Την τελευταία εβδομάδα ποδοσφαιριστές και τεχνικό επιτελείο βρίσκονται στη Πολωνία επιχειρώντας το «χτίσιμο» του νέου, ακόμα καλύτερου και πιο ανταγωνιστικού Παναθηναϊκού. Η σύνθεση του τελικού ρόστερ βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται το μόνο νέο πρόσωπο στην ομάδα είναι ο Χρήστος Μπούρμπος.
Προερχόμενος από μια χρονιά που μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, ο νέος Παναθηναϊκός οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα τον καταστήσουν πρωταγωνιστή. Τέσσερα κι ένα καθοριστικότερο όλων, είναι τα σημεία – κλειδιά αυτού του εγχειρήματος.
1. Μπέργκ και Πέτριτς
Τον Σουηδό τον ξέρουμε καλά. Πέρυσι απλόχερα μας χάρισε γκολ, συγκινήσεις και δείγμα του αστείρευτου ταλέντου του. Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι ο Μλάντεν Πέτριτς. Για τον Κροάτη φορ, όλοι συνηγορούν για την εκτελεστική του δεινότητα και την ποιότητα του ως επιθετικό, ωστόσο μένει να αποδειχθεί. Πέρυσι, ταλαιπωρημένος από τον τραυματισμό του και την αγωνιστική απραξία δεν πρόλαβε να προσφέρει όσα θα ήθελε ο ίδιος αλλά και ο κόσμος του «τριφυλλιού». Φέτος, η ομάδα περιμένει πολλά από αυτόν και στην ιδανική περίπτωση που «δέσει» με τον Μπεργκ στη γραμμή κρούσης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα μας προσφέρουν πολλά γκολ και θέαμα.
2. Ο άξονας
Όσο «καυτό» και ταλαντούχο κι αν είναι το δίδυμο Μπεργκ και Πέτριτς, είτε πλάι-πλάι είτε με έναν από τους δύο σε έναν πιο ελεύθερο ρόλο, απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι παραγωγικοί αποτελεί η ύπαρξη ενός ικανού χαφ πίσω τους. Εκείνος ο παίκτης που θα μπορεί με μια πάσα, με μια μπαλιά από τον άξονα, να δημιουργήσει τις τελικές που θα τελειώνουν μπροστά με γκολ. Ο Ρόσσι διαθέτει καλές συστάσεις και περγαμηνές, ωστόσο οποιαδήποτε κι αν είναι η τελική επιλογή για την θέση αυτή, πρέπει να γίνει με πολύ μεγάλη προσοχή.
3. Το κέντρο της άμυνας
Μπορεί η επίθεση και τα γκολ να είναι εκείνα που κόβουν τα εισιτήρια αλλά τα αποτελέσματα έρχονται από την άμυνα. Μετά την φυγή του Γκόρντον Σίντεφελντ οι ισορροπίες στα μετόπισθεν έχουν αλλάξει. Οι φήμες που θέλουν τον μεταγραφικό στόχο για την θέση αυτή, να βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και σε επικοινωνία με τον Νίκο Νταμπίζα, καλό θα ήταν να έχουν βάση. Η νευραλγική θέση του κεντρικού αμυντικού πρέπει άμεσα να κλείσει ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία.
4. Διαχείριση
Η ομάδα φέτος επιστρέφει στα ευρωπαϊκά «σαλόνια», εκεί όπου πραγματικά ανήκει. Όποια κι αν είναι η διοργάνωση που θα συμμετέχει τελικά ο Παναθηναϊκός, τα ματς που θα κληθεί να δώσει φέτος θα είναι περισσότερα και πιο δύσκολα συγκριτικά με πέρυσι. Ο Γιάννης Αναστασίου και ο Νίκος Νταμπίζας, οφείλουν να δημιουργήσουν ένα ρόστερ με βάθος ώστε με ορθή διαχείριση από τον τεχνικό του «τριφυλλιού» η χρονιά να βγει όσο τον δυνατόν πιο ανώδυνα και ποιοτικά. Το “rotation” που απαιτείται φέτος θα είναι ακόμα πιο ευρύ και θα πρέπει σε κάθε θέση να υπάρχουν ποιοτικές και έτοιμες λύσεις.
4+1. Υπομονή
Και λάθη έγιναν πέρυσι και κακά αποτέλεσμα ήρθαν. Ποιος μπορεί να μη νιώθει υπερήφανος όμως για την κατάκτηση του Κυπέλλου ύστερα από τέσσερα χρόνια; Ποιος δεν νιώθει χαρά και υπερηφάνεια για τη μαγική «τριάρα» στο Καραϊσκάκη; Ο περυσινός Παναθηναικός, μπορεί να μην διεκδίκησε το τίτλο του Πρωταθλητή, μπορεί να μην αύξησε τις δόξες του στα γήπεδα της Ευρώπης, ωστόσο άπαντες παραδέχονται ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι και πως πραγματικά εδώ κάτι νέο και μεγάλο γεννιέται. Φέτος, παρότι δικαιολογημένα υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις οφείλουμε να μείνουμε προσγειωμένοι και να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται. Σε κάθε «στραβό» αποτέλεσμα ο κόσμος οφείλει ενωμένος να σταθεί στο πλευρό της ομάδας και καμιά αμφιβολία δεν υπάρχει πως στο τέλος δίκαια θα ανταμειφθεί για τη στήριξη αυτή.