Τσελέντης και Παπαδόπουλος ζητούν χρόνο για να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό – Ανάστατοι οι κάτοικοι της Εύβοιας
Σε «εξίσωση» χωρίς απάντηση εξελίσσεται η υπόθεση των σεισμών με επίκεντρο την Εύβοια που «ταρακούνησαν» την Αττική και το πρωί και το βράδυ της Τρίτης την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής όπου έχουν καταγραφεί τα επίκεντρα των δονήσεων μεγέθους έως 5 Ρίχτερ ζουν τη δική τους αγωνία καθώς δεν είχαν συνηθίσει σε τέτοια φυσικά φαινόμενα.
Άλυτο πρόβλημα το άγνωστο ρήγμα που έφερε τον «χορό» των Ρίχτερ στην Εύβοια
Παράλληλα προβληματισμένοι είναι και οι κάτοικοι της Αττικής δεδομένου ότι οι μεγαλύτεροι σε ένταση σεισμοί του προηγούμενου 24ωρου έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε αρκετές περιοχές του λεκανοπεδίου, την ώρα που «άνοιξε» ξανά η συζήτηση για τη σεισμική ενέργεια που έχει συγκεντρωθεί στο ρήγμα των Αλκυονίδων.
Δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός
Βασική συνισταμένη των σεισμολόγων Άκη Τσελέντη και Γεράσιμου Παπαδόπουλου που τοποθετήθηκαν το πρωί της Τετάρτης είναι ότι μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμα αν ακόμα και αυτή η δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός.
Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, στον ΑΝΤ1, η σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια είχε αρχίσει να εκδηλώνεται στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο αντισεισμικές περιοχές της χώρας.
«Η δικιά μου εκτίμηση είναι πως πρέπει για τις επόμενες μέρες οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια, ιδίως αυτά που έχουν κάποιες ρωγμές» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά, δε, το δυναμικό αυτής της περιοχής είπε ότι «είναι σπάνιο να είναι πάνω από τα 5 ρίχτερ. Με τις νέες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε 2-3 ημέρες για να ξέρουμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Οι μετασεισμοί ωστόσο δείχνουν πως το ρήγμα είναι μικρό».
Στο ίδιος μήκος κύματος όσον αφορά το ερώτημα «ποιος είναι ο κύριος σεισμός;» στην Εύβοια βρέθηκε και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook.
Ο ίδιος χαρακήρισε «βιαστική και επιπόλαιη» την εκτίμηση που διατυπώθηκε για τον πρωινό σεισμό της Τρίτης ότι ήταν ο κύριος τονίζοντας ότι «χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων».
Συνοψίζοντας τα δεδομένα έγραψε χαρακτηριστικά:
1. Βιαστική και επιπόλαιη χθες η άποψη ότι ο χθεσινός 4,7 ήταν πιθανώς ο κύριος. Προσωπικά ήμουν πολύ επιφυλακτικός. 2. Ούτε γνωρίζουμε αν ο βραδινός σεισμός μεγέθους 5,0 είναι ο κύριος. Χρειάζεται προσεκτική εξέταση και συνεκτίμηση πολλών στοιχείων. Συνεπώς, χρειαζόμαστε χρόνο. 3. Όποιος άνοιξε χθες δημόσια συζήτηση για τις Αλκυονίδες να την κλείσει αμέσως. Ούτε σοβαρά στοιχεία έχουμε αλλά ούτε επιτρέπεται να το συζητάμε δημόσια τη στιγμή που είναι σε πλήρη διέγερση η Εύβοια.
Ευθύμιος Λέκκας
Για τα δεδομένα που υπάρχουν όσον αφορά το άγνωστο μέχρι το πρωί της Τρίτης ρήγμα από το οποίο δημιουργήθηκαν οι σεισμοί στην Εύβοια, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, είπε στο MEGA, ότι «στην ξηρά δεν είναι εμφανείς κάποιες ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες, να μας προβληματίζουν ότι μπορεί να έχουμε μία σεισμική δραστηριότητα και από εκεί. Το θετικό σε αυτή την περιοχή είναι ότι το υπόβαθρο που καταγράφει, είναι βραχώδεις κυματισμοί, είναι οι πλάκες της Καρύστου, είναι τα μάρμαρα, που δεν ενισχύουν την σεισμική δραστηριότητα και οι εντάσεις».
Στην ερώτηση, δε, τι είναι αυτό που προβληματίζει τους σεισμολόγους απάντησε ότι «πρέπει να επιτηρήσουμε αυστηρά την περιοχή, πρέπει να δούμε κάποια μέτρα που θα εφαρμοστούν για να μην υπάρχουν επιπτώσεις εάν εκδηλωθεί και ένας νέος μεγαλύτερος σεισμός. Η περιοχή δεν έχει σεισμικό δυναμικό για να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».
«Πρόκειται για ένα άγνωστο τυφλό ρήγμα που δε βγαίνει στην επιφάνεια. Στον θαλάσσιο χώρο έχουμε ρήγματα που δικαιολογούν τις σεισμικές δραστηριότητες» κατέληξε για το ρήγμα ο Ευθύμιος Λέκκας
Γιατί «κουνήθηκε» η Αθήνα
Ο Άκης Τσελέντης εξήγησε το πρωί της Τετάρτης και γιατί από τους σεισμούς που σημειώθηκαν σε θαλάσσσιο χώρο στην Εύβοια ταρακουνήθηκε και η Αττική τόσο το πρωί όσο και το βράδυ της Τρίτης, όταν, δηλαδή, σημειώθηκαν οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος σεισμοί.
Δείχνοντας τον χάρτη με το πλήθος των σεισμών πέριξ εκείνου των 5 Ρίχτερ, ο Άκης Τσελέντης εξήγησε ότι «όπως δείχνει και το κόκκινο βέλος, η κατεύθυνση της ενέργειας ήταν προς την Αθήνα, γι’ αυτό έγινε αισθητή ιδιαίτερα η δόνηση στην Αττική».
Όσον αφορά, δε, το πλήθος των μετασεισμών ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είπε ότι «μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ το βράδυ, έχουν καταγραφεί πάνω από 85 μετασεισμοί. Πιστεύω μετά την εξέλιξη αυτή ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός. Αφήνω βέβαια πάντα μια πιθανότητα».
Οι κάτοικοι στην Εύβοια
Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στη Εύβοια δηλώνουν ανήσυχοι και βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα για το ενδεχόμενο νέων ισχυρότερων σεισμών με αρκετούς ιδιοκτήτες σπιτιών που υπέστησαν ρωγμές από τον πρώτο σεισμό να τα έχουν εγκαταλείψει.
Η συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγεται η είσοδος σε πετρόκτιστα ακίνητα σε Ζάρακες αλλά και στις γύρω περιοχές με τα σχολεία να είναι σήμερα κλειστά στους δήμους Κύμης, Αλιβερίου και Καρύστου.
Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών στην περιοχή κάνουν αυτοψία σε σπίτια, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές.
Πηγές: ΕΡΤ/ MegaTv/ ΑΝΤ1 Ελλάδος/ skai.gr/ Πρώτο Θέμα