Νίκος Αθανασίου

Το πίστεψε, το έκανε και φώναξε αυτός είναι ο Παναθηναϊκός!

Το πίστεψε, το έκανε και φώναξε αυτός είναι ο Παναθηναϊκός!

Ο Νίκος Αθανασίου κάνει ντεμπούτο στο Panathinaikos24 γράφοντας για την μεγάλη πρόκριση του Τριφυλλιού επί της Λανς.

Το πίστεψε, το έκανε και φώναξε αυτός είναι ο Παναθηναϊκός!

Ο Νίκος Αθανασίου κάνει ντεμπούτο στο Panathinaikos24 γράφοντας για την μεγάλη πρόκριση του Τριφυλλιού επί της Λανς.

Γεμάτο ΟΑΚΑ. 60.000 κόσμος. Χαμόγελα. Μεγάλων και μικρών. Κορεό σε όλο το γήπεδο, μπλουζάκια για το ματς, γιορτή του ποδοσφαίρου. Όλο το σκηνικό μύριζε Παναθηναϊκό. Και μία ομάδα. Έτοιμη για όλα. Με τα καλά της, με τα στραβά της, με την προοδό της, τα περιθώρια βελτίωσης της, τα μεγάλα της και ακριβά της αστέρια. Μία ομάδα καινούρια που χτίζεται μόλις δύο μήνες, μέσα από μία διαδικασία δύσκολη.

Μα πάνω από όλα μία ομάδα ζωσμένη με πίστη για την πρόκριση, καύσιμο στην πνευματική της μηχανή από τον Ντιέγκο Αλόνσο. Απέναντι σε έναν αντίπαλο που αυτή την εποχή είναι καλύτερος και θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου στο Conference League.

Το τραγούδι του Παναθηναϊκού στην Τούμπα…
POPULAR NOW Το τραγούδι του Παναθηναϊκού στην Τούμπα…

Αυτό το βράδυ, όμως, ήταν του Τριφυλλιού. Του το χρωστούσε το ποδόσφαιρο από τον τρόπο που αποκλείστηκε το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου στο Άμστερνταμ, θα του το έδινε αργά ή γρήγορα πίσω. Όταν δουλεύεις σωστά, όταν προσπαθείς, όταν είσαι σταθερά καλός όπως ήταν ο Παναθηναϊκός και στα έξι παιχνίδια των προκριματικών, αυτό το υπέροχο και μοναδικό άθλημα θα σε δικαιώσει. Έτσι κι έγινε.

Οι Αθηναίοι πήραν το εισιτήριο για την League phase του Conference, μία πρόκριση πάρα πολύ σημαντική για μια σειρά από λόγους. Παράσημο ποδοσφαιρικό ο αποκλεισμός της Λανς. Ζωτικής σημασίας η ευκαιρία να παίξει ο σύλλογος σε μία διοργάνωση, όπου θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει νίκες. Άρα και βαθμούς για να βελτιώσει την θέση του στο ranking της UEFA και οι δρόμοι των προκριματικών να γίνουν σαφώς πιο εύκολοι.

Σημαντική ”ένεση” στα ταμεία του κλαμπ αυτά τα περίπου πέντε εκατομμύρια, κυρίως λόγω του Financial Fair Play. Έτσι κι αλλιώς, όταν αυτό το καλοκαίρι έχουν ξοδευθεί 21 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές, τα πέντε εκατομμύρια είναι… σταγόνα στον ωκεανό της συνολικής επένδυσης. Σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο, με μοναδικές ιδιαιτερότητες λόγω του 0/14 και του 2/28 στις κατακτήσεις πρωταθλημάτων, η διάθεση για καταστροφή των πάντων στη πρώτη στραβή κυριαρχεί της υπομονής, της καθαρής σκέψης, της σωστής αξιολόγησης. Από το πουθενά και χωρίς ουσιαστικό λόγο αυτή η έκδοση κινδύνευσε να… καεί από νωρίς! Το χθεσινό βράδυ, όμως, έδειξε αυτό που φαινόταν στον αγωνιστικό χώρο, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια και έπρεπε να επιβεβαιωθεί και από τα αποτελέσματα.

Το σύνολο είναι σε καλό δρόμο. Ο Αλόνσο αλλά και ολόκληρος ο οργανισμός κέρδισαν χρόνο, οξυγόνο, ξαναφέρνουν τον κόσμο στο γήπεδο, γέμισαν με ακόμη περισσότερη πίστη και αισιοδοξία το κλαμπ για την συνέχεια. Για να φτάσει ο Παναθηναϊκός σε αυτή την πρόκριση, για να νικήσει 2-0 την Λανς, χρειάστηκε η απόλυτη προσήλωση στο πλάνο του Αλόνσο, το οποίο δημιουργικά δεν λειτούργησε στο πρώτο μέρος αλλά ανασταλτικά κράτησε τους Γάλλους μακριά, με εξαίρεση το-χαζό-πέναλτι του Μλαντένοβιτς.

Ο Ουρουγουανός αποδεχόμενος πως η ομάδα του δεν είναι ακόμη στο σημείο να παίξει την Λανς ”στα ίσια”, με συνδυαστικό ποδόσφαιρο δηλαδή και τα ρίσκα να κυκλοφορεί την μπάλα ”χαμηλά” απέναντι σε αντίπαλο με μεγάλη αρετή στις πιέσεις, πήγε σε μία λογική kick and rush. Απόλυτη αμεσότητα. Η μπάλα στους τρεις μπροστά που είχαν την δυνατότητα για 3vs3 αν την κατέβαζαν ή διεκδίκηση της δεύτερης μπάλας. Ο Αλόνσο είχε ποντάρει στους χώρους που γνώριζε ότι η Λανς θα αφήσει, ανεβάζοντας 8 και 9 παίκτες πάνω από την μεσαία γραμμή.

Τα επιθετικά τρανζίσιον και στα δύο γκολ είναι ιδανικά. Ειδικά το πρώτο. Κλέψιμο Τετέ, σπάσιμο του Μαντσίνι, Πελίστρι, Φώτης, Πελίστρι, γκολ. Στο δεύτερο το Τριφύλλι τιμώρησε την αφέλεια ή την υπερβολική σιγουριά των Γάλλων να αφήσουν έναν παίκτη υπεύθυνο για άμυνα μετά από στατική φάση. Αυτό το 2vs1 στο μισό γήπεδο είναι σπάνια συνθήκη και ο Τετέ δεν την άφησε να πάει χαμένη.

Σε ατομικό επίπεδο: Μυθικός Ντραγκόφσκι. 2.36x Conceded Goals είχαν οι τελικές που αντιμετώπισε, θα ”έπρεπε” δηλαδή να δεχθεί σχεδόν 2.5 γκολ και δεν δέχθηκε κανένα.

Ο Γεντβάι έκανε την καλύτερή του εμφάνιση στα πράσινα με 10/14 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες. Ο Μαντσίνι ήταν ο απόλυτος game changer με συμμετοχή και στα δύο γκολ. Πέρα από την ασίστ, χωρίς την πάσα στο πρώτο που… ξεκλειδώνει την πίεση, δεν υπάρχει γρήγορη μετάβαση. Τετέ για να λες ”καλά έκανα και έδωσα τόσα λεφτά”, κλέψιμο μπάλας στο πρώτο, ιδανικό άμεσο τελείωμα στο δεύτερο, ”δώστε μου την μπάλα” λογική όταν το πράγμα έδειχνε να στραβώνει. Ηγετική φυσιογνωμία πάνω στο χορτάρι. Και ο Πελίστρι, στη μία στιγμή που του παρουσιάστηκε το ”κόλλησε” με τέλειο πλασέ, αλλάζοντας όλο το μομέντουμ της αναμέτρησης.

Διοίκηση, κόσμος, ομάδα, το πίστεψαν, το έκαναν και φώναξαν ”αυτός είναι ο Παναθηναϊκός”. Πλέον, η απαίτηση που υπάρχει για την Ευρώπη είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση, ιδανικά μέσα από τις θέσεις 1-8 που σε στέλνουν απευθείας στους 16 του θεσμού. Η κλήρωση επιτέλους μετά από πάρα πολύ καιρό ήταν ιδανική, μία μεγάλη ευκαιρία για διάκριση. Ένα ένα όμως τα βήματα, προέχει το ματς της Κυριακής, στο σπίτι του συλλόγου, στη Λεωφόρο μας κόντρα στην Καλλιθέα. Να γίνει και εκεί όπως πρέπει η δουλειά, να δούμε τι άλλο θα προστεθεί στις μεταγραφές(σούπερ απαραίτητη η προσθήκη ενός κεντρικού μέσου από το πάνω ράφι) και έπειτα στην διακοπή και μετά την κλήρωση θα ξανασυζητήσουμε για την Ευρώπη.

Αυτά για αρχή. Καλώς σας βρήκα, λοιπόν, καλή σεζόν να έχουμε και ευχαριστώ από καρδιάς τον πάνω από όλα φίλο μου, Διονύση, για το βήμα που μου δίνει σε ένα καταπράσινο μέσο, όπως είναι το Panathinaikos24…

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε την δημοσιογραφία το 2005 από το Κανάλι1(90.4), συνέχισε στην Αθλητική Ηχώ, στο Leoforos.gr και από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο Gazzetta.gr και blogger. Από τον Απρίλιο του 2023 εργάζεται και στον BwinSporfm 94.6, κάνοντας ακόμη ένα επαγγελματικό όνειρο... πραγματικότητα. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member. Τα τελευταία επτά χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, προπονητικής, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.
FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ