CREATE IMAGE Θέματα / Αφιερώματα

Έτσι χτίζει τον νέο Παναθηναϊκό

Έτσι χτίζει τον νέο Παναθηναϊκό

Τι παίκτες θέλει ο Στραματσόνι; Σε ποιες θέσεις; Ποιο είναι το πλάνο διοίκησης/προπονητή για τη νέα σεζόν; Το panathinaikos24.gr επιχειρεί μια ανάλυση των θεμελίων που θα τεθούν το καλοκαίρι, ούτως ώστε ο Παναθηναϊκός να παρουσιαστεί ικανός να διεκδικήσει τον τίτλο στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Γιάννης Αλαφούζος έδωσε τα «κλειδιά» της ομάδας στον Ιταλό τεχνικό, αποδέσμευσε Φύσσα/Βόκολο και έδωσε το «πράσινο φως» στον Στραματσόνι να χρησιμοποιήσει τα… υλικά της αρεσκείας του, προκειμένου να χτίσει το νέο Παναθηναϊκό.

Η αρχή έγινε από τον Ιανουάριο, με τον Παναθηναϊκό, ούτε λίγο ούτε πολύ να πραγματοποιεί εννέα μεταγραφές, αλλάζοντας αγωνιστικό προφίλ.

Με τις «ευλογίες» της διοίκησης

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η διοίκηση του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησε και εν τέλει εφάρμοσε ένα μεταγραφικό πλάνο, που στη θεωρία, στέφθηκε με επιτυχία. Οι όποιες επιλογές έγιναν γρήγορα, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκείς μέσα στο γήπεδο. Οι άμεσες αποτυχίες σε Ευρώπη και Ελλάδα, έφεραν τη σχέση Παναθηναϊκού (κυρίως κόσμου)-Αναστασίου στα άκρα, με αποτέλεσμα, ο Γιάννης Αλαφούζος να προχωρήσει στην πρόσληψη του Αντρέα Στραματσόνι, ενώ παράλληλα, χρεώνοντας τις μεταγραφικές αποτυχίες και στους Φύσσα/Βόκολο, διέκοψε τη συνεργασία μαζί τους.

Με τις ευλογίες λοιπόν της διοίκησης, ο Στραματσόνι, με δικές του εισηγήσεις έφερε στο «τριφύλλι» τους Εβανζελίστα, Μαμούτε, Βιγιαφάνιες, Λέτο, Μπουμάλ, Μολέντο, Μέστο, Βλαχοδήμος Ο. και Βλαχοδήμος Π..

Τα κλειδιά του… μαγαζιού δόθηκαν εξ’ ολοκλήρου στον Ιταλό, ο οποίος έδωσε με τη σειρά του, το «πράσινο φως» για τις αποδεσμεύσεις των Δώνη, Νίνη, Ατζαγκούν (δανεισμός), Σταματάκη, Τριανταφυλλόπουλο και Μπούρμπο, ενώ ο Νίκος Καρέλης αποχώρησε με μεταγραφή (δεν ανήκε στους παίκτες που δεν ήθελε ο Ιταλός)., ενώ το καλοκαίρι, αναμένονται κι’ άλλοι να δουν την πόρτα της εξόδου του «Γ. Καλαφάτης».

Έτσι θα παίξει

Ο Αντρέα Στραματσόνι ήρθε στην Ελλάδα, συνοδευόμενος με συστάσεις για 3-5-2 και διαφορετική ποδοσφαιρική λογική, ωστόσο μέχρι στιγμής δείχνει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, το οποίο αλήθεια είναι, πως έχει προβληματίσει.

Από το ματς του «Καυταντζογλείου» (πρώτο του Ιταλού στον πράσινο πάγκο) ο Στραματσόνι έχει αλλάξει ουκ ολίγες φορές τον σχηματισμό της ομάδας του, πράγμα ως ένα βαθμό λογικό, αφού και ο ίδιος είναι «φρέσκος» στο σύλλογο, αλλά και οι πολλοί νέοι παίκτες, χρειάζονται και τον ανάλογο χρόνο συμμετοχής, για να προσαρμοστούν.

Παιχνίδι από τα άκρα

Σε σχέση με τον προκάτοχό του, ο Στραματσόνι, επέλεξε ακραίους ποδοσφαιριστές, έχοντας διαγνώσει, πως η ομάδα δεν διέθετε τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές, πράγμα λογικό, αφού ο Αναστασίου είχε τελείως διαφορετική λογική.

Μπουμάλ, Βλαχοδήμος, μονιμοποίηση-αρχικά-του Καλτσά, Εβανζελίστα και Βιγιαφάνιες (παίζει και άκρη αν και του ταιριάζει ο άξονας), πήραν άμεσα λεπτά συμμετοχής  με το παιχνίδι του Παναθηναϊκού να πηγαίνει άμεσα στη γραμμή… με πλαγιοκοπήσεις και κινήσεις παικτών που συγκλίνουν από τα άκρα μπαίνοντας στην περιοχή.

Αλλαγή σε 4-4-2

Δεν άργησε πολύ να αλλάξει το 4-3-3 (και το 4-4-2 flat) ο Στραματσόνι και αφού για κάποια παιχνίδια, πειραματίστηκε με 4-2-3-1 και κάτι που έμοιαζε με το 4-2-2-2 του Αναστασίου, με καταστροφικά αποτελέσματα (κακό ποδόσφαιρο, άσχημα αποτελέσματα), βρήκε μια φόρμουλα με ένα σύστημα από τα παλιά…

4-4-2 με ρόμβο, όπως έπαιζε και ο Αναστασίου, με τη διαφορά πως οι wingers ήταν σαφώς πιο γρήγοροι και τεχνίτες, από τους παίκτες που χρησιμοποιούσε ο «Ολλανδός».  Με κορυφή στο ρόμβο τον τεχνίτη Βιγιαφάνιες και δίδυμο Μπεργκ-Λέτο, ο Στραματσόνι φαίνεται να βρίσκει το σχήμα, αλλά και τα πρόσωπα, που θα μπορέσουν να αλλάξουν την εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο, αλλά και να ομορφύνουν το παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Εκεί θέλει ενίσχυση

Μπορεί μεσοεπιθετικά και στο κέντρο της άμυνας, οι «πράσινοι» να έχουν γερές βάσεις στις οποίες μπορούν να πατήσουν και του χρόνου, οι νευραλγικές θέσεις των αμυντικών μέσων και των ακραίων αμυντικών, μοιάζουν «ορφανές».

«Εξάρι» περιωπής δεν υπάρχει, από αριστερά αναμένεται να αποκτηθεί ένας μπακ, ο οποίος θα προορίζεται για βασικός, ενώ ο Μέστο, δεν θα μπορέσει να βγάλει τη σεζόν, χωρίς έναν ικανό αντικαταστάτη.

Ο Ζέκα-όσον αφορά το κέντρο- δεν μπορεί να τρέχει για τρεις μονίμως και ως εκ τούτου, οι «πράσινοι» το ερχόμενο καλοκαίρι πρέπει να κάνουν λίγες και καλές κινήσεις.

Αμυντικό χαφ που να «δαγκώνει»

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, μπορεί να έχει κουράσει, αλλά αποτελεί πραγματικό γεγονός. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται, όχι ένα, αλλά δύο αμυντικά χαφ υψηλού επιπέδου.

Το 4-4-2 δεν χρειάζεται δεύτερο «εξάρι», εντούτοις ο Παναθηναϊκός θα είναι αναγκασμένος να παίξει έτσι, διότι δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς, πως θα έχει και Ευρώπη. Συνεπώς, ένα σχήμα με δύο αμυντικά χαφ που να μπορούν παράλληλα να δημιουργήσουν, έτσι ώστε η μεσοεπιθετική χημεία να μην αλλοιώνεται, γεγονός που σημαίνει, πως οι κινήσεις σε αύτη τη θέση πρέπει να είναι δύο, κάτι που προς το παρόν επιβεβαιώνεται και από το ρεπορτάζ.

Δύο ακραίοι μπακ, με βασικό το αριστερό

Η πιθανή παραμονή του Πράνιτς, το μόνο που μπορεί να καταφέρει, είναι η ακόμα μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης προπονητή-κόσμου και ενδεχομένως διοίκησης.

Ένα καλό αριστερό μπακ σε καλή ηλικία και με παραστάσεις, με μπακ-απ τον Νάνο, φαντάζει ένα καλό σενάριο για τον Παναθηναϊκό, με τον δανεισμό του Χουχούμη-σε αυτή την περίπτωση-να μην αποφεύγεται.

Στα δεξιά, χρειάζεται ένας ακόμα παίκτης, όχι ακριβός (στα αριστερά πρέπει να δοθούν καλά λεφτά, είναι δεδομένο αυτό), αλλά ποδοσφαιριστής value for money, που λένε… Ο Μαρινάκης, δε φαίνεται να μπορεί να βοηθήσει και εκτός απροόπτου θα αποτελέσει παρελθόν.

Επιθετικός, back up του Μπεργκ

Μία ακόμα θέση που χρειάζεται ενίσχυση ο Παναθηναϊκός, είναι αυτή της επίθεσης. Το προφίλ του ποδοσφαιριστή που ψάχνουν στο «τριφύλλι», δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο, ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το «εννιάρι» που θα πάρει ο Παναθηναϊκός θα είναι περιοχής, γκολτζής και όχι περιφερειακός.

Και αυτό διότι, πλην Μπεργκ, τέτοιος παίκτης δεν υπάρχει (ο Πέτριτς αποχωρεί, σταματάει το ποδόσφαιρο), με τους Λέτο, Μαμούτε και Καλτσά να μπορούν να υποστηρίξουν το σχήμα με δύο φορ.

Λίγες κινήσεις, στόχος η χημεία και το ξεκαθάρισμα ρόλων

Στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν, είναι λίγες και αυτό διότι το ρόστερ έχει ήδη μεγαλώσει πολύ.

Η καλή προετοιμασία θα παίξει σημαίνοντα ρόλο, αφού το «πάντρεμα» των ποδοσφαιριστών και η ομοιογένεια, θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά.

Το φόρτωμα των άκρων, αλλά και του κέντρου γενικότερα, αποτελεί γρίφο, με τον Στραματσόνι να καλείται-ήδη από τώρα, πόσο μάλλον το καλοκαίρι-να αποφασίσει ποιοι θα είναι αυτοί στους οποίους θα στηριχθεί.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον, σε ένα καλοκαίρι, κομβικό για τον Παναθηναϊκό, όπου η επιτυχία με την αποτυχία, να χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή, με την τύχη και τις συγκυρίες να παίζουν το δικό τους ρόλο.

⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

Ακολούθησε το στο Google News
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
“Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν

“Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν

Η προσπάθεια για Ουναΐ και η επιθυμία του Βαγιαννίδη

Η προσπάθεια για Ουναΐ και η επιθυμία του Βαγιαννίδη

Ήρθε το PANATHINAIKOS24 VIBER COMMUNITY

Ήρθε το PANATHINAIKOS24 VIBER COMMUNITY

Ο λόγος που τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση

Ο λόγος που τρώμε μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση

Ολυμπιακός vs Euroleague: Όταν τα views δεν βγαίνουν… με «μαγειρέματα»

Ολυμπιακός vs Euroleague: Όταν τα views δεν βγαίνουν… με «μαγειρέματα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νέο TikTok για την οδική ασφάλεια – «Oδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νέο TikTok για την οδική ασφάλεια – «Oδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί, ποτέ»

«Μουτράκια» του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα για τα… social media!

«Μουτράκια» του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα για τα… social media!

Στις 19:00 το Αγιο Φως στο «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στις 19:00 το Αγιο Φως στο «Ελ. Βενιζέλος» – Πώς θα μεταφερθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα

Διευθυντής Ερυθρού Αστέρα: «Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο»!

Διευθυντής Ερυθρού Αστέρα: «Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο»!

Άλλαξαν οι αποδόσεις: Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας

Άλλαξαν οι αποδόσεις: Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: Πρόταση-μαμούθ στον Παναθηναϊκό από την Κίνα για τουρνουά το 2026!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: Πρόταση-μαμούθ στον Παναθηναϊκό από την Κίνα για τουρνουά το 2026!

Τι ισχύει φέτος για τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς

Τι ισχύει φέτος για τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς

ΤΡΟΜΕΡΟΣ Ναν: «Ο Σπανούλης είναι ο τυχερός που αποσύρθηκε – Δάκρυσα για τον Λεσόρ»

ΤΡΟΜΕΡΟΣ Ναν: «Ο Σπανούλης είναι ο τυχερός που αποσύρθηκε – Δάκρυσα για τον Λεσόρ»

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με το κινητό τηλέφωνο δίπλα στο κομοδίνο σας

Γιατί δεν πρέπει να κοιμάστε με το κινητό τηλέφωνο δίπλα στο κομοδίνο σας

Συνάντηση κορυφής στο ΟΑΚΑ: Στην προπόνηση του επτάστερου ο Γιώργος Καραγκούνης

Συνάντηση κορυφής στο ΟΑΚΑ: Στην προπόνηση του επτάστερου ο Γιώργος Καραγκούνης

Ιστορική συμφωνία Παναθηναϊκού AKTOR – COSMOTE:  Έπεσαν υπογραφές, αλλάζει όνομα το ΟΑΚΑ

Ιστορική συμφωνία Παναθηναϊκού AKTOR – COSMOTE: Έπεσαν υπογραφές, αλλάζει όνομα το ΟΑΚΑ

Δεσύλλας: Τα καθοριστικά εκτός έδρας ματς και η αναγκαία αναβάθμιση για την επόμενη σεζόν

Δεσύλλας: Τα καθοριστικά εκτός έδρας ματς και η αναγκαία αναβάθμιση για την επόμενη σεζόν

Ονόματα- έκπληξη, σπάνια πέφτουν έξω: Ποιον βλέπουν οι στοιχηματικές επόμενο πρωθυπουργό μετά τον Μητσοτάκη

Ονόματα- έκπληξη, σπάνια πέφτουν έξω: Ποιον βλέπουν οι στοιχηματικές επόμενο πρωθυπουργό μετά τον Μητσοτάκη

Διευθυντής Ερυθρού Αστέρα: «Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί την Αθήνα και την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο»

Διευθυντής Ερυθρού Αστέρα: «Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπεί την Αθήνα και την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο»

“Ο Παναθηναϊκός δεν πουλάει Ιωαννίδη, Βαγιαννίδη με 30 εκατ. ευρω”!

“Ο Παναθηναϊκός δεν πουλάει Ιωαννίδη, Βαγιαννίδη με 30 εκατ. ευρω”!

FOLLOW
ΚΛΕΙΣΙΜΟ