Επικαιρότητα

«Το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί» – Πώς εξηγεί ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης τον θάνατό του Βασίλη Τόπαλου

«Το παιδί θα μπορούσε να είχε σωθεί» – Πώς εξηγεί ο ιατροδικαστής Γαλεντέρης τον θάνατό του Βασίλη Τόπαλου

Στον τραγικό θάνατο του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης ο οποίος έδωσε περισσότερα στοιχεία για το θανάσιμο τραύμα στην αθλητή.

Παράλληλα ο ίδιος εξήγησε ότι η ζωή του ανήλικου ενδεχομένως να μπορούσε να σωθεί.

Μιλώντας στο OPEN, ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι σύμφωνα με το ιστορικό προκύπτει ότι το επεισόδιο που είχε στις τουαλέτες ο Βασίλης Τόπαλος «δεν ήταν λιποθυμία, αλλά κατάρρευση» και ότι πρόκειται για το «τελευταίο στάδιο».

Πριν την πτώση στην τουαλέτα δημιουργήθηκε το αιμάτωμα

Ο ιατροδικαστής είπε ότι από τη νευροχειρουργική επέμβαση που υποβλήθηκε προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα «δηλαδή μία συλλογή αίματος μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου» τονίζοντας ότι για να δημιουργηθεί και να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα χρειάζεται κάποιο χρόνο.

«Ο νεαρός αθλητής στην τουαλέτα καταρρέει, συνεπώς είναι στο τελικό στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος, οπότε υποχρεωτικά θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα άρχισε να δημιουργείται ώρα πριν». Σημείωσε δηλαδή ότι η αιτία θα πρέπει να μετακινηθεί πριν τη λιποθυμία του 16χρονου.

«Τέλος ο Αλμέιδα από την ΑΕΚ –  Αυτός αναλαμβάνει»
POPULAR NOW «Τέλος ο Αλμέιδα από την ΑΕΚ – Αυτός αναλαμβάνει»

Σε ερώτημα για αν το αιμάτωμα θα μπορούσε να προκληθεί ώρες ή και ημέρες πριν την κατάρρευση ο ιατροδικαστής είπε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις «η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος στον οποίο εξελίσσονται εξαρτάται από το τραύμα του αγγείου. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο γρήγορα οργανώνεται η συλλογή».

Αναφορικά με τον χρόνο στον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μία τέτοιου είδους αιμορραγία για να χαρακτηριστεί οξύ αιμάτωμα ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι είναι οι τέσσερις ημέρες. «Αυτές τις τέσσερις ημέρες θα πρέπει να έχουμε συμπτωματολογία», επεσήμανε ο ίδιος λέγοντας επίσης ότι σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, συμπτώματα δεν υπήρχαν, εξηγώντας με αυτό τον τρόπο ότι η πτώση του αθλητή στην τουαλέτα δεν ευθύνεται για τον θάνατό του.

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι το χτύπημα που προκάλεσε την αιμορραγία εντοπίζεται την ίδια ημέρα, δηλαδή στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης.

Ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί

Ο ιατροδικαστής μάλιστα εξήγησε ότι ο Βασίλης Τόπαλος θα μπορούσε να είχε σωθεί. «Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και μία νοσήλια με στενή παρακολούθηση», είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η αιμορραγία ήταν πάρα πολύ έντονη, εκτεταμένη και είχε επιπλοκές, σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κινήσεις έγιναν αρκετά γρήγορα με το ασθενοφόρο να φθάνει άμεσα και το παιδί να μπαίνει γρήγορα στο χειρουργείο. «Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται τη στιγμή της κατάρρευσης, εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση ανακαλύφθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα».

Τα τρία μεγάλα ερωτήματα των αρχών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση και τα οποία ερευνούν οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους:

Ο άτυχος Βασίλης είχε κάνει σπάρινγκ πριν καταρρεύσει; Αυτόπτης μάρτυρας o oποίος κλήθηκε σήμερα και κατέθεσε στην Ασφάλεια, μιλώντας αποκλειστικά στο Star αποκαλύπτει: «Δεν κάναμε σπάρινγκ, κάναμε στοχάκια. Προπόνηση. Τελείωσε η προπόνηση και πήγε στην τουαλέτα, μάλλον για να κάνει εμετό, δε φαινόταν καλά, γύρισε να ρίξει νερό στο πρόσωπο του και χτύπησε στον νεροχύτη. Ήταν σοκαριστικό».

Όλες οι καταθέσεις που έχει μέχρι και αυτήν την ώρα στα χέρια της η Ασφάλεια μιλούν για «έντονη και απαιτητική προπόνηση».

Ο Βασίλης εκείνη την ημέρα προπονούνταν με ακόμα τρεις αθλητές. Ωστόσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη και συνεχώς καλούνται πρόσωπα. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν το παιδί έπαιρνε κάποια ουσία ή φάρμακο.

Η Ασφάλεια δίνει μεγάλη σημασία στην τοξικολογική εξέταση την οποία αναμένει όπως και στις εξετάσεις που έκανε ο 16χρονος όταν πήγε στο νοσοκομείο. Το τρίτο ερώτημα είναι αν ο Βασίλης Τόπαλος εκείνη την ημέρα φορούσε κάσκα. Είχε λάβει μέτρα προστασίας στο γυμναστήριο;

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στον Ταύρο τονίζει: «πάντα φοράμε κάσκες, πάντα φοράμε γάντια. Σφύριξα το ταϊμ, συνέχισε να γίνεται η προπόνηση κι εκεί άκουσα τις φωνές ενός αθλητή απο το γυμναστήριο ο οποίος μας φώναξε και βγήκα κατευθείαν έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου. Είδα τον πατέρα του, τον κύριο Δημήτρη να τον κρατάει στα χέρια του. Τον έπιασα, του έριξα λίγο νερό γιατί δεν είχα καταλάβει τι συνέβη».

Πηγή: ethnos.gr

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο