Το panathinaikos24.gr τα βάζει σε… μια τάξη και αναλύει όλα τα δεδομένα για τη διπλή ανάπλαση. Ο νόμος, τα γήπεδα, οι συμφωνίες και η ανταλλαγή γηπέδων. Τις τελευταίες ημέρες, το θέμα της διπλής ανάπλασης έχει επανέλθει για τα καλά στην πράσινη επικαιρότητα. Ολα δείχνουν, ότι με βάση τις πληροφορίες, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις νέες υπογραφές μεταξύ των εμπλεκομένων, χωρίς να μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτό θα γίνει τον Δεκέμβριο ή αργότερα. Το βέβαιο είναι ότι Πολιτεία και Δήμος “τρέχουν” το ζήτημα, προκειμένου να “δέσει” η χρηματοδότηση (μίξη από διάφορες πλευρές και ευρωπαϊκά κονδύλια) και ο Παναθηναϊκός περιμένει τις εξελίξεις, έχοντας εκφράσει εδώ και καιρό τις θέσεις του για τήρηση των συμφωνηθέντων συν το γήπεδο μπάσκετ. Ας τα δούμε, όμως, αναλυτικά…
Νόμος από το 2013
Η διπλή ανάπλαση είναι νόμος του κράτους. Εχει περάσει από κάθε προσφυγή, μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν πειραχθεί το ΠΔ, δεν μπορεί κανείς να “μπλοκάρει” τα έργα, όπως είχε γίνει παλαιότερα λόγω της αντισυνταγματικότητας του συντελεστή δόμησης του εμπορικού κέντρου. Από τις 14 Μαϊου του 2013, ο νόμος του κράτους (νόμος Μπιρμπίλη) έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η έκδοση των αδειών ανέγερσης και λειτουργίας του Εμπορικού Κέντρου είναι ανεξάρτητες από τις αντίστοιχες άδειες των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για να το τονίσουμε διαφορετικά, το εμπορικό ξεκινάει ακόμα και… αύριο. Ανεξάρτητα με το γήπεδο.
Οι συμφωνίες και η οικοδομική άδεια
Σε περίπτωση που φτάσουμε στις οριστικές συμφωνίες, θα πρέπει να πέσουν υπογραφές σε μνημόνιο συνεργασίας, ανάμεσα στους εμπλεκομένους. Δηλαδή, ανάμεσα σε Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ΠΑΕ, Δήμο Αθηναίων, κυβέρνηση και τις τράπεζες. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πέφτουν υπογραφές σε νέο νόμο. Αυτός δεν αλλάζει. Αλλά σε νέες συμβάσεις και σε οικονομικές συμφωνίες. Κάτι που είναι λογικό, αφού άλλες ήταν οι συνθήκες πριν από 10-15 χρόνια και άλλες τώρα. Η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας είναι αυτή που απομένει. Μιλάμε για μια διαδικασία είναι μια διαδικασία λίγων μηνών.
Τι δίνει και τι παίρνει ο Παναθηναϊκός
Ως γνωστόν, ο δήμος Αθηναίων είναι ο φορέας του έργου. Ο ιδιοκτήτης αν θέλετε. Ωστόσο, βάσει των συμφωνηθέντων και με τις υπογραφές του 2007 (τότε ήταν πρόεδρος του ΑΟ ο Θανάσης Γιαννακόπουλος), ο Ερασιτέχνης έχει όσα δικαιώματα και στη Λεωφόρο! Δηλαδή, έχει τα δικαιώματα χρήσης για 99 χρόνια, άρα για πάντα. Επί της ουσίας, σε περίπτωση που δεν αλλάξει αυτό, ο Ερασιτέχνης θα είναι ο ιδιοκτήτης. Ο Παναθηναϊκός θα εκμεταλλεύεται το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις. Ο Δήμος θα παίρνει ένα ποσό από την ΠΑΕ (θα φιξαριστεί στις νέες συμφωνίες) κάθε χρόνο. Σαν να είχε πάρει, δηλαδή, ο ΠΑΟ δάνειο για να χτίσει το γήπεδο και να το αποπληρώνει. Θυμίζουμε ότι ο Παναθηναϊκός δε θα ξοδέψει ούτε ευρώ.
Φυσικά, δίνει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τι παίρνει; Ποδοσφαιρικό γήπεδο μέχρι 40.000 θέσεις, γήπεδο Ερασιτέχνη, γραφεία, εγκαταστάσεις, μουσείο, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων. Επίσης, γίνεται συζήτηση για γήπεδο μπάσκετ, αλλά εκτός διπλής ανάπλασης. Αυτό αφορά τον Δήμο και πως θα το χειριστεί.
Χρήματα στα ταμεία του Ερασιτέχνη
Επίσης, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος βάζει κι ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του. Ένα ποσό φιξ. Με βάση τις συμφωνίες εκείνης της περιόδου, από την έναρξη των έργων και μέχρι την έναρξη λειτουργίας, ο Ερασιτέχνης θα έχει απολαβές 300.000 ευρώ ετησίως. Στη συνέχεια, για τα επόμενα 99 χρόνια, θα παίρνει 600.000 ευρώ ετησίως με ποσοστιαία αναπροσαρμογή κάθε χρόνο, ενώ θα λαμβάνει και το 7,5% των ακαθάριστων εισπράξεων των εισιτηρίων. Φυσικά, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σήμερα αυτά τα ποσά μπορούν να αλλάξουν. Κι αυτό διότι θα γίνουν νέες συζητήσεις, από τη στιγμή που ήταν διαφορετικά τα δεδομένα το 2007 και διαφορετικά το 2020.
⚽ Διάβασε όλα τα νέα για τον Παναθηναϊκό στο ποδόσφαιρο