Μπάσκετ

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή για τον Βεζένκοφ…

Τα δεδομένα αυτή την στιγμή για τον Βεζένκοφ…

Η μισή Ευρώπη κρέμεται από τα χείλη του...

Πέρσι, τέτοια εποχή, ο Ολυμπιακός κρέμονταν από τα χείλη του. Περίμενε την απόφαση του MVP της Euroleague, αν θα κάνει το μεγάλο άλμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ή αν θα «δέσει» για πάντα στο λιμάνι.

Ένα χρόνο μετά, όλη η Ευρώπη κρέμεται από τα χείλη του. Διότι, αν ο Σάσα Βεζένκοφ καταφέρει να απεμπλακεί από το όνειρο που έγινε… εφιάλτης, τότε ένα σωρό ομάδες θα στρώσουν ένα χαλί εκατομμυρίων στα πόδια του.

Διότι, είναι ένας παίκτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην αγορά.

Πήρε το… μήνυμα

Το νέο πολυετές συμβόλαιο που πρόσφεραν οι Σακραμέντο Κινγκς στον Μάικ Μπράουν ήταν ουσιαστικά το μήνυμα, πως ο Βούλγαρος φόργουορντ δεν έχει μέλλον στην ομάδα.

Κατέθεσε ένσταση ο Παναθηναϊκός για τη φάση με το αντιαθλητικό του Ναν
POPULAR NOW Κατέθεσε ένσταση ο Παναθηναϊκός για τη φάση με το αντιαθλητικό του Ναν

Ο Αμερικανός κόουτς δεν πίστεψε ποτέ στον Βεζένκοφ, δεν του έδωσε ποτέ πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν πείστηκε ποτέ από τις ικανότητες του.

Ο Σάσα πήρε ελάχιστες ευκαιρίες, ο ρόλος του ήταν εξαιρετικά περιορισμένος. Ένας παίκτης που είχε μάθει να είναι πρωταγωνιστής και να παίρνει πολλά λεπτά συμμετοχής ήταν αδύνατον να προσαρμοστεί σε ένα τέτοιο νέο περιβάλλον, παίζοντας 5 και 10 λεπτά.

Αμέσως μετά την υπογραφή του νέου συμβολαίου με τον Μάικ Μπράουν, ο Βεζένκοφ έκανε το μόνο που μπορούσε. Εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του για trade, τονίζοντας ότι δεν θέλει να συνεχίσει την νέα χρονιά στο Σακραμέντο. Από εκεί και μετά, τα πράγματα παύουν να είναι στα χέρια του.

Το… αγκάθι του συμβολαίου

Να υπενθυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Βεζένκοφ υπέγραψε συμβόλαιο για 2+1 έτη αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον τρίτο χρόνο να αποτελεί επιλογή της ομάδας.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;

Πως δεν γίνεται αυτή τη στιγμή δεν μείνει ελεύθερος, δεν προκύπτει από κάπου ότι οι Κινγκς είναι διατεθειμένοι να κάνουν buy-out, να τον αποζημιώσουν δηλαδή για να «λύσουν» το συμβόλαιο του.

Τι θα προσπαθήσει να κάνει το Σακραμέντο;

Να βρει είτε μία ομάδα που θα θέλει να ξεφορτώσει χώρο στο salary cup της είτε κάποια που μπορεί να προσφέρει κάποιο draft pick, ώστε να ανταλλάξει τον Βούλγαρο φόργουορντ.

Με άλλα λόγια, το Σακραμέντο θέλει οπωσδήποτε κάποια ανταλλάγματα, δεν είναι διατεθειμένο να χάσει τον Βεζένκοφ για το… τίποτα. Έτσι λειτουργεί το ΝΒΑ.

Υπομονή

Αν λοιπόν ο Βεζένκοφ γίνει κάποιο trade, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν. Διότι από εκεί και μετά θα μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ευρώπη ή όχι.

Άλλο σενάριο προκύπτει αν η ομάδα που θα μετακομίσει τον υπολογίζει για ενεργό ρόλο και άλλο σενάριο αν θέλει να εξαγοράσει το συμβόλαιο του, ώστε να ανοίξει χώρο στο salary cup.

Αυτή όμως είναι μία εξέλιξη που θα μπορεί να ξεκαθαρίσει εκεί κατά τα Χριστούγεννα. Είναι εξαιρετικά απίθανο και πολύπλοκο να προκύψει κάποια άλλη εξέλιξη νωρίτερα.

Θα πρέπει να προκύψει κάποιο απίθανο σενάριο (π.χ. ο Βεζένκοφ να αποζημιώσει προσωπικά τους Κινγκς για να λύσει το συμβόλαιο του) ή κάποια πρακτική που δεν συνηθίζεται, ώστε να προκύψει κάποια άλλη λύση.

Χρυσά συμβόλαια

Το σίγουρο είναι ότι ο Βεζένκοφ έχει τις κεραίες του ανοιχτές, είναι δεδομένο ότι αν λύσει το θέμα του, τουλάχιστον τρεις top ομάδες της Euroleague μπορούν να του προσφέρουν πολυετές συμβόλαιο, με ετήσιες απολαβές άνω των 2, πιθανώς και των 3 εκατομμυρίων ευρώ, κι αυτό διότι τον Αύγουστο ο Βούλγαρος γίνεται 29 ετών, μπαίνει στα πιο γόνιμα, τα πιο ώριμα, τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας του.

Και είναι κρίμα να τα περνάει στους πάγκους ομάδων του ΝΒΑ, που δεν πιστεύουν στο ταλέντο του. Ένας τέτοιος παίκτης πρέπει να ανθίζει στα παρκέ και όχι να μαραζώνει, βλέποντας τους άλλους να παίζουν…

Πηγή: οutsidersbet.gr

🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ