CREATE IMAGE Επικαιρότητα

Τρίτη δόση εμβολίου: Σχεδόν 130.000 ραντεβού – Τι απάντησε ο Θεμιστοκλέους για πιθανή επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Τρίτη δόση εμβολίου: Σχεδόν 130.000 ραντεβού – Τι απάντησε ο Θεμιστοκλέους για πιθανή επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού

Στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να επισπεύσει την τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους τρεις μήνες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών να επισπεύσει την τρίτη δόση εμβολίου έναντι του κορωνοϊού στους τρεις μήνες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» στην τηλεόραση του OPEN. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το πρωί του Σαββάτου είχαν κλείσει περίπου 130.000 ραντεβού για τρίτη δόση.

Τρίτη δόση εμβολίου: Γιατί ελήφθη η απόφαση για επίσπευση

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης ελήφθη από την επιτροπή με βάση το τι ισχύει στις άλλες χώρες. «Το Ισραήλ έχει προχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό και έχουμε δεδομένα. Αλλά είδαμε και άλλες χώρες, αλλά και τα δικά μας δεδομένα. Το να έρθει η αναμνηστική δόση νωρίτερα, βοηθάει. Τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες». Αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού, τονίζοντας πως αυτό το δεδομένο έπαιξε ρόλο στην απόφαση της επιτροπής εμβολιασμών. Ανέφερε πως η τέταρτη δόση θα αφορά σε πολύ ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τους ανοσοκατεσταλμένους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εμφανίστηκε ικανοποιημένος λέγοντας πως το βράδυ της Παρασκευής «κάναμε ρεκόρ κίνησης στην πλατφόρμα. Ανοίξαμε σχεδόν 2,2 εκατ. νέους χρήστες. Η πλατφόρμα άντεξε πέρα από τα μικροπροβλήματα. Όσοι ήθελαν έκλεισαν ραντεβού. Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα από ότι τον Ιούνιο. Έχουμε δυνατότητα να διαχειριστούμε 3 εκατ. ραντεβού και θα ανοίξουν και άλλα».

Ο ίδιος εξήγησε πως προηγούνται αυτοί που έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση. «Θα λειτουργεί το σύστημα έτσι ώστε όποιος θέλει να κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση πολύ γρήγορα», εξήγησε. Ενδεικτικά σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατηθεί 100.000 ραντεβού για 1η δόση. Μόλις καλύφθηκαν οι 40.000, άνοιξαν και οι υπόλοιπες 60.000 για την 3η δόση, οι οποίες καλύφθηκαν αμέσως.

«Σκάει» 500 εκατ. ευρώ ο Τζίγγερ!
POPULAR NOW «Σκάει» 500 εκατ. ευρώ ο Τζίγγερ!

Ο γενικός γραμματέας, επεσήμανε πως στόχος του υπουργείου είναι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου όσοι χρειάζεται. Τόνισε δε πως την επόμενη εβδομάδα θα συσταθούν οι υγειονομικές επιτροπές για να εξετάσουν ποιοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες εκτός των άνω των 60 ετών, απάντησε πως «θα δούμε».

Τρίτη δόση εμβολίου: Οι 3 λόγοι που επιστήμονες και κυβέρνηση οδηγήθηκαν στους τρεις μήνες

Πάντως, όπως έγραψε το ethnos.gr, η απόφαση για επίσπευση της τρίτης δόσης εμβολίου προκάλεσε προβληματισμό και ερωτηματικά. Όπως αποκάλυψε το ethnos.gr, η επιτροπή κατά τη συνεδρίασή της κατέληξε σχεδόν αμέσως στην απόφαση να μειωθεί ο χρόνος της σύστασης για εμβολιασμό στο τρίμηνο, μελετώντας όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους όλα τα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί πάντως πως ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ούτε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν ορίσει ακόμη τους τρεις μήνες ως το διάστημα για την αναμνηστική δόση ενώ κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις.

Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που δεν ενέχει υποχρεωτικότητα καθώς προς ώρας δεν έχει ληφθεί απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό. Να υπενθυμιστεί ότι ημερομηνία λήξης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού υπάρχει μέχρι στιγμής μόνο για όσους είναι άνω των 60 ετών μετά από 6 μήνες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ευάγγελος Μανωλόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «ίσως οι τρεις μήνες είναι λίγο υπερβολικοί, με τους 4 να είναι ένα καλό διάστημα». Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας καθώς όπως είπε και στους τρεις μήνες, «από θέμα ασφάλειας, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να αποφύγουμε τον εμβολιασμό».

Οι τρεις λόγοι

Πάντως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών φαίνεται ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση, λόγω της ανησυχίας της για πιθανή διασπορά του ιού.

Ειδικότερα:

  • Οι φόβοι της επιτροπής για τη μετάλλαξη Όμικρον και την πιθανή μεγάλη διασπορά της στην κοινότητα σήμανε συναγερμό. Προς ώρας βέβαια δεν είναι επιστημονικά ακόμη σαφές εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί μεγαλύτερη νοσηρότητα.
  • Ταυτόχρονα ο χειμώνας ανησυχεί δεόντως τους ειδικούς αφού αναμένουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού λόγω και των κλειστών χώρων. Γι’ αυτό και επιδίωξαν να θωρακίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τον πληθυσμό, αφού έχει αποδειχθεί ότι μετά από κάποιο διάστημα η ανοσία από τον εμβολιασμό μειώνεται. Άλλωστε καταγράφεται πια και μία έντονη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. Δεν είναι τυχαίο ότι πλέον και πολλοί εμβολιασμένοι νοσούν από κορωνοϊό, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να προσβληθούν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό. Ειδικά μάλιστα εάν η ανοσία από τον εμβολιασμό έχει μειωθεί μετά από κάποιο διάστημα.
  • Επίσης οι ειδικοί της επιτροπής μελέτησαν τα επιστημονικά δεδομένα κυρίως από το Ισραήλ, όπου η τρίτη δόση του εμβολίου έχει ξεκινήσει να χορηγείται εδώ και καιρό. Με βάση τις διαπιστώσεις τους, λένε πηγές του ethnos.gr, η προστασία του πληθυσμού είναι πολύ μεγαλύτερη με την αναμνηστική δόση τόσο σε σχέση με τη μόλυνση όσο και με τη νοσηλεία.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν γίνει συνολικά 1.574.472 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ενώ μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 69.016. Με τη νέα σύσταση για αναμνηστική δόση στους τρεις μήνες, οι δικαιούχοι ξεπερνούν τα 2.000.000.

Πηγή: Ethnos.gr

To Panathinaikos24.gr είναι δίπλα σε κάθε άθλημα και κάθε στιγμή του Παναθηναϊκού. Είτε πρόκειται για μπάλα ποδοσφαίρου είτε για μπάλα μπάσκετ, είτε για το παρκέ του βόλεϊ, αλλά και για κάθε άθλημα και κάθε είδηση του ερασιτέχνη.

Με καθημερινά blogs που καλύπτουν όλο το φάσμα του πράσινου οργανισμού, με ζωντανές εκπομπές που τις έχετε αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή και φυσικά με όλη την επικαιρότητα από τον αθλητισμό και όχι μόνο. Panathinaikos24.gr, το πρώτο «πράσινο» σάιτ που αγκαλιάσατε από την πρώτη στιγμή είναι εδώ, έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και όπου χτυπάει η καρδιά του Παναθηναϊκού.

Ακολούθησε το στο Google News
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νέο δημοσίευμα για Ουναΐ και Παναθηναϊκό!

Νέο δημοσίευμα για Ουναΐ και Παναθηναϊκό!

To καλύτερο δίδυμο στην Ευρώπη!

To καλύτερο δίδυμο στην Ευρώπη!

Γκάμπριελ: «Αγαπημένη μου στιγμή το Κύπελλο» – Μήτογλου: «Με τον Ουένιεν θα κερδίσουμε τα πάντα» (vid)

Γκάμπριελ: «Αγαπημένη μου στιγμή το Κύπελλο» – Μήτογλου: «Με τον Ουένιεν θα κερδίσουμε τα πάντα» (vid)

Χαμός με Αταμάν και οπαδούς της ΑΕΚ στα Λιόσια!

Χαμός με Αταμάν και οπαδούς της ΑΕΚ στα Λιόσια!

Μετά και το Game 5 του ΠΑΟ: Ποιον βλέπουν οι στοιχηματικές να σηκώνει την Ευρωλίγκα στο Άμπου Ντάμπι

Μετά και το Game 5 του ΠΑΟ: Ποιον βλέπουν οι στοιχηματικές να σηκώνει την Ευρωλίγκα στο Άμπου Ντάμπι

Απανωτά μπαμ: Μίσιτς και έπεται συνέχεια…

Απανωτά μπαμ: Μίσιτς και έπεται συνέχεια…

Μήνυμα Σλούκα για Άμπου Ντάμπι!

Μήνυμα Σλούκα για Άμπου Ντάμπι!

Παναθηναϊκός: Μεταγραφικά μπαμ στο μπασκετ!

Παναθηναϊκός: Μεταγραφικά μπαμ στο μπασκετ!

Στο στόχαστρο της Τότεναμ ο Βαγιαννίδης – Δεν… κρατιούνται οι μνηστήρες!

Στο στόχαστρο της Τότεναμ ο Βαγιαννίδης – Δεν… κρατιούνται οι μνηστήρες!

Το πήρε πάνω του: Του ετοιμάζει δυνατό συμβόλαιο ο Αλαφούζος

Το πήρε πάνω του: Του ετοιμάζει δυνατό συμβόλαιο ο Αλαφούζος

Παναθηναϊκός: Εγκρίθηκαν τα 94 εκατ. ευρώ του Βοτανικού

Παναθηναϊκός: Εγκρίθηκαν τα 94 εκατ. ευρώ του Βοτανικού

Mεγάλη έκπληξη με Σορτς!

Mεγάλη έκπληξη με Σορτς!

Παναθηναϊκός: Εξάσκηση στα τελειώματα, θεραπεία ο Γεντβάι

Παναθηναϊκός: Εξάσκηση στα τελειώματα, θεραπεία ο Γεντβάι

Παναθηναϊκός: H ενημέρωση για τα εισιτήρια του Final 4 στο Άμπου Ντάμπι

Παναθηναϊκός: H ενημέρωση για τα εισιτήρια του Final 4 στο Άμπου Ντάμπι

Παναθηναϊκός: Αυτό θα είναι το ρόστερ των πρωταθλητών τη νέα σεζόν!

Παναθηναϊκός: Αυτό θα είναι το ρόστερ των πρωταθλητών τη νέα σεζόν!

Μαλακατές: «Από το ΔΣ παραιτήθηκαν επειδή αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να διοικήσουν – Ο Βρανόπουλος θα πάει πιο ψηλά το σύλλογο»

Μαλακατές: «Από το ΔΣ παραιτήθηκαν επειδή αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούσαν να διοικήσουν – Ο Βρανόπουλος θα πάει πιο ψηλά το σύλλογο»

Γκριγκόνις: «Δεν θα παίξω στο Eurobasket – Νικάμε γιατί έχουμε πολλούς παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα»

Γκριγκόνις: «Δεν θα παίξω στο Eurobasket – Νικάμε γιατί έχουμε πολλούς παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα»

Παναθηναϊκός: Η μάχη μέχρι τελικής πτώσης για τ’ «αστέρια» αποτελεί υποχρέωση

Παναθηναϊκός: Η μάχη μέχρι τελικής πτώσης για τ’ «αστέρια» αποτελεί υποχρέωση

Να μην μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι

Να μην μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι

Τα πρωτοσέλιδα της ημέρας για τον Παναθηναϊκό

Τα πρωτοσέλιδα της ημέρας για τον Παναθηναϊκό

FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ