν κοιτάει πόσο διεφθαρμένο είναι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Κοιτάει το δέντρο και χάνει το δάσος.
Και δεν επηρεάζονται μόνο οι οργανωμένοι οπαδοί από το «λουκέτο», αλλά όλος ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Όλους τους πειράζει το κλείσιμο της 13, διότι είναι άλλο ένα περιστατικό κατά του Παναθηναϊκού».
Υπήρξαν Παναθηναϊκοί που είπαν «καλά έκανε και τους έκλεισε τη 13»;
«Υπάρχουν κάποιοι αλλά δεν ξέρουμε πώς το έχουν στο μυαλό τους. Δεν γουστάρουν εμάς; Δεν γουστάρουν τη διοίκηση και την πολεμάνε έτσι; Δεν μπορούμε να δεχτούμε όμως αυτό που λένε ότι δεν αγαπάμε τον Παναθηναϊκό, όταν δουλεύουμε μεροκάματο μια βδομάδα για να τα χαλάσουμε μια Κυριακή και να πάμε μια εκδρομή, για παράδειγμα στην Κομοτηνή, σε ένα πούλμαν τόσες ώρες, χωρίς στάση, χωρίς νερό – έτσι μας πηγαίνουν. Εμείς δεν είπαμε ότι είμαστε άγιοι, αλλά δεν γίνεται πάντα να φταίμε εμείς για όλα, πάντα να ξεκινάμε εμείς τα επεισόδια. Αυτό, προφανώς, δεν θα αλλάξει ούτε μετά από αυτή τη συνέντευξη αλλά καλό είναι να μάθει κι ο κόσμος που δεν πολυ-ασχολείται ότι δεν είναι τα πράγματα όπως τα πλασάρουν πάντα. Βγήκε κανείς δημοσιογράφος μετά το ματς με τον Ολυμπιακό να σχολιάσει για ποιον λόγο μίλησε ο Κοντονής με τον Μαρινάκη στο τηλέφωνο; Αυτά γιατί δεν τα λένε; Ποιον φοβούνται»;
Έχετε ήδη κάνει κάποιες κινητοποιήσεις πάντως.
«Ναι, από την προηγούμενη βδομάδα. Πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε στα πολιτικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της ΝΔ και στη Βουλή. Είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί «εκεί πάνω», ακόμα δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς δεν τα σπάσαμε όλα, γιατί δεν κάναμε μπάχαλα, γιατί δεν έγινε γης μαδιάμ – που αυτό το πράγμα θα θέλανε. Εκεί τους έχουμε κερδίσει. Για σκέψου να έπεφτε μία μολότοφ έξω από τη Βουλή, τι θα είχε γίνει, πόσες μέρες θα έπαιζε στα κανάλια. Θα τους βόλευε να δημιουργηθεί ένα κλίμα χάους και να στρέψουν την προσοχή του κόσμου σε εμάς, ενώ αυτοί περνάνε νομοσχέδια για ασφαλιστικά κτλ».
Τον ειρηνικό χαρακτήρα τον κρατήσατε επίτηδες;
«Αυτό ισχύει, δεν θα κάνουμε το παιχνίδι τους. Το να βγει μια ομάδα ατόμων και να κάνει επεισόδια ή να «τις παίξει» με τους μπάτσους είναι το εύκολο, αλλά τι κερδίζεις με αυτό; Υποτίθεται ότι μας έκλεισε το «πέταλο» για λόγους βίας και επεισοδίων. Δεν είμαστε χαζοί να πέσουμε στη «φάκα» τους. Έχουμε έναν αγώνα, έναν στόχο. Θα πρέπει να τον κερδίσουμε έξυπνα, με στρατηγική. Δεν ψάχνουμε άλλωστε αφορμή για να κάνουμε μπάχαλα, δεν είναι τέτοια η φάση. Εμείς κάνουμε έναν αγώνα επειδή νιώθουμε αδικημένοι».
Με τον πρόεδρο της ομάδας σας, τον κ. Αλαφούζο, έχετε καλές σχέσεις και, αν ναι, μιλήσατε μετά την ανακοίνωση της απόφασης Κοντονή;
«Καλές είναι, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι. Ούτε εξαρτιόμαστε από τον Αλαφούζο, ούτε υπάλληλοί του είμαστε. Υπάρχουν κάποια άτομα που μιλάνε μαζί του και τέλος. Κρατάμε μια ισορροπία. Δεν θα μας πει ο Αλαφούζος τι θα κάνουμε. Έχουμε κάνει κουβέντα ωστόσο και έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας, μιας και το σκηνικό που προκάλεσε την ποινή, όπως και να ‘χει, έγινε στη θύρα μας».
Για κάποια δημοσιεύματα που βγήκαν και ανέφεραν ότι ο Αλαφούζος είχε πει στον Κοντονή να κλείσει τη 13, συζητήσατε;
«Δεν το ‘χουμε συζητήσει αλλά δεν νομίζουμε πως ισχύουν. Εμείς, προς το παρόν, έχουμε επικεντρωθεί στον Κοντονή και στο να ανοίξει η Θ.13. Μετά, όταν ανοίξει, θα τα βρούμε τα υπόλοιπα και θα δούμε αν είναι αληθές αυτό το δημοσίευμα ή όχι. Δεν καθόμαστε στα «αυγά» μας, ούτε τίποτα τέτοιο. Απλώς, υπάρχει ένας ξεκάθαρος στόχος. Δεν θέλουμε να ανοίξουμε κι άλλα θέματα τώρα και να χάσουμε τον βασικό μας στόχο. Όταν τελειώσουμε με αυτό, θα δούμε και τα υπόλοιπα, εννοείται».
Τι έχετε σκοπό να κάνετε από εδώ και πέρα;
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να ανοίξει η 13. Δεν έχουμε και πολλά πράγματα να κάνουμε. Πάνω-κάτω, θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό με τις κινητοποιήσεις που έχουμε ήδη κάνει. Θα κάνουμε παρόμοια πράγματα, συνέχεια. Αν χρειαστεί θα παραλύσουμε την Αθήνα, θα κλείσουμε το κέντρο. Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όσο περνάει ο καιρός – πάντα σε ειρηνικό πλαίσιο. Δεν έχουμε κάτι κανονισμένο, όμως. Για μας, είναι καθημερινός ο αγώνας. Μπορεί, όπως καθόμαστε τώρα εδώ, να οργανωθούμε και να βγούμε να κάνουμε μια πορεία. Δεν έχουμε κάνει κάποιο λαϊκό κάλεσμα. Δρούμε αυθόρμητα».
Μέχρι να ανοίξει η θύρα 13, θα πάτε σε άλλη θύρα;
«Θα πάμε, ναι. Άλλωστε την εξέδρα κλείνει, τα εισιτήρια διαρκείας μας συνεχίζουν να ισχύουν κανονικά. Δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης εισόδου των μελών της «Θύρας 13» στο γήπεδο».
Έχετε κάνει κάποιο αίτημα να δείτε τον υφυπουργό ή να μιλήσετε με κάποια Αρχή;
«Ετοιμάζουμε ένα αίτημα να δούμε κάποιον από το υπουργείο, όχι τον Κοντονή όμως».
Στο επόμενο ματς τι θα κάνετε;
«Θα πάμε στο απέναντι πέταλο. Εμείς θέλουμε να κάνουμε καλό στην ομάδα, άσχετα αν κάποιοι διαστρεβλώνουν τα πράγματα και τα παρουσιάζουν αλλιώς».
Οι οπαδοί άλλων ομάδων πώς έχουν αντιδράσει; Σας στηρίζουν;
«Οι Μπενφίκα, Μακάμπι Χάιφα, Ραπίντ Βιέννης, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και, από Ελλάδα, ο Ηρακλής και η Θύρα 4 Αθήνας έχουν δηλώσει με τον τρόπο τους τη στήριξή τους. Καλό θα ήταν να αρχίσουν να ξυπνάνε και οι άλλοι οπαδοί. Θα μπορούσε να γίνει ένα κοινό μέτωπο. Δεν λέμε να κατεβούμε σε κοινές πορείες και τέτοια – αυτά δεν γίνονται. Ο καθένας από τη μεριά του όμως, κάτι μπορεί να κάνει».
Η αντίδραση των Ολυμπιακών ποια ήταν όταν έκλεισαν τη θύρα 13;
«Βγήκε μια τύπου υποστηρικτική ανακοίνωση από τη Θύρα 7 Περάματος και σε λίγη ώρα είχε διαγραφεί, ενώ στη συνέχεια βγήκε μια κεντρική ανακοίνωση από τη Θύρα 7, ότι καλά έκανε και έκλεισε τη 13 ο Κοντονής».
Eίχατε φθάσει ποτέ στο παρελθόν, ξανά, σε τέτοιο σημείο;
«Πιο παλιά, ο Βαρδινογιάννης μας είχε κλείσει συνδέσμους. Είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Παναθηναϊκοί, γιατί έχουμε περάσει πολύ δύσκολα και είμαστε δίπλα στην ομάδα μας ασχέτως κατάκτησης τίτλων. Δεν θέλουμε να το παίξουμε κακομοίρηδες, αλλά δυστυχώς έτσι είναι η κατάσταση».
Νομίζετε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε;
«Κάναμε την αρχή. Από εδώ και πέρα θα το τραβήξουμε. Θέλουμε πίσω τις Κυριακές μας – μπαλίτσα, γήπεδο, μπυρίτσα και φίλοι».