Γιώργος Πετρίδης

Το «αυτοκρατορικό» διπλό στην Πόλη και το ντέρμπι στο ΣΕΦ

Το «αυτοκρατορικό» διπλό στην Πόλη και το ντέρμπι στο ΣΕΦ

Ο Γιώργος Πετρίδης γράφει στο Panathinaikos24.gr για το «αυτοκρατορικό» διπλό του Παναθηναϊκού AKTOR στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Θυμίζοντας εν πολλοίς τον Παναθηναϊκό της περσινής περιόδου, ο πρωταθλητής Ευρώπης έδειξε χαρακτήρα και πέτυχε «αυτοκρατορικό» διπλό (76-81) στην έδρα της Φενέρμπαχτσε, ενόσω ανέκτησε ψυχολογία ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.

Όσον αφορά την αναμέτρηση με την ομάδα του Γιασικεβίτσιους, μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Στο πρώτο σκέλος της, ο «επτάστερος» ήταν επιβλητικός, επέβαλε την ανωτερότητά του και ξεδίπλωσε τις αρετές του και στις δύο άκρες του παρκέ για περίπου 30 λεπτά. Φυσικά, τα πάντα ξεκινούσαν από την άμυνα, με τους παίκτες του Αταμάν να βγάζουν ενέργεια και να έχουν εξαιρετικό διάβασμα στο παιχνίδι του αντιπάλου.

Θυμηθείτε πόσα επιθετικά φάουλ κέρδισαν στο πρώτο ημίχρονο οι «πράσινοι», αναγκάζοντας τους γηπεδούχους να πέφτουν στις παγίδες τους. Ή πόσες φορές έκλεψαν την μπάλα σε αυτό το διάστημα ή σε πόσες περιπτώσεις έκαναν τα περίφημα deflections χαλώντας με αυτόν τον τρόπο τις επιθέσεις της Φενέρ. Οι διάδρομοι προς το καλάθι του «τριφυλλιού» έκλεισαν για τα καλά και ο Παναθηναϊκός δεν πληγώθηκε μέσα από τη ρακέτα.

Επιπροσθέτως, οι πρωταθλητές Ευρώπης φρόντισαν να έχουν εξαιρετική λειτουργία και επιθετικά, καθώς είχαν τρομερό πλουραλισμό και πολλές λύσεις, κάτι που προέκυψε από την ηρεμία και την υπομονή που είχε η ομάδα στο κομμάτι της κυκλοφορίας της μπάλας. Για παράδειγμα θυμηθείτε τη φάση με την alley oop πάσα του Σλούκα και το κάρφωμα του Γιουρτσεβέν ή την πάσα του Τούρκου σέντερ στον Μπράουν που «έκοψε» κάτω από τη ρακέτα ή το τελείωμα του Λεσόρ με το αριστερό στο τέλος του χρόνου της επίθεσης.

«Καύσιμο» για την… ανηφόρα
POPULAR NOW «Καύσιμο» για την… ανηφόρα

Το δεύτερο σκέλος αφορά τις αρχές της 4ης περιόδου, όπου οι «πράσινοι» μπλοκαρίστηκαν και βραχυκύκλωσαν από την αμυντική τακτική που επέλεξε ο Γιασικεβίτσιους, με συνέπεια να βρεθούν στριμωγμένοι στα… σχοινιά. Το σχήμα του Αταμάν με τους 4 καθαρόαιμους περιφερειακούς στην τελική ευθεία σε συνδυασμό με την αστείρευτη κλάση του Σλούκα όμως, έβγαλαν το «τριφύλλι» από τη δύσκολη θέση και του χάρισαν μια νίκη που μπορεί να αποτελέσει σημείο-κλειδί στη σεζόν του. Η επιτυχία του «επτάστερου» έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσουμε την εικόνα που είχε ο Παναθηναϊκός στις πρώτες υποχρεώσεις του, αλλά και στο γεγονός ότι παρατάχθηκε με σημαντικές ελλείψεις στις θέσεις των φόργουορντ (βλ. Γκριγκόνις, Παπαπέτρου και Μήτογλου). Κακά τα ψέματα, αυτή η ομάδα ατσαλώνεται από τις δυσκολίες, από τις κακοτοπιές και από την αμφισβήτηση.

Μια κουβέντα και για το ντέρμπι πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Οι «πράσινοι» καλούνται να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στην Κωνσταντινούπολη για να φτάσουν σε μια νίκη στο πιο «χαλαρό» ματς από αυτά που θα δώσουν φέτος με τον αιώνιο αντίπαλο, με βάση το βαθμολογικό κίνητρο ή αν κρίνεται κάποιος τίτλος. Βέβαια, «ντέρμπι» και «αδιάφορο» είναι δύο λέξεις που δεν ταιριάζουν ποτέ…

Υ. Γ. Μήπως έχει άδικο ο Σλούκας σε αυτό που είπε ότι ο Αταμάν είναι ο κορυφαίος προπονητής στην Ευρώπη τα τελευταία 7-8 χρόνια;

Γιώργος Πετρίδης
Γιώργος Πετρίδης Ο Γιώργος Πετρίδης είναι γεννημένος στις 7 Αυγούστου του 1983 και εργάζεται ως αθλητικός συντάκτης από το 2010. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του καριέρα από τη στοιχηματική εφημερίδα Kingbet, όπου παρέμεινε για 4 χρόνια. Ακολούθησαν συνεργασίες με στοιχηματικά έντυπα και sites, όπως η εφημερίδα 12Χ, το betblog.gr, το foxbet.gr και το betonews.com. Από το 2014 συνεργάζεται με τον ΣΠΟΡFM 94,6, όπου έκανε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αγώνων μπάσκετ. Από το 2021 ανέλαβε το ρεπορτάζ και τις μεταδόσεις του μπασκετικού Παναθηναϊκού και από το 2022 συνεργάζεται με το Panathinaikos24.gr.
FOLLOW
Newsletter Ενημερώσου για τις πιο πράσινες ειδήσεις της ημέρας
Καθημερινά όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό και τα blogs του panathinaikos24.gr στο inbox σου.
ΕΓΓΡΑΦΗ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ