ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Διονύσης Δεσύλλας

Οι πληγές που επιβάλλεται να κλείσουν, η πρόοδος που δεν πρέπει να πάει χαμένη και η αναγκαία ενίσχυση

Ο Διονύσης Δεσύλλας καταγράφει τους αριθμούς του χθεσινού ντέρμπι, εξηγεί τους λόγους της ήττας του Παναθηναϊκού από την ΑΕΚ και στέκεται στη συνέχεια με στόχο την ακόμη περισσότερη βελτίωση, που θα συνδυαστεί- επιτέλους- με ουσία.

Οι πληγές που επιβάλλεται να κλείσουν, η πρόοδος που δεν πρέπει να πάει χαμένη και η αναγκαία ενίσχυση

*Από χθες το βράδυ ειδικοί και μη ειδικοί του ποδοσφαίρου ψάχνουν να βρουν πως στο καλό γίνεται ο Παναθηναϊκός να γνώρισε την ήττα από την ΑΕΚ στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Οι πράσινοι ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο παιχνίδι, σε τακτικό επίπεδο κέρδισαν κατά κράτος τον αντίπαλο, αλλά στο ποδόσφαρο μετράει η ουσία και η συγκέντρωση στο 100% από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είναι… μπάσκετ, όπου οι αριθμοί θα λένε και την αλήθεια. Οι πράσινοι πλήρωσαν ξανά τα γνωστά τους προβλήματα, που δεν είναι άλλα από την αφέλεια, αλλά και από τη δυσκολία στο να σκοράρουν απέναντι σε κλειστές άμυνες.

*Το πρώτο δίλεπτο ήταν και το καταστροφικό. Για μια ακόμη φορά φέτος, η ομάδα βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στην πρώτη επίσκεψη αντιπάλου στα καρέ της και από δικά της απανωτά λάθη! Λάθος, αρχικά, από τον Κώτσιρα, κακό τρανζίσιον, αλλά και μια τεράστια τρύπα στο κέντρο της άμυνας για να βρεθεί ο Σιμάνσκι και να σοκάρει από νωρίς το “τριφύλλι”, βάζοντάς του δύσκολα.

*Από το 20′ και μετά, όταν ο Παναθηναϊκός άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι, τα πάντα άλλαξαν. Οχι, όμως, σε όλα. Το σκορ έμεινε ίδιο, αφού παρά το γεγονός ότι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πραγματοποίησε μια από τις καλύτερές της εμφανίσεις σε ντέρμπι, δεν μπορούσε με τίποτα να βρει δίχτυα και να φύγει όχι απλώς με τον βαθμό από το ΟΑΚΑ, αλλά με μια μεγάλη ανατροπή και νίκη. Τέτοια ήταν η εικόνα χθες.

*Το εντυπωσιακό και παράλληλα οξύμωρο είναι ότι αν ρίξει κανείς μια ματιά στη στατιστική, θα διαπιστώσει ότι ο Παναθηναϊκός υπερείχε σε όλους τους τομείς. Δεν είχε, όμως, το γκολ, κάτι που πέτυχε η ΑΕΚ, με αποτέλεσμα το τριφύλλι να χάσει ένα ντέρμπι εξαιτίας των λαθών του στο πρώτο δίλεπτο.

*Έχουμε και λέμε…Ευκαιρίες (xgoals), 2.85 ο Παναθηναϊκός, μόλις 1,08 η ΑΕΚ. Κατοχή μπάλας στο 64% για τον Παναθηναϊκό, έναντι 36% της ΑΕΚ. Ακρίβεια στις πάσες 90% για το “τριφύλλι”, 76% για την “Ενωση”. Μάλιστα, οι πράσινοι είχαν 80% επιτυχία στις πρωθημένες μπαλιές, δείχνοντας ξεκάθαρα τις επιθετικές τους τάσεις, αλλά και την καλή ανάπτυξη, τη στιγμή που ο αντίπαλός τους είχε μόλις 59% και με λιγότερες προσπάθειες για πάσες προς το δεύτερο μισό του γηπέδου. Οι μακρινές μεταβιβάσεις είναι λιγότερες για τους πράσινους, κάτι που δείχνει ότι έπαιξε περισσότερο στρωτό ποδόσφαιρο με ορθή ανάπτυξη και δεν κατέφυγε σε ανούσια γεμίσματα. Εκεί που υπερείχαν, ελάχιστα, οι γηπεδούχοι ήταν στις κερδισμένες μονομαχίες.

*Η ουσία είναι αυτή που μετράει. Μια ουσία που την είχε η ΑΕΚ, όχι, όμως, και ο Παναθηναϊκός. Ένας Παναθηναϊκός που δείχνει να προοδεύει πολύ στο πως αναπτύσσεται, πως αντιμετωπίζει τα παιχνίδια και τι τακτική προσέγγιση έχει. Με επιθετικές βλέψεις, με σωστή ανάπτυξη και υπομονή στο παιχνίδι του. Αναμφίβολα, η πρόοδος αυτή οφείλεται ξεκάθαρα στη δουλειά που γίνεται από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το επιτελείο του. Υπάρχουν, φυσικά, ακόμα άλυτα προβλήματα, όπως η συγκέντρωση στο μάξιμουμ, η ευκολία με την οποία ο αντίπαλος σκοράρει με το που θα φτάσει κοντά στην περιοχή, αλλά και η δυσκολία στη διάσπαση κλειστής άμυνας. Χθες, μετά τις κραυγαλέες ευκαιρίες με κυριότερη αυτή του Αϊτόρ, ο Παναθηναϊκός από το 57′ και μετά δεν έκανε φάση, παρά την απόλυτη κυριαρχία του.

*Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προβληματίζεται και καλείται πέρα από το να βελτιώνει σε τακτικό επίπεδο την ομάδα, να διορθώσει και αυτά τα κακώς κείμενα. Οι μεταγραφές 2-3 ακόμη ποιοιτικών παικτών με προσωπικότητα είναι επιβεβλημένες, όπως και η άμεση επιστροφή του Σένκεφελντ στους στόπερ για να πάρει τη θέση του Σάρλια, ο οποίος είναι για 3η ή 4η επιλογή και όχι για βασικός.

*Να έχουμε εμπιστοσύνη στον Ιβάν. Είναι καλός, σοβαρός προπονητής και δείχνει δουλειά σε μια ομάδα που πέρυσι έπαιζε κάτι από ποδόσφαιρο και τώρα προσπαθεί να προοδεύει και ταυτόχρονα να μαζεύει βαθμούς. Δεν είναι εύκολα όλα αυτά. Θα γίνουν και λάθη, όπως έχουν γίνει. Θυμηθείτε το περσινό ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 1-1 και κάντε τη σύγκριση με το φετινό. Πέρυσι, το τριφύλλι πήρε βαθμό, έχοντας ένα κάκιστο ματς. Φέτος, υπερείχε σχεδόν σε όλους τους τομείς και έφυγε δίχως βαθμό, παραμένοντας, ταυτόχρονα, χωρίς νίκη σε ντέρμπι.

*Θα βελτιωθεί περισσότερο ο Παναθηναϊκός. Θα βάλει τις βάσεις, διότι έχει έναν εξαιρετικό προπονητή και ένα επιτελείο που δουλεύει καθημερινά με τους παίκτες με στόχο να τους βελτιώνει. Είπαμε, όμως: Μόνο αυτά δεν αρκούν. Οι καλές κινήσεις τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με κάποιες αποχωρήσεις είναι επιβεβλημένες. Στην ομάδα απαιτείται ακόμη περισσότερη ποιότητα και προσωπικότητα για να παίρνει και περισσότερα από τα παιχνίδια. Η βαθμολογική συγκομιδή και η 6η θέση δεν είναι καθόλου καλή, αλλά υπάρχει δρόμος μπροστά. Οι διαφορές είναι μικρές, ωστόσο μια μεγάλη ευκαιρία για άλμα στην 3η θέση χάθηκε χθες.

Υ.Γ: Ο Βιγιαφάνιες ήταν ξανά ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού χθες, βγάζοντας ποιότητα, αλλά και πάθος. Για τέταρτο σερί ματς ο Αργεντινός άσος δείχνει ότι έχει πάρει το μήνυμα και απαντάει, όπως πρέπει, δηλαδή στο γήπεδο. Κόντρα στο ρεύμα, θα τονίσω ότι οι Παλάσιος και Αϊτόρ είχαν καλή εμφάνιση. Καλές επαφές, ενέργειες, αναστάτωσαν τους αμυντικούς τη ΑΕΚ. Ήταν, όμως, και οι μοιραίοι με τεράστιες χαμένες ευκαιρίες, με κυριότερη αυτή του Ισπανού άσου, όταν από εκατοστά κατάφερε να στείλει την μπάλα στο δοκάρι.

ΥΓ2: Ακολουθούν παιχνίδια στα οποία οι νίκες είναι υποχρεωτικές. Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, ΠΑΣ Γιάννινα, Άρης, ενώ στο ενδιάμεσο των δυο τελευταίων αναμετρήσεων είναι και η αναμέτρηση Κυπέλλου με τον Βόλο. Σε όλα αυτά τα ματς, το τριφύλλι πρέπει πάση θυσία να πάρει τρίποντα, μα και πρόκριση στην επόμενη φάση.

ΥΓ3: Παίκτες για ποιοτική αναβάθμιση, περισσότερες καλές λύσεις και προσωπικότητα στην ομάδα υπάρχουν. Το θέμα είναι η σωστή προεργασία και το ψάξιμο.

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ