Μπάσκετ

Ο φοβερός Σλούκας και τα πράσινα ρεκόρ!

Ο φοβερός Σλούκας και τα πράσινα ρεκόρ!

Ο Κώστας Σλούκας έκανε ένα ονειρεμένο, πρώτο ημίχρονο το οποίο τελείωσε έχοντας 25 πόντους και με αυτούς έφτασε σε νέο ρεκόρ καριέρας στη Stoiximan Basket League, μέσα από το Game 5 των τελικών.

Η καλύτερη επίδοση των προηγούμενων 265 αγώνων του στην κατηγορία, ήταν εκείνη των 23 πόντων στους οποίους έφτασε τρεις φορές με τον Ολυμπιακό, μία στη σεζόν 2021-22 (εκτός έδρας με την ΑΕΚ Betsson για την κανονική περίοδο) και δύο στη σεζόν 2022-23 (εντός έδρας με το Περιστέρι bwin για την κανονική περίοδο και εκτός έδρας στον 2ο ημιτελικό των playoffs με τον ΠΑΟΚ mateco).

 

Σημειώνοντας άλλους τέσσερις στο δεύτερο ημίχρονο και τελειώνοντας το παιχνίδι με 29, ο Θεσσαλονικιός γκαρντ «άγγιξε» και ένα ιστορικό ρεκόρ, αυτό της μεγαλύτερης επίδοσης σκοραρίσματος στην ιστορία των Game 5. Το κράτησε πάντως ο Ζάρκο Πάσπαλι που σημείωσε 30 πόντους στον αντίστοιχο αγώνα του 1994, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε τον ΠΑΟΚ mateco με 70-65.

 

Γίνεται το μεγάλο μπαμ!
POPULAR NOW Γίνεται το μεγάλο μπαμ!

Οι 29 πόντοι που «έγραψε» όμως ο Κώστας Σλούκας αποτελούν ισοφάριση της κορυφαίας επίδοσης από παίκτη του Παναθηναϊκού AKTOR στην ιστορία των τελικών. Τόσους είχε και ο Νίκος Οικονόμου στο Game 4 του 1996 (Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 79-74).

Ακόμη, οι 29 πόντοι του διεθνή γκαρντ είναι η κορυφαία επίδοση του φετινού Παναθηναϊκού AKTOR στη Stoiximan Basket League. Το σχετικό ρεκόρ κρατούσε από τη 13η αγωνιστική της κανονικής περιόδου και το εντός έδρας παιχνίδι με το Περιστέρι bwin, ο Τζέριαν Γκραντ με 26 πόντους.

Μέσα από το χθεσινό παιχνίδι εξάλλου, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού AKTOR έφτασε και σε ένα ακόμη milestone. Στο Game 4 έφτασε τις 500+ εύστοχες βολές καριέρας στη Stoiximan Basket League και στο Game 5 έγινε «500άρης» σε μία άλλη στατιστική κατηγορία, αυτή των συνολικών ριμπάουντ.

Μπήκε στη λίστα των παικτών του Παναθηναϊκού AKTOR που σημείωσαν τουλάχιστον μία επίδοση 20+ πόντων. Οι «πράσινοι» είχαν συνολικά επτά διαφορετικούς παίκτες με τέτοιες επιδόσεις, φτάνοντας στη 2η θέση της σχετικής λίστας την ΑΕΚ Betsson, πίσω μόνο από τον Απόλλωνα Carna που είχε οχτώ.

Ο Γκραντ «άγγιξε» το ρεκόρ διπόντων του Βράνκοβιτς

Ακόμη ως προς τα Game 5 σε ατομικό επίπεδο…

*Κοντά σε μία ιστορική επίδοση έφτασε και ο Τζέριαν Γκραντ. Ο Αμερικανός είχε 5/5 δίποντα αλλά δεν «έπιασε» την επίδοση των 6/6 που είχε στο Game 5 του 1995, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς.

*Ο Κέντρικ Ναν παρότι δεν ήταν εύστοχος, ήταν ένας από τους τέσσερις παίκτες των πρωταθλητών που έφτασε σε διψήφιο αριθμό πόντων. Εκτελώντας πάντως 10 φορές από το τρίποντο, σημείωσε τη μεγαλύτερη επίδοση αυτών των αγώνων. Η προηγούμενη ήταν εκείνη των εννιά τριπόντων που επιχείρησαν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο Game 5 του 2008 και ο Νίκος Παππάς σε εκείνο του 2017. Έχοντας εννιά άστοχα σουτ από την περίμετρο (1/9) εξάλλου, ισοφάρισε το αρνητικό ρεκόρ του φετινού Πρωταθλήματος. Σε αυτήν την επίδοση έφτασαν από δύο φορές ο Χάντερ Χέιλ, ο Βασίλης Τολιόπουλος και μία ο Κάμερον Ρέινολντς.

Ο Αμερικανός γκαρντ πάντως έγινε ο πρώτος στη φετινή Stoiximan Basket League που είχε 13 άστοχα σουτ εντός πεδιάς σε δύο διαφορετικά παιχνίδια. Μετά τα 9/22 του 2ου προημιτελικού με τον ΠΑΟΚ mateco, είχε χθες 4/17. Από 13 άστοχα σουτ σε ένα παιχνίδι τους είχαν ο Αϊζάια Μπρίσκοου του Αμαρουσίου (8η κανονικής περιόδου – 6/19), ο Τζάστιν Τίλμαν της ΑΕΚ Betsson (13η κανονικής περιόδου – 7/20), ο Ορλάντο Κόουλμαν του Απόλλωνα Carna (19η κανονικής περιόδου – 7/10), ο Βασίλης Τολιόπουλος του Άρη Midea (20ή κανονικής περιόδου – 7/20) και ο Έλβαρ Φρίντρικσον του ΠΑΟΚ mateco (5η play out – 4/17).

Μετά τα 39:03 του Game 3, ο Κέντρικ Ναν έκανε συμμετοχή 39:53 λεπτών που ήταν και η μεγαλύτερη αυτής της σειράς, μεταξύ όλων των παικτών. Για να βρούμε την προηγούμενη, μεγαλύτερη επίδοση παίκτη του Παναθηναϊκού AKTOR σε τελικό χωρίς παράταση, θα πρέπει να γυρίσουμε στον 4ο τελικό του 2007 όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν έχασε ούτε δευτερόλεπτο δράσης.

Ο Ναν πάντως έχοντας 5 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 κοψίματα και 2 λάθη, έγινε ο 3ος παίκτης του Παναθηναϊκού AKTOR στη σειρά των τελικών, που έφτασε σε επίδοση 7 στην «οικονομία» μετά τον Ματίας Λεσόρ στον 1ο και τον Τζέριαν Γκραντ στον 4ο.

Ακόμη για τους «πράσινους»…

*Ο Εργκίν Αταμάν έγινε ο 8ος προπονητής που πανηγύρισε τον τίτλο μέσα από σειρά πέντε αγώνων, ενώ στον αντίποδα ο Γιώργος Μπαρτζώκας βρέθηκε στη θέση του ηττημένου σε Game 5 για δεύτερη φορά, αφού είχε προηγηθεί εκείνη του 2014.

*Ο Παναθηναϊκός AKTOR εκτέλεσε με 45,16% στα δίποντα και είχε συνολικά 24 πόντους μέσα από τη ρακέτα του Ολυμπιακού στο Game 1. Στους τέσσερις τελικούς που ακολούθησαν όμως, είχε κατά σειρά…

Game 2: 65,71% και 44 πόντους μέσα από τη ρακέτα.

Game 3: 73,53% και 42 πόντους μέσα από τη ρακέτα.

Game 4: 64,86% και 40 πόντους μέσα από τη ρακέτα.

Game 5: 62,85% και 38 πόντους μέσα από τη ρακέτα.

Συνολικά στη σειρά εκτέλεσε με 62,42% στα δίποντα ενώ πριν από αυτήν είχε στο Πρωτάθλημα ποσοστό 57,7%. Πήρε κατά μέσο όρο 37,6 πόντους μέσα από τη ρακέτα ενώ πριν τη σειρά των τελικών είχε μέσο όρο 35,09.

*Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε για δεύτερο, συνεχόμενο παιχνίδι από το -11 (4-15 στο 3:45). Στο τέλος της σεζόν οι «πράσινοι» μέτρησαν πέντε από τις 13 επιστροφές από τους 11 ή και περισσότερους πόντους στη φετινή Stoiximan Basket League.

🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ

FOLLOW
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Απόρρητο