Μπάσκετ

Μόσχα, ερχόμαστε!

Μόσχα, ερχόμαστε!

Έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 73-72 στην παράταση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε ένα ΟΑΚΑ που "έβραζε" και τώρα πηγαίνει στη Ρωσία για να πάρει τη νίκη και την πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Μετά  από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός έκανε το come back στη σειρά και πλέον τώρα ταξιδεύει στη Μόσχα για την ολική επαναφορά και την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Μιλάνου.

Ματσιούλις με 15, Λάσμε 13 και Γκιστ με 12 πόντους ήταν οι κορυφαίοι για το τριφύλλι, ενώ ο Ούκιτς παραλίγο να αποβεί μοιραίος, καθώς στην κανονική διάρκεια, με δευτερόλεπτα να μένουν, ήταν άστοχος σε μια απ’ τις δύο βολές που εκτέλεσε.

Το μάτς

Με τους Διαμαντίδη, Ούκιτς, Φώτση, Ματσιούλις και Λάσμε ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός την αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ με τους “πράσινους” να έχουν το προβάδισμα με (7-4) στο 4′ και να ελέγχουν την άμυνά τους, καθώς πολύ δύσκολα δεχόντουσαν καλάθι.

Μάλιστα έμπαιναν και τα μακρινά σουτ και η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +9 (17-8) στο 7′, έχοντας μεγάλους πρωταγωνιστές τους Λάσμε και Ματσιούλις σε άμυνα και επίθεση.

Παναθηναϊκός: Μεγάλη χορηγική συμφωνία με κυπριακή εταιρεία
POPULAR NOW Παναθηναϊκός: Μεγάλη χορηγική συμφωνία με κυπριακή εταιρεία

Όμως οι Ρώσοι κατάφεραν να ροκανίσουν τη διαφορά και έτσι το δεκάλεπτο έληξε με το σκορ στο (21-16), καθώς στο τέλος σημείωσαν ορισμένα τυχερά καλάθια.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να κάνουν το παιχνίδι τους και έφεραν το ματς στα ίσα (21-21), καθώς έτρεξαν ένα 5-0. Όμως ο Γκιστ με καλάθι και φάουλ έδωσε εκ νέου τη πρωτοκαθεδρία στον Παναθηναϊκό και μάλιστα οι “πράσινοι” πήγαν πολύ γρήγορα στη γραμμή των ελευθέρων βολών.

Όμως στο 13′ η ΤΣΣΚΑ πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με (25-24), καθώς είχε βελτιώσει την επίθεση της και εκμεταλλεύτηκε τον κακό επιθετικό προσανατολισμό του “τριφυλλιού”. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι σε όλη την διάρκειά του, καθηλώνοντας του θεατές που κατέκλυσαν τις κερκίδες του κλειστού.

Ήταν χαρακτηριστικό ότι οι Ρώσοι, είχαν επιμέρους σκορ (13-7) στο 16′ και είχαν την ψυχολογία με το μέρους τους. Το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια, καθώς η ΤΣΣΚΑ είχε το μομέντουμ. Έτσι κατάφερε να ξεφύγει με +6 (38-32), καθώς ο Πάργκο είχε κάνει τεράστια ζημιά στην άμυνα των “πρασίνων”, που είχα πολλά επιπόλαια λάθη στα μετόπισθεν και σε συνδυασμό με την αφλογιστία του Παναθηναϊκού για πάνω από δύο λεπτά, η ομάδα του Μεσίνα είχε επιβάλει τον ρυθμό της.

Όμως ο Γκιστ είχε αναλάβει δράση και με προσωπικούς του πόντους, έφερε τη διαφορά στον πόντο (38-37) και αυτό ήταν το σκορ του ημιχρόνου.

Ο Βοροντσέβιτς με τρίποντο έδωσε αέρα 4 πόντων (41-37) και η ΤΣΣΚΑ κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ, καθώς έδειχνε να έχει τον έλεγχο και μάλιστα να ξεφεύγει και με +6. Όμως το “πληγωμένο θηρίο” που ακούει στο όνομα Παναθηναϊκός, ξύπνησε και με ένα επιμέρους 9-0 μέσα σε ένα λεπτό, πήρε το προβάδισμα με (46-43) στο 25′.

Παρόλα αυτά η νευρικότητα των παικτών του Αλβέρτη έδωσε την ευκαιρία στους Ρώσους να πάρουν ξανά την πρωτοκαθεδρία με (47-46) και να αγχώσει το “τριφύλλι”.

Οι “πράσινοι” όμως είχαν το σθένος και με ένα μεγάλο τρίποντο του Ματσιούλις, ο ξέφυγαν με +4 (51-47) στο 28′ και ήταν αυτός που είχε τον έλεγχο της κατάστασης, και ο Κρστιτς με 1/2 βολές διαμόρφωσε το (51-48) που ήταν και το σκορ της τρίτης περιόδου.

Το αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε ο Γκιστ αξιοποιήθηκε στο 100%, καθώς και οι βολές μπήκαν αλλά στην έξτρα επίθεση που είχε, έδωσε την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να έχει το προβάδισμα με (59-51), με τον Μαυροκεφαλίδη να είναι αυτός που ανέλαβε την επίθεση και με 6 αναπάντητους πόντους, έκανε την ΤΣΣΚΑ να τα έχει… χαμένα.

Η άμυνα του “τριφυλλιού” ήταν στα κρίσιμα σημεία εκεί, με τον διεθνή πάουερ φόργουορντ να κάνει καταπληκτικό δεκάλεπτο, καθώς είχε φτάσει αθόρυβα στους 10 πόντους και ο Γκιστ με ένα εντυπωσιακό κάρφωμα έκανε το (63-51) και όλα ήταν στα χέρια του Παναθηναϊκού. Δυστυχώς δεν υπολόγισαν στον Ουίμς, ο οποίος με 2 συνεχόμενα τρίποντα, μείωσε το σκορ στους 3 (63-60), καθώς έμεναν μόλις 100 δευτερόλεπτα για τη λήξη.

Ο Αμερικανός άσος της ΤΣΣΚΑ είχε φτάσει στους 9 πόντους, με τους 8 να τους σημειώνει μέσα σε ένα λεπτό και να φέρνει το ματς σε απόσταση αναπνοής (63-62). Όμως ο Παναθηναϊκός έπαιξε άμυνα και κέρδισε σε καίριο σημείο φάουλ, με τον Ούκιτς με 1/2 έκανε το 64-62, αλλά ο Φριτζόν με δίποντο σε νεκρό χρόνο έκανε το (64-64) και έστειλε το ματς στην παράταση.

Η παράταση είχε Χιτσκοκικό χαρακτήρα, καθώς η ΤΣΣΚΑ κρατούσε το προβάδισμα με (67-66), καθώς ο Διαμαντίδης ήταν απελπιστικά άστοχος (1/9 τρίποντα) και η μπάλα πήγαινε στο ζωγραφιστό. Εκεί ο Λάσμε δεν είχε αντίπαλο και με 2/2 βολές έκανε ο (68-67), αλλά η ΤΣΣΚΑ με ένα 4-0 έκανε το (71-68). Όμως ο Φώτσης με ένα κρίσιμο τρίποντο, έφερε το ματς στα ίσα και ο Διαμαντίδης με 2/2 έδωσε το προβάδισμα με (73-71), με 8,4” για το τέλος του παιχνιδιού.

Σε αρκετά κρίσιμο σημείο οι Ρώσοι κέρδισαν βολές και ο Ουίμς με 1/2 βολές έκανε το (73-72), αλλά στην επαναφορά η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν εκεί και έφεραν τη σειρά στα ίσα και θα πάνε στη Μόσχα να παίξουν κυριολεκτικά τα… ρέστα τους.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 37-38, 51-48, 64-64 (κ.δ), 73-72 (παρ).

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8, Ούκιτς 3, Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 12, Ματσιούλις 15, Ράιτ.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Μίτσοβ 15, Φριτζόν 8, Τζάκσον 7, Πάργκο 5, Κρστιτς 1, Γουίμς 12, Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 11, Χριάπα 2, Χάινς 2.

Διαιτητές: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Σαχίν (Ιταλία), Λάτισεβς (Λετονία).

Πάνος Καραουλάνης

🏀 Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ