Λένε πως για να μείνεις στην ιστορία και να μνημονεύεσαι εσαεί, πρέπει να πετύχεις κάτι σπουδαίο, πολύ περισσότερο αν αυτό που πετύχεις έχει να κάνει με τον αθλητισμό και με το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, το ποδόσφαιρο.
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει απωλέσει λόγω πολυετούς αποχής το ευρωπαϊκό του μέταλλο, ωστόσο όμως, το DNA δεν αλλάζει μένει σταθερό και αμετάβλητο, άλλωστε δεν του έχει αποδοθεί τυχαία το προσωνύμιο «πρέσβης».
Οι «πράσινοι» καλούνται στη ρεβάνς της Πέμπτης κόντρα στη Σλάβια να κυνηγήσουν ένα μικρό θαύμα, δύσκολο, μα όχι ακατόρθωτο. Στην πορεία των δεκαετιών το έχει επαναλάβει. Όχι μία, αλλά συνολικά τέσσερις φορές, το «τριφύλλι» βρέθηκε να παίζει με τις πιθανότητες, ήταν με την πλάτη στον τοίχο όμως ανταπεξήλθε, σηκώθηκε και κατάφερε κάτι μοναδικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα των ελληνικών συλλόγων στην Ευρώπη.
Πάμε να θυμηθούμε τις φορές, όπου οι «πράσινοι», βρέθηκαν να κυνηγούν το σκορ και στο φινάλε θριάμβευσαν.
Η αρχή με Ερυθρό Αστέρα στην πορεία προς το ιωβηλαίο του Ουέμπλεϊ
Στη μεγαλειώδη πορεία του μέχρι τον τελικό του Ουέμπλεϊ το 1971, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές όλων των εποχών.
Στον πρώτο ημιτελικό στο Βελιγράδι το «τριφύλλι» βρέθηκε σε κακή μέρα, μαζί με την ανοχή του διαιτητή που αδιαφορεί για το σκληρό και αντιαθλητικό παιχνίδι των «Γιουγκο» δέχθηκε 4 γκολ, αλλά το ένα που πέτυχε ο Καμάρας διατήρησε κάποιες ελπίδες ενόψει ρεβάνς.
Στον επαναληπτικό της Λεωφόρου, ο Πούσκας ζητάει ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο από τους παίκτες του, λέγοντας πως «το τρίτο θα το βάλει ο κόσμος». Το ξεκίνημα είναι ονειρικό καθώς ο Αντωνιάδης σκοράρει μόλις στο 2ο λεπτό. Το 2-0 το κάνει στο δεύτερο ημίχρονο ο ίδιος παίκτης.
Το τρίτο «γκολ του Καμάρα» χαράσσεται στις μνήμες όλων των Ελλήνων οπαδών. Χρειάζεται όμως και μια φοβερή απόκρουση του Κωνσταντίνου για να έρθει η πρόκριση. Ο Παναθηναϊκός γυρίζει το 4-1 και ζει το έπος του Ουέμπλεϊ.
Η συνέχεια με την Χόνβεντ
Τη σεζόν 1987-88 το «τριφύλλι» κάνει μεγαλειώδη πορεία στο τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αποκλείοντας αρχικά τις Οσέρ και Γιουβέντους. Στο δρόμο του στην συνέχεια βρίσκεται η ουγγρική Χόνβεντ, με το πρώτο ματς στη Βουδαπέστη.
Η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ ήταν κάκιστη για περισσότερο από μια ώρα και βρέθηκε να χάνει με 5-0 στο 61′. Τα δυο γκολ του Σαραβάκου που διαμόρφωσαν το τελικό 5-2, άφησαν ελπίδες για τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ.
Στον επαναληπτικό, τον Βλάχο που σκοράρει δις, τον ακολουθεί ο Αντωνίου. Με 3-0 σκορ η πρόκριση όλα έδειχναν πως θα έρθει. Το γκολ του Φίτος έβαλε ξανά στο «κόλπο» τους Ούγγρους, αλλά ακολούθησαν δύο ακόμα από τον Παναθηναϊκό με Μαυρίδη και Μπατσινίλα για να ολοκληρωθεί το ονειρικό 5-1, μέσα σε ένα ΟΑΚΑ «κόλαση» από 80 και πλέον χιλιάδες θεατές.
Στο ΟΑΚΑ η τεσσάρα επί της Βίσλα
Το 2005 η κλήρωση φέρνει στον δρόμο του Παναθηναϊκού την Βίσλα Κρακοβίας. Οι δύο αναμετρήσεις είναι για τα προκριματικά του Champions League και οι «πράσινοι» παλεύουν για την είσοδο στους ομίλους. Το πρώτο ματς στην Πολωνία αποδεικνύεται ποδοσφαιρική «τραγωδία» για το «τριφύλλι» που γνωρίζει την ήττα με 3-1.
Στο ΟΑΚΑ ένα αυγουστιάτικο βράδυ, γράφτηκε άλλη μια ολόχρυση ευρωπαϊκή σελίδα. Το γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου τέσσερα λεπτά πριν το 90΄ φέρνει την απόλυτη ισορροπία (3-1), για να ακολουθήσει ένα ακόμα από τον Ηλία Κώτσιο (4-1) στην παράταση και συγκεκριμένα στο 115΄, για να ρίξει στο καναβάτσο του Πολωνούς και τον Παναθηναϊκό στα ουράνια.
Τελευταίο θύμα η συμπολίτισσα της Σλάβια, η Σπάρτα!
Το 2009, στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, η ήττα με 3-1 στην Πράγα από τη Σπάρτα έφερνε το «τριφύλλι» με την πλάτη στον τοίχο.
Όμως στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ, η ομάδα του Τεν Κάτε ήταν πραγματική «καταιγίδα» μέσα στο καλοκαίρι και έκανε την ολική ανατροπή με τα γκολ του Γιόσου Σαριέγκι στο 45’, του Κώστα Κατσουράνη στο 54’ και του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο 89΄. Η συνέχεια στη διοργάνωση μπορεί να μην ήταν ιδανική για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο εκείνη τη σεζόν πραγματοποιήθηκε η τελευταία μεγάλη ποδοσφαιρική παράσταση του Έλληνα «πρέσβη», όταν στο Europa League, απέκλεισε με δυο νίκες τη μεγάλη Ρόμα.